Sunday, 25 February 2018

Jangan Tertipu Dengan Kolagen

JANGAN TERTIPU APABILA MEMBELI KOLAGEN!

Tahukah anda kolagen hanya boleh didapati daripada HAIWAN?

Jika kolagen yang anda makan berasaskan TUMBUHAN, maka ianya bukan kolagen tetapi hanyalah protein semata-mata.

Cuba periksa kolagen anda. Adakah ianya betul kolagen atau hanya protein?

KOLAGEN SHAKLEE BERASASKAN SISIK IKAN MERAH

Ia diekstrak daripada ikan laut dalam yang mempunyai ketahanan sangat tinggi dengan tekanan. Sangat berkualiti dan tidak mudah rosak.


Kolagen Shaklee dicipta dengan saiz 1000 dalton supaya ia diserap semaksima mungkin oleh badan kita.

Pastikan anda betul-betul membeli kolagen. Dan pastikan anda beli kolagen Shaklee yang dibuktikan dengan kajian klinikal.

Hubungi 👉 016-9927392 untuk pembelian
Share:

Saturday, 24 February 2018

Protein ESP Berbeza Daripada Soya Biasa

Kenapa ramai orang suka minum air soya? Sebab NATURAL? Sebab sedap? Atau sebab apa?

Kak Jaz ambil soya sebab nakkan PROTEIN. Sebab tu Kak Jaz hanya ambil SOY ESP. Dah kenal ESP, dah jatuh cinta dengan ESP memang jarang sangat dah minum air soya.

Soya je pun. Mestilah sama. Kan?

Tak, ia nyata berbeza. Air soya dan PROTEIN soya itu berbeza.

Ia berasal daripada kacang yang sama, tetapi PROSES penyediaannya menjadikan mereka berbeza.

Bagaimana nak buat air soya?

Basuh kacang soya, REBUS, blend, tapis, tambah gula. Kan?

Bagaimana nak hasilkan ESP?

Ia dibasuh dengan air bersuhu sejuk untuk mengekalkan ISOFLAVONES, GENISTEIN & DAIDZEN yang kritikal demi untuk bekalkan kita manfaat soya itu secara keseluruhan.

Protein akan ROSAK bila ia diproses dengan SUHU TINGGI. Agak-agak bila dah rebus tu, berapa banyak kandungan nutrisi yang tinggal dalam soya tu?

Minum soya menyebabkan KANSER, CYST, FIBROID?

Secara saintifiknya, TIADA BUKTI yang menunjukkan soya penyebab semua masalah di atas.

InsyaAllah Kak Jaz akan share pasal semua tu.

Yang Kak Jaz tahu, jika anda ada masalah rahim lemah, CERVICAL CERCLAGE masa hamil, Kak Jaz sarankan anda minum ESP.

InsyaAllah proses kehamilan akan jadi satu moment yang sangat menggembirakan :)

Serviks kita 'dipegang' oleh tisu dan otot. PROTEIN adalah sumber asas pembentukan tisu badan.

Jika tisu cukup 'makannya', otot pun kuat insyaAllah serviks pun akan kuat :)

Pengalaman Kak Jaz bersama Aesha yang dikandung selama 10 bulan, dibuka cerclage ketika 36w tetapi mampu bertahan sehingga 40w. Tupun dah kena induce sebab masih tak nak keluar :)

2nd kehamilan bersama cerclage, yang nyata beri pengalaman sangat berbeza berbanding hamilkan kakaknya yang juga bersama cerclage.

Kali ke3 dicerclage juga berikan kenangan cukup manis untuk Kak Jaz.

ESP - beri nafas baru pada Kak Jaz :)

Share:

Friday, 23 February 2018

Berbaloi Beli Set Shaklee Baby

Lepas Kak Jaz lahirkan Awfa 27 Januari 2018 lepas, dalam hati dah niat nak beli satu set Shaklee Baby untuk dia. Tapi dok tangguh sebab dia kena warded awal-awal tu.

Bila dah keluar wad, mak sedaranya hadiahkan set Shaklee Baby. Jimat duit Kak Jaz. Hahaha

Memula dalam hati ada jugak rasa set Shaklee Baby ni agak mahal. Tapi rupanya lepas dok depan mata dan guna sendiri, rasa sangat berbaloi beli set Shaklee Baby ini.

Gel mandian dan losyennya sangat pekat. Massage oil pula walaupun botolnya kecil tapi guna sedikit pun dah cukup.

Kak Jaz dah guna hampir 2 minggu lebih. Suku botol pun tak habis lagi. Kalau diperhatikan, tahan 4-5 bulan jugak ni.


Dahla baunya wangi semulajadi, kulit baby Awfa pun makin cepat recover daripada alergik masa dalam wad dulu.

Oh ya, kalau anak-anak yang ada alergik memang boleh guna set Shaklee Baby ini. Disahkan selamat oleh Paed lagi.

Memang sangat berbaloi la beli dan guna set Shaklee Baby ini. Organik, selamat dan sangat mesra baby.

Seriously recommended! Ibu-ibu boleh whatsapp nombor di bawah untuk order ya 😉

Mama Jaz
016-9927392


Share:

Wednesday, 21 February 2018

Lekuk Jerawat Semakin Pulih Dengan YOUTH™ Shaklee

Jerawat mudah dirawat dengan set penjagaan kulit dan suplemen tapi lekuk akibat jerawat sukar dipulihkan kecuali dengan kolagen. Tapi ada berita gembira untuk anda yang ada masalah lekuk jerawat ini.

Kami datangkan satu set penjagaan kulit tanpa PARABEN yang terbaru daripada Shaklee - YOUTH™.

Terdapat perbezaan yang memberangsangkan daripada kawan-kawan kami yang telah mula menggunakan YOUTH™ seawal 2 minggu ini.



Kulit nampak ketara lebih cerah dan yang paling best lekuk jerawat timbul kembali! Ramai yang ada masalah ini kan?

YOUTH™ akan mula masuk pasaran Malaysia awal Mac 2018 ini. Sambutan yang kami terima sangat WOW!

Preorder telah dibuka sekarang. Pastikan anda order sekarang untuk kulit sihat berseri.

Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
Share:

Suplemen Untuk Ibu Menyusu

Keperluan suplemen ibu menyusu adalah sama malah boleh bertambah seperti ibu hamil. Jika semasa hamil ibu membekalkan nutrisi kepada bayi melalui pemakanannya, ia tiada beza semasa tempoh penyusuan.

Ramai yang beranggapan bahawa suplemen dan vitamin sudah tidak diperlukan semasa menyusu. Ini adalah tanggapan yang cukup salah.

Jika kita perasan, semasa ibu dibenarkan keluar daripada hospital selepas proses melahirkan anak, ibu akan dibekalkan dengan set vitamin yang membekalkan zat besi dan asid folik. Ini jelas menunjukkan bahawa suplemen dan vitamin masih sangat releven walaupun selepas hamil.

Di Shaklee, kami juga mempunyai set suplemen untuk ibu menyusu. Sama ada yang asas atau yang lengkap, ibu boleh tentukan sendiri berdasarkan keperluan badan masing-masing.


Untuk Kak Jaz sendiri, Kak Jaz memang amalkan set ibu menyusu dengan lengkap kerana Kak Jaz pasti nutrisi yang datang daripada makanan harian adalah tidak mencukupi.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
Share:

Tuesday, 20 February 2018

Perlu Atau Tidak Makan Suplemen Semasa Tempoh Menyusukan Anak?

Banyak perdebatan tentang keperluan suplemen semasa tempoh menyusukan anak. Ada yang kata perlu, ada yang kata tidak. Siapa yang benar?

Tiada yang betul atau salah dalam menyuarakan pendapat tentang hal ini. Cuma apa sahaja tindakan kita, biarlah kita dasarkan pada ilmu dan keadaan badan kita.

Ada yang terlalu rigid mengatakan tidak perlu suplemen semasa menyusukan anak sedangkan badan sudah terlalu penat akibat tidak cukup nutrisi dan rehat. Sakit badan, sakit pinggang malah emosi juga tidak stabil.

Pendapat Kak Jaz, tengok badan kita sendiri. Jangan kita ikut orang membuta tuli.

Jika kita rasa badan kita cukup OK tanpa bantuan suplemen semasa menyusukan anak, go ahead. Jika kita rasa kita perlukan 'sesuatu' untuk support badan, ambillah suplemen.

Kita lebih kenal badan kita. Kita yang tahu kekuatan badan kita. Kita yang tahu sama ada badan kita sakit, sihat, kuat atau lemah.

Badan yang sihat, mood yang stabil merupakan antara penyumbang utama kejayaan menyusukan anak. So go for it, dengan cara yang betul untuk badan kita.

Jazilah Ilyas
Mama BF yang makan suplemen ☺


Share:

Sunday, 18 February 2018

Gagal Sekali Bukan Alasan Untuk Terus Mengalah

Gagal capai target sebab kesihatan tak memuaskan.

Pernah tak korang terkandas dalam.apa-apa kerja sebab masalah kesihatan? Kak Jaz pernah rasa, perit bila teringat semula.

Masa final year final sem final exam kat uni dulu, Kak Jaz tak dapat hadir exam kerana diserang migrain yang teruk.

Tak silapnya 2 papers. Killer subject plak tu.

Menangis tak berlagu jawabnya.

Good newsnya Kak Jaz still diberi peluang ambil balik papers yang tak hadir hari tu, tapi set soalan dah berubah gila².

Soalan sangat susah 😭😭

Akibatnya buat pertama kali result exam Kak Jaz cukup² 3.0.

Drag CGPA sampai ke tahap tak capai dah target yang Kak Jaz nak. Nangis la weh. Tapi nak buat cemana?

Menda dah nak jadi. Redha jela. Tapi simpan la rasa tu bertahun². Ralat aih.

Atas asbab itu, bila Kak Jaz dah jumpa penyelesaian pada masalah-masalah kesihatan Kak Jaz, ia jadi satu pengalaman yang sangat berharga.

Alhamdulillah lepas je habis belajar tu, tak grad lagi Kak Jaz dah dapat kerja. Allah datangkan kegembiraan selepas itu.

Kita mungkin pernah gagal sekali, dua kali. Yang penting jangan mengalah dan bangkit kembali!

Jazilah Ilyas
Founder of iShines


Share:

Saturday, 17 February 2018

Tahnik dan Bercukur - Sunat Yang diTuntut

Pagi ini alhamdulillah baby Kak Jaz selamat ditahnik dan dicukur oleh tokbohnya. Walaupun agak lewat tetapi kami tetap laksanakan amalan sunat ini.

Tahnik dilakukan dengan tujuan menguatkan lelangit baby. Buah kurma yang dilenyekkan akan diberi pada baby untuk dihisap.

Seterusnya baby akan diberi sedikit air zamzam. Dibacakan zikir-zikir dan ayat Al-Quran sebelum diteruskan dengan bercukur.

Alhamdulillah baby kami dah disempurnakan satu haknya. Pagi tadi nampak OK je baby.

Tengah hari hingga malam ini Kak Jaz rasa kepalanya agak panas. Baby pun sedikit meragam nak berdukung je hari ini. Mungkin kepala yang tidak berambut buatkan baby perlukan sedikit masa untuk sesuaikan diri ☺
Share:

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Google+ Followers

Paling digemari