Friday, 24 November 2017

Cara Atasi MIGRAIN Tanpa Painkiller

Benarkah ada cara atasi migrain tanpa painkiller? Atau ia hanya sekadar omongan kosong?

Menjadi pesakit migrain bertahun lalu buatkan Kak Jaz sangat faham apabila ada yang mengadu mereka diserang sakit kepala. Migrain lebih kronik berbanding sakit kepala biasa.


cara atasi migrain tanpa painkiller, kesan painkiller untuk pesakit migrain, suplemen untuk migrain, vitamin kurangkan sakit kepalacara atasi migrain tanpa painkiller, kesan painkiller untuk pesakit migrain, suplemen untuk migrain, vitamin kurangkan sakit kepala


Apabila migrain menyerang, biasanya kami tidak mahukan keadaan yang terang. Kami lebih prefer suasana gelap yang sunyi dan menenangkan. Pancaran lampu boleh menyebabkan kesakitan semakin teruk. Bunyi bising juga boleh menambah tekanan kesakitan.

Migrain boleh terjadi kerana beberapa sebab, namun ada masanya ia tetap menyerang walaupun tanpa sebarang tanda. Seorang doktor perubatan mengatakan migrain ini boleh terjadi akibat stress, penat yang melampau, makanan, persekitaran dan banyak lagi. Artikel ini ada dimuatkan di Portal MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia.

Migrain boleh menyerang dalam jangka masa yang panjang. Ia boleh berlarutan lebih 24 jam dengan kesakitan tanpa henti. Paling teruk pesakit migrain boleh hilang kesedaran diri. Kak Jaz pernah hantuk kepala ke dinding (beberapa kali) apabila diserang migrain. Kesakitannya memang tidak tergambar dengan kata-kata.

Kebiasaannya apabila migrain menyerang, parents akan terus membawa Kak Jaz ke Emergency Department. Hanya suntikan painkiller yang mampu mengurangkan sakit ini. Biasanya kesakitan hanya akan hilang selepas 2 kali suntikan.

Kesan Kerap Mengambil Suntikan Painkiller Sepanjang Migrain

Salah satu kesan yang cukup ketara ialah masalah GASTRIK. Dahulu Kak Jaz sangat pelik kenapa dua penyakit ini seolah berantai. Rupanya ia adalah kesan painkiller yang diambil untuk mengurangkan migrain.

Kesakitan di sekitar abdomen juga merupakan salah satu kesan pengambilan painkiller ini. Selain itu terdapat kesan mahu muntah atau muntah yang teruk apabila berterusan bergantung pada painkiller ini.

Komplikasi selepas mengambil painkiller untuk mengurangkan MIGRAIN ada diterangkan dalam satu artikel di laman web terkenal ini. Artikel bertajuk Migrain daripada Mayo Clinic ini boleh membantu anda memahami migrain dengan lebih jelas.

Cara Atasi Migrain Tanpa Painkiller

Kekurangan SEROTONIN dikatakan antara penyebab migrain. Semasa serangan migrain ini, otot juga menjadi lebih tegang dan stress.

1. B COMPLEX

Vitamin B6 yang merupakan komponen dalam B Complex berfungsi menghasilkan neurotransmitter seperti serotonin dan depomin. B Complex juga membantu badan kita menjadi lebih tenang dan kurang tekanan sekaligus mampu mengurangkan rasa sakit semasa serangan migrain.

2. OMEGA GUARD

Apabila migrain menyerang, tekanan darah juga boleh meningkat dengan laju kerana ketegangan otot dan saraf. Omega Guard yang lengkap dengan EPA & DHA membantu melancarkan pergerakan darah dan mengurangkan risiko peningkatan tekanan darah secara mendadak.

3. OSTEMATRIX

Kekurangan magnesium juga merupakan punca seseorang boleh diserang sakit kepala dan migrain. Ostematrix didatangkan lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D yang membantu otot badan lebih relaks. Kita juga lebih senang tidur dengan pengambilan Ostematrix setiap malam.

4. VIVIX

Ia satu-satunya suplemen yang menjaga dan merawat hingga ke sel DNA badan manusia. Sel-sel yang rosak akan dibaiki, aliran darah akan menjadi lebih lancar dan sistem badan akan berubah menjadi lebih baik dan produktif.

Kualiti Kehidupan Lebih Baik Tanpa Painkiller

Sedar tak sedar 4 tahun kebelakangan ini Kak Jaz sudah bebaskan diri daripada painkiller. Dan migrain juga semakin menjauh. Jarang-jarang sekali sakit kepala ringan akan menyerang.


Dengan bebasnya diri ini daripada kebergantungan pada painkiller, kualiti hidup rasa sangat baik dan lebih positif. Kak Jaz sarankan untuk anda yang kerap sakit kepala dan ada migrain, cuba amalkan suplemen semulajadi ini sebagai satu ikhtiar kita untuk mengatasi migrain tanpa painkiller.

Bergantung pada ubat pasti memberi kesan buruk untuk jangka masa panjang.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931





*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

Thursday, 23 November 2017

Penting Sangat Ke Makan Suplemen?

Penting sangat ke makan suplemen ni? Sana sini orang sarankan makan suplemen. Yang paling glamer Vitamin C tu la. Wajib ke?

Tak cukup ke makan real food tu? Buah dan makan, sayur dah makan, takkan kena makan suplemen lagi? Atau ini hanya momokan penjual suplemen?



Atuk nenek kita dulu takde pun makan suplemen segala bagai ni. Sihat je diorang tu?

Sebenarnya kan, dalam zaman kita sekarang ni Kak Jaz sangat percaya bahawasanya penting sangat untuk kita makan suplemen ni. Bukan sebab Kak Jaz ni jual suplemen tau, tapi sebab dah banyak kajian tentang kekurangan nutrisi menyebabkan banyak penyakit. 

Kita kata dah makan real food, tapi cukup ke nutrien dalam real food yang kita makan sehari-hari tu? Jawapannya TIDAK! Kita ambil contoh buah dan sayur. Daripada masa dipetik dan dijual pada pengguna, berapa lama masa yang diambil? Semakin lama masa yang diambil, semakin berkurang nutrien dalam buah dan sayur-sayur ini.

Tak lagi cerita pasal pestisid segala bagai racun serangga yang digunakan untuk menghalang serangan serangga pada sayur dan buah ini. Bagaimana kita bersihkan kedua-dua tumbuhan ini? Sekadar lalukan di bawah air? Rendam?

Pekerja yang bekerja menyembur racun serangga ini berpakaian menutup seluruh badan mereka. Siap pakai mask lagi. Apakah tandanya? Racun itu pasti berbahaya kan?



Tepuk dada dan tanya diri kita sendiri.

Bila dah tau nutrien dalam tumbuhan kita semakin berkurangan, rasa-rasanya relevan lagi ke soalan perlu sangat ke makan suplemen tu?

Sekali lagi tanya diri kita sendiri, adakah diri kita cukup sihat dan fit walaupun kita kata dah makan segala real food seperti yang kita katakan itu?

Adakah kita cepat demam? Mudah stress? Sentiasa rasa penat? Lenguh sakit badan?

Semua tanda di atas boleh jadi sebab keadaan biologi badan. Tetapi nyata ia boleh diminimakan dengan nutrisi yang lengkap.

Bagaimana nak lengkapkan nutrisi harian kita?

Makan real food, dan tampung dengan suplemen untuk cukupkan lompong nutrisi yang pasti ada. Tetapi elakkan SUPLEMEN SINTETIK. Bukan semua suplemen sama tau.

Yang terbaik pastinya suplemen semulajadi. Dan Shaklee menyediakan semua suplemen semulajadi yang badan kita perlukan.



Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931


*DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

Wednesday, 22 November 2017

The Manhattan Fish Market - Pengalaman Pertama Yang Awesome

Petang tadi lepas beli wallpaper, suami ajak ke Aeon Mall Kota Bharu. Pusing-pusing then suami tanya nak makan apa? Hurmm.. Takde idea.

Tiba-tiba dia berhenti depan The Manhattan Fish Market. Dalam hati Kak Jaz ni dah berbisik "mahal tempat ni, berapa ratus nak habis untuk kami suami isteri dan 3 anak kecil ni".

Suami ajak cuba makanan kat situ. Kami tak pernah makan di The Manhattan Fish Market ni, so agak lama Kak Jaz membelek menu. Kena fikir tekak semua. Biar padan dengan harga 😅

So lastnya kami pilih menu ini. Harganya dalam RM66.90 gitu kot. Ada nasi, ikan salmon, sotong, fries dan udang. Nampak sedap. Lets try first.




First try dengan tekak lima beranak ini, alhamdulillah Kak Jaz puas hati. Cukup je satu hidangan ini untuk kami semua. Malahan lebih pula nasinya.

Next time takde la cuak sangat nak makan kat sini. Ada harga yang mampu milik dan berpadanan dengan kualiti.

Kadang-kadang kita takut nak cuba sesuatu, sebab kita ada persepsi ia mahal, pelik dan sebagainya. Tapi sebenarnya kalau kita tak cuba kita takkan pernah tahu kan?

So kalau nak makan makanan laut yang tak menghampakan dan boleh mengenyangkan, The Manhattan Fish Market boleh jadi satu tempat pilihan.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931

Share:

Tuesday, 21 November 2017

Produk Penjagaan Bayi - Organik dan Tanpa Paraben

20 November 2017 Shaklee Malaysia sekali lagi memperkenalkan produk terbaik dalam pasaran - Produk Penjagaan Bayi - Organik dan Tanpa Paraben.




Kita sedia maklum kulit bayi adalah sensitif dan masih sangat halus. Penggunaan produk yang tinggi bahan kimia berbahaya boleh membawa padah yang cukup buruk pada bayi.

Dengan kesedaran yang cukup tinggi, Shaklee Malaysia berjaya membawa masuk 3 produk penjagaan bayi yang terbaik.
✔Gel mandian
✔Losyen
✔Minyak urut

Ketiga-tiga produk ini adalah diperbuat daripada bahan-bahan ORGANIK dan BEBAS DARIPADA BAHAN KIMIA BERBAHAYA. Namun ia bukanlah 100% organik.

Kecewa?

Jangan mudah kecewa. Shaklee tidak mengatakan produk penjagaan bayi ini 100% organik kerana ia turut mengandungi AIR. Air bukan bahan organik. Memandangkan Shaklee sangat telus dalam mewarwarkan bahan dalam setiap produknya, tanpa perlu menyorokkan kebenaran ia jujur mengatakan produk penjagaan bayi ini bukan 100% organik.

3 produk penjagaan bayi ini sangat semulajadi dan TIADA BAUAN WANGI seperti kebanyakan produk penjagaan bayi di luar sana. Bau yang ada pada setiap produk ini adalah bau asli yang datang daripada bahan tumbuhan semulajadi yang digunakan.

Jika bayi atau anak anda mempunyai kulit yang cukup sensitif, ada masalah eczema, gatal-gatal dan sebagainya, anda sangat disarankan untuk memiliki ketiga-tiga produk penjagaan bayi ini. Tetapi jangan tunggu anak kita ada masalah terlebih dahulu baru kita mahu merawat kulitnya. Yang terbaik adalah mencegah terlebih dahulu.

Ketiga-tiga produk penjagaan bayi ini diuji dan diluluskan oleh Paediatrician sebagai produk yang selamat untuk keguanaan anak-anak kecil kita.

Jika anda berminat untuk memiliki Produk Penjagaan Bayi - Organik dan Tanpa Paraben ini, anda boleh whatsapp Kak Jaz untuk urusan pembelian.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931


DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

Monday, 20 November 2017

Krim Untuk Hilangkan Gatal Kulit

Kadang-kadang dalam kita duduk elok-elok kulit jadi gatal dengan tiba-tiba. Mungkin digigit nyamuk, atau mungkin juga terkena hama. Merenyam gatalnya.

Garu-garu pun tak hilang jugak. Nak buat camana ni? Serba tak kena jadinya.

Malam ni tiba-tiba si kecil Kak Jaz ni pun gatal-gatal. Tergaru-garu tak henti-henti. Rimas kita tengok. Krim ajaibnya pula baru je habis.

Mujurlah rumah tokma kurang 10 langkah je dari rumah kami. Cepat-cepat Kak Jaz pergi 'pinjam' jap krim ajaib yang dalam simpanan tokmanya.

Dapat je terus sapu-sapu kat kakinya. Lega terus mukanya. Memang krim nan satu ni merupakan krim kegemarannya.

Krim untuk hilangkan gatal kulit yang terbaik pernah kami guna.



Kat rumah kami jarang krim ni terputus bekalan. Tapi kali ni boleh pula tak perasan krimnya dah habis. Maklumlah bebudak ni gatal sket terus sapu krim ni. Terlepas pandang jadinya.

Kak Jaz memang letak krim ni kat tempat yang diorang boleh capai. Tak risau sebab ia gerenti selamat.

Terang-terang kat tiub tu tulis PARABEN FREE. No harmful chemical. Sangat-sangat selamat.

Yang bestnya krim ni boleh dipakai oleh semua peringkat umur. Bayi kecil seawal sehari pun dah boleh guna. 

Elok sangat-sangat untuk ruam lampin, eczema (kering), kulit pecah dan banyak lagi kegunaannya. Kalau tumit kaki kita kasar pecah-pecah pun boleh sangat sapu krim ni. Cuba sapu seminggu berturut dan rasai perbezaannya.

Oh ya, ia juga berfungai sebagai 'penghalang' gigitan nyamuk/serangga. Sapu je krim ni kat seluruh badan atau kawasan yang terdedah, insyaAllah nyamuk tak gigit. Ada bau herba dalam krim ini yang tak disukai oleh nyamuk.

Kak Jaz sangat rekomen krim ni untuk semua orang. Boleh buat ganti losyen lagi tau. Lembut je tangan tu nanti.

Kalau ada yang berminat dengan krim serbaguna ni, boleh whatsapp Kak Jaz. Harganya hanya RM39.75 (tidak termasuk pos dan penghantaran)

Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931


DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

Sunday, 19 November 2017

Majlis Ihtifal PASTI Raudhatul Munawwarah

Pejam celik pejam celik dah hampir setahun anak-anak kita sekolah. Sana sini ibu bapa berkongsi majlis 'graduasi' anak-anak.

Alhamdulillah kami juga telah menghadiri Majlis Ihtifal PASTI Raudatul Munawwarah untuk anak dara si manis Adelia Aamily. Seronok tengok anak-anak menunjukkan bakat masing-masing.






Ada yang bernasyid, ada yang membaca Al-Quran, ada yang membaca cerita dalam English dan Jawi. Macam-macam ragam ditunjukkan. 

Anak Kak Jaz si Adelia Aamily ni baru 5 tahun. Dia sertai 2 nasyid. Seronok nampaknya dia. Semasa di atas pentas dilambai-lambainya kami yang berada di depannya.

Jujurnya Kak Jaz banyak sapu air mata sepanjang majlis ini berlangsung. Melihat keupayaan anak-anak menimbulkan seribu rasa yang sukar digambarkan.

Ini baru Ihtifal PASTI, kalau grad universiti mau banjir mama ni. Hihi.

InsyaAllah tahun hadapan si kakak akan teruskan pembelajarannya di PASTI yang sama. Habiskan setahun lagi di sana sebelum melangkah ke alam sekolah rendah.

Semoga semuanya dipermudahkan Allah dan dilancarkan perjalanannya.

Anak kawan-kawan dah hadiri majlis akhir tahun sekolah masing-masing?


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
Share:

Saya Jazilah

Bonjour & Welcome

Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Seorang wanita yang didiagnos cervical incompetence. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Google+ Followers

Paling digemari