Sunday, 29 December 2013

Menghilangkan keputihan dan resdung dengan ALFAFA

Saya tak pernah miss lagi ambil Alfafa since hari pertama saya cuba SHAKLEE. Memang best kerana sangat membantu untuk turunkan berat badan, hilangkan resdung, hilangkan keputihan, redakan sakit pinggang yang dah bertahun-tahun dan banyak lagi manfaatnya..

Hari ni Alfafa abis stok , maklumlah kat rumah ni 3 4 orang yang consume SHAKLEE ni jadi tersalah kira la plak stoknya..Hidung dah tersumbat gara-gara resdung..Jenguk balik plak dia mentang-mentang protection saya abis. Nak tak nak kena pegi branch esok ni.

Usaha saya untuk detox virus ni dgn telan DTX Complex, moga membantu kurangkan hidung yang tersumbat ni. Rasa pelik plak kena resdung ni lepas berbulan ia hilang. Menguji betul rasa ni

Jom kita tengok apa Alfafa ni sehinggakan ada yang repack Alfafa ni dan jual sket-sket sebagai ubat resdung. Eh ada tau!! Jangan tak tau. Kalau jalan-jalan tepi jalan dan nampak ada orang jual 'ubat resdung' kaler hijau, Alfafa la tu..




Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. 10 biji Alfafa sehari menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

Manfaat-manfaat yang lain ialah:

  • Mencuci hati, darah dan usus - Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang yang berasid, menghilangkan toksin daripada badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot
  • Melawan alahan - memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan badan dan ulat air (athlete's foot)
  • Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut - memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit
  • Menyingkirkan lemak dan kolestrol - menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi
  • Hanya Alfafa yang mengandungi saponin, bertindak seperti span yang menyerap kolestrol
  • Melegakan keletihan dan mencegah serta melegakan sakit atritis


*********************************************************************************



Share:

Nutrisi untuk anak-anak bijak

"Kita adalah apa yang kita makan". Pernah dengar ungkapan ini? Pernah tak kita terfikir sama ada kita dah beri anak-anak kita hak mereka yang sebenarnya? Kadang-kadang bila anak asyik demam kita dok pelik fikir sebabnya tanpa kita sedar kita sebenarnya yang bersalah.

Kita hantar anak ke taska, rumah pengasuh, tadika sebab kita nak bekerja. Di sana anak-anak kita pun bercampur dengan kawan-kawannya, kena plak satu hari tu ada kawannya yang demam, anak kita balik petang tu badan pun dah start panas. Kita salahkan anak kawan tu. Tapi pernah tak kita fikir sama ada kita dah sediakan perlindungan yang sewajarnya untuk anak kita atau tidak? Cuba kita ambil masa kejap dan fikir, "aku ni dah bagi semua perlindungan yang aku mampu pada anak aku ke tak?"

Kita mampu beli beg beratus harganya, kita simpan duit sebab nak beli baju yang cantik di mata kita, kita nak bergaya sehabisnya tapi kenapa kita cukup berkira nak keluarkan duit untuk nutrisi anak-anak kita? Kenapa kita lebih sanggup pergi jumpa doktor dan bagi anak kita segala ubat dan dadah sedangkan kita boleh cegah semua tu daripada awal?

Jadinya, sempena nak masuk tahun baru ni, sempena kita nak hantar anak masuk taska, tadika dan sekolah, apa kata kita juga bekalkan anak-anak kesayangan kita dengan set nutrisi yang diperlukan badan mereka?


Anak-anak kita hanya memerlukan sesudu kecil Meal Shakes sehari, hanya campurkan ke dalam minuman pagi mereka dan it's done. Anak pun akan dapat bekalan sarapan yang sihat untuk perut mereka bertahan sampai ke masa minum pagi.

Omega Guard pula cukup dengan sekadar sebiji sehari, insyaAllah anak lebih tajam mindanya, lebih fokus dan sihat.

Gabungan Omega Guard & Meal Shakes akan:
✔ Menguatkan fungsi imunisasi badan
✔ Meningkatkan tahap kepekaan
✔ Menggalakkan tumbesaran & perkembangan yang sihat
✔ Meningkatkan daya ingatan & keupayaan pembelajaran.
✔ Anak-anak kurang sembelit
✔ Meningkat selera makan anak
✔ Mengurangkan masalah kulit seperti ekzema
✔ Menggalakkan fungsi otak, sistem saraf & fungsi mata.

~ Nak anak bijak? ~ Nak anak sihat? ~ Nak anak cerdas?

~ Kita tentukan apa yang masuk ke dalam badan anak kita. Nutrien yang mencukupi akan membantu sistem badan memberi tindakbalas yang lebih baik.


********************************************************************************** 


Berminat dengan produk SHAKLEE? Berminat untuk jadi ahli SHAKLEE dan nikmati segala manfaatnya?

PM/Whatsapp : 011-1611 1619 (jazilah 1070931)
FB : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas @ 
https://www.facebook.com/makananpelengkap




Share:

Friday, 27 December 2013

Suplemen Shaklee betulkan kitaran haid?

Selepas melahirkan Aamily pd 18/3/2012, saya langsung tak datang bulan. Pada bulan Julai lepas kami suami isteri bercadang nak ambil perancang keluarga, jadi doktor bg injection untuk period terlebih dahulu..Abis ubat tu maka period la. Tengah bulan Julai tu doktor suntik perancang. Ogos haid masih menjengah, memang rasa gembira sebab ingat dah kembali normal kitarannya. Tup-tup September dah takde pape, Oktober juga kering sekeringnya. Masa tu dah down dan fikir biarlah dulu, nanti-nanti okay la balik kot.

Hujung bulan Oktober saya mula ambil suplemen dan vitamin SHAKLEE secara konsisten dan alhamdulillah, November lepas haid saya kembali ada. Memang amat gembira, rasa 'sempurna' perasaan tu. Lagi istimewa apabila haid masa tu boleh kata lancar je, takde langsung darah yang berketul cam dulu-dulu dan amazingly, perut langsung tak sakit. Badan pun x penat.

Apabila tiba Disember, perasaan saya berbaur menunggu haid..hahahaha..Then rasa dah lambat sampai minta husband belikan UPT. Punyala x sabarnya..hahhaa..Tengah dok sembahyang maghrib semalam rasa melekit dan rupanya dah datang yang ditunggu-tunggu, exactly on the same date like previous month. Happy sangat-sangat.

Apa suplemen yang saya konsisten selama 2 bulan ni? Alfafa tak pernah saya tinggalkan sejak dari hari pertama saya cuba SHAKLEE. Dengan resdung yang tak pernah lekang, sakit pinggang yang berterusan sebelum ini terus hilang seawal minggu pertama saya makan alfafa menyebabkan saya terus konsisten dengan raja segala tumbuhan ni.    


Keputihan dan masalah dalaman wanita yang lain yang telah saya alami bertahun-tahun juga semakin lama semakin hilang kerana konsistensi ini (dengan izin Allah). Ia juga melegakan keletihan saya sebagai seorang ibu yang tengah membesarkan 2 anak kecil yang tak pernah dok diam..hihi

Disamping ALFAFA, saya juga terus konsisten dengan VIVIX yang melindungi dan meperbaiki selular DNA yang sentiasa rosak setiap hari. VIVIX juga memelihara kesihatan jantung, otak, sendi dan meningkatkan kesihatan sistem imun, memberi perlindungan antioksidan dan meningkatkan tenaga dan kesihatan secara keseluruhan.





Jadinya apabila badan kita berkeadan baik, proses semulajadi badan akan berlaku dengan teratur. Haid adalah penanda aras kesuburan bagi wanita. Jadi apabila haid ini semakin lama semakin kurang atau kitarannya terganggu, pelbagai emosi dan rasa akan terganggu. Alhamdulillah saya rasa semakin baik kebelakangan ini. Semoga rasa hebat ini terus berkekalan dengan usaha yang konsisten juga




********************************************************************************

PM/Whatsapp : 011-1611 1619 (jazilah 1070931)
FB : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas @ 
https://www.facebook.com/makananpelengkap
Share:

Tuesday, 24 December 2013

Berat makin naik selepas minum ESP

Ada segelintir pembeli merungut mengatakan berat naik selepas minum ESP. Apabila keadaan ini berlaku, cara terbaik adalah hubungi pengedar anda dan periksa semula cara ambilan suplemen ini. Tetapi ada yang memberi respon pengedar mereka tidak melayan mereka lagi selepas belian.

Pembeli mahukan sesuatu dengan harga yang paling murah, ini memang normal. Maka mereka akan survey harga yang termurah tanpa pedulikan sama ada pengedar/penjual ini ada menyediakan khidmat selepas jualan atau tidak.

Yang lagi parah, mereka membeli daripada pengedar A, tetapi bertanya pada si pengedar B cara makan dan pantang larang produk. Cuba letakkan diri kita sendiri pada kedudukan pengedar B, adil atau tidak?

Nasihat saya, berlaku adil pada pengedar/penjual anda. Mereka mungkin menjual dengan harga yang tiada diskaun atau diskaunnya sedikit, tapi khidmat selepas jualan mereka berterusan. Kalau saya sebagai pembeli, saya akan pilih penjual yang menyediakan khidmat jualan yang berterusan ini walau harga sedikit mahal. Apa perasaan apabila selepas membeli sesuatu barang, kita ditinggalkan terkontang-kanting tanpa consultation?

After all, sharing is caring kan? Di sini saya kongsikan cara ambilan suplemen untuk turunkan berat badan

Konsep untuk weight loss
  • calorie control
  •  high protein
  •  low carb
  •  air 3liter
  •  workout/execise
Untuk protein boleh pilih ESP @ CINCH

Apa beza antara ESP dan Cinch?
--> esp murah, protein tinggi (RM150 850g)
--> cinch mahal sikit, leucine tinggi, fiber tinggi (RM173 15sv)

Jadi bagi orang normal dan tak atau kurang exercise, kita hanya memerlukan lebih kurang 2000 kalori je sehari. Jika ambilan kalori kita lebih, maka kita kena lebih exercise atau workout untuk bakar balik kalori yang berlebihan.

Sifirnya, bagi yang nak kurus dinasihatkan ambil sekitar 1300-1500 kalori sahaja sehari manakala 500 kalori lagi akan dibakar daripada sumber lemak-lemak tepu kat badan kita. InsyaAllah dengan cara ni dalam seminggu berat badan kita boleh turun 0.5-2kg.

Soalannya BAGAIMANA NAK KAWAL KALORI?

Contoh : ambilan nasi sekali makan ialah 800 kcal. Kalau ambil nasi 2 kali sehari dah 1600kcal, jadi dah lebih dari sifir asal maka tak boleh kurus.
 
Perlu juga diingatkan di sini, ESP dan CINCH bukan UBAT KURUS. Dalam kedua-dua suplemen ini masih ada kalori dalam 300 kcal juga. Jadi kalau makan nasi tak kontrol, ambil lagi ESP dan CINCH maka kesannya BERTAMBAH GEMUK.

Saranannya, pagi jangan makan nasi, gantikan dengan carb yang slow release contohnya oat, barli, gandum (wheatgerm). Selepas sarapan, bersenam sikit. Sapu lantai ke, jalan turun tangga ke..Takkan kita dok terperap je kat katil kan? Kurang-kurang kita sapu jugak lantai, orang bekerja jalan jugak nak ke kereta dan naik tangga ke ofis kan? Yang penting, ada sedikit workout. Ini penting untuk meningkatkan metabolisma badan kita.

Selepas sedikit workout ni, boleh ambil protein untuk mengelakkan otot badan sakit. Di sini saya sarankan ambil ESP yang memang terkenal dengan proteinnya.

Untuk makan tengah hari, makan biar kenyang dengan lebihkan sayur dan lauk pauk dan nasi biar sedikit. 

Untuk minum petang pula, disarankan kita minum teh tanpa gula supaya menghalang selera makan dari sentiasa meningkat. Teh yang disarankan ni ikut pilihan masing-masing, teh biasa pun boleh, teh cinch atau alfafa pun okay.


Malam adalah waktu paling kritikal kerana metabolisma badan adalah rendah pada waktu ini kerana pada waktu malam kita dah kurang menggunakan tenaga. Disarankan pada waktu malam minum ESP atau CINCH berserta sup dan sayur.



Sebaiknya selepas makan malam jangan terus tido, kena buat-buat sibuk sket..Tak perlu yang berat-berat pun, cuba jalan-jalan kat taman ke, jalan kat beranda rumah pun dah cukup bagus.hihi

Kenapa disarankan buat sedikit senaman pada waktu malam? Ini kerana ESP dan CINCH mengandungi protein. Sifirnya mudah, selepas minum protein, kena ada sedikit workout. Sekiranya masih lapar pada malam hari, kami sarankan hanya minum fiber seperti oat supaya perut kita rasa penuh 

Pada yang nak turunkan berat badan bolehlah ikut cara yang disarankan ni. Kita berusaha untuk dapat yang terbaik untuk badan kita. Ingat ya, badan kita ni amanah dariNya, maka jagalah elok-elok amanah yang besar ni.

***********************************************************************************

Berminat untuk mengetahui tentang SHAKLEE? Mahu menjadi ahli SHAKLEE dengan pelbagai faedah menarik?


PM/Whatsapp : 011-1611 1619 (jazilah 1070931)
FB : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas @ 
https://www.facebook.com/makananpelengkap



.
Share:

Monday, 23 December 2013

walau ia sedikit tapi rasanya hebat pabila dikongsi bersama

Pagi tadi masa turun ke tingkat bawah, tengok-tengok ada sepupu si tukang masak muda kat rumah ni. Tetiba terasa nak makan laksa plak..dok congak-congak dalam kepala duit bonus SHAKLEE ni ada lagi walau tak banyak.. So bincang-bincang kira jadi la..

Maka si sepupu pegi la beli ikan, dan saya setelkan apa yang perlu. Balik je dari beli ikan, terus kami siang dan bersihkan ikan dan terus rebus semua 7KG ikan kembung tu. Bila buat kerja bersama-sama kat dapur tu, rasa ukhuwah kami semakin rapat.

Dalam dok sediakan kelengkapan nak masak laksa tu, sempat lagi layan phone ngan anak downline saya pasal kakak iparnya nak jadi ahli. Niatnya nak guna SHAKLEE untuk diri sendiri tapi terus buat keputusan bijak untuk jadi ahli. Bagus kan? Saya suka pengguna begini kerana mereka tidak akan tawar menawar lagi harga yang kami kenakan kerana dah dapat harga ahli. InsyaAllah badan makin sihat, dan kalau kena gayanya dapat pula duit bonus sekiranya point (UV) yang dikumpul daripada belian produk mencecah paling kurang 150UV.

Maka panggillah adik beradik mak bapa sedara semua..Rata-rata datang lepas asar sebab semuanya keje kan? Perasaan ni memang rasa gembira kerana dapat berkongsi duit bonus SHAKLEE dengan sanak saudara yang rapat ni. Alhamdulillah..

Dah reda sket tetamu yang datang, saya sempat lagi register kakak yang nak jadi ahli tu.Semuanya boleh dilakukan thru internet je, so semua kerja memang senang sekarang ni. Tak perlu beratur, tak perlu pandu kereta, semuanya boleh diselesaikan walau saya berada di rumah. Dan SHAKLEE akan hantar memberkit dan suplemen yang dipesan terus ke pintu rumahnya. Senangkan?

Kakak ipar datang sebagai tetamu terakhir sebelum maghrib..Dok sembang-sembang, saya offer Omega Guard untuk anak-anaknya. Alhamdulillah kakak terus ambil tanpa banyak soal. Rezeki tak putus-putus hari ni.

Laksa penang dan laksa lemak yang kami masak hari ni adalah antara makanan kegemaran saya..Memang 2 3 kali makan laksa hari ni..Maka malam ni sebelum tidur wajiblah ambik Herblax sebagai pelawas menggantikan Alfafa - Herblax lebih power kalau tang ni, cumanya Herblax ni x disarankan ambil hari-hari :)



Alhamdulillah laksa yang disediakan dapat dinikmati semua yang datang..InsyaAllah rezeki yang berkat walau sedikit boleh dikongsi kan? InsyaAllah



**********************************************************************************

Berminat untuk mengetahui tentang SHAKLEE? Mahu menjadi ahli SHAKLEE?

PM/Whatsapp : 011-1611 1619 (jazilah 1070931)
FB : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas @ https://www.facebook.com/makananpelengkap
Share:

Kulit gatal mengganggu lena - Herbal Blend Multi-Purpose Cream yang amat membantu

Pagi ni saya bangun dengan agak keletihan. Pukul 3 pagi semalam Akram masih x tidur dok layan kartun dia kat lappy, disuruh tutup dan tido sampai mengamuk-ngamuk tapi mama dah x layan dah. Buat susu dan suruh dia tido jugak, dalam dok mengamuk tu saya baca Ya Latif berkali-kali dan hembus ke kepala dia dan alhamdulillah, lama kelamaan tangisannya makin slow dan mula hisap susu..akhirnya tertido jugak..phewww..Selesai satu kerja

Baru lelap mata selang 30 minit lepas tu si kecil Aamily plak merengek-rengek. Aduhai, kalau yang ni memang susah sket nak pujuk..Bagi susu xmau, tepuk-tepuk pun x jalan..Mama usap la kaki dia since nampak dia dok menggesel antara kakinya..Nyamuk kot? Dok layan tu tak berhenti gak tangisnya, lastnya teringat ngan Herbal Blend Multi-Purpose Cream SHAKLEE. Picit sket dan lumur ke kedua-dua belah kakinya, dan alhamdulillah dia diam je dalam pelukan - tertido balik.

Aamily ni betisnya penuh ngan parut-parut dan kulitnya agak kasar dan berkerak which I believe itu adalah ekzema. Sejak dok guna Herbal Blend cream kat kaki dia, memang nampak kurang dah keraknya tu..Dia pun nampak suka sangat ngan cream ni, sebab bila dia dok menggaru kaki tu, ambil je Herbal Cream ni dia akan terus tarik kaki seluarnya, suruh letak kat kaki dia. Saya percaya dia rasa selesa sket.

Saya pun ada ekzema dah dekat 5 6 tahun kot. Nasib baik kulit kering bersisik dan gatal tu hanya kat kaki, jenuh kalau kat tangan semua..heheheh..Disamping minum ESP, makan Vita C dan Vita E yang memang terbaik untuk kulit, saya juga gunakan Herbal Cream ni untuk diri sendiri. Alhamdulillah, sejak dok guna cream ni, boleh kata gatal-gatal dan pedih kat lutut ni dah kurang. Syukur kerana Allah bukakan hati untuk beli cream ni.

Harga untuk cream ni cuma RM27.50 untuk 4oz. Saya amat sarankan pada ibu bapa supaya sentiasa ada Herbal Cream ni bersama anda kerana krim ini dapat melegakan dan melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki. Krim ini juga amat berguna untuk anak yang digigit nyamuk, apply je tempat kena gigit tu dan insyaAllah anak dah x meragam lagi.





BERMINAT?
→ pm https://www.facebook.com/makananpelengkap
→ sms/whatsapp : 011-1611 1619
→ blog : http://jazilahilyas.blogspot.com/

Share:

Sunday, 22 December 2013

Tak perlu berlapar, badan makin slim, susu makin meriah

Assalamualaikum..

Anak kecil saya Adelia Aamily dah berumur 1 tahun 9 bulan dan masih aktif menyusu badan. Memang sukar digambarkan dengan kata-kata kepuasan dapat menyusukan anak secara eksklusif begini. Anak yang menyusu badan lebih sihat dan jarang sakit. Saya dapat melihat perbezaan kesihatan yang ketara antara Aamily dan abangnya Akram - yang hanya mampu diberi susu melalui tiub (Akram adalah anak pramatang) dan seterusnya mendapat nutrisinya daripada susu tepung kerana susu badan yang kering seawal bulan kedua selepas melahirkannya.

Saya memang berniat daripada awal untuk menyusukan Aamily secara ekslusif selama 2 tahun dan alhamdulillah dipermudahkan olehNya niat yang baik ini. Cabaran semasa menyusukan anak kecil bukan sedikit, dengan nafsu makan yang bertambah-tambah dan badan yang semcam dipam-pam..eheheh..Selain itu, keletihan yang ketara juga sentiasa membebankan saya, menyebabkan saya cepat tertekan. Tidak dilupakan juga pinggang yang sentiasa sakit yang mana saya yakin kerana kekurangan kalsium - si kecil ni dah tarik semua kalsium mama..

Akibat daripada sakit pinggang yang melampau, saya pernah mendapat suntikan hanya untuk meredakan sakit yang tak tertanggung ni. Doktor memaklumkan saya kekurangan nutrien. Risau memikirkan keadaan diri, saya nekad untuk mencuba suplemen.

Sebelum ambil suplemen pun dok fikir gak takut badan makin naik, baju yang selesa untuk dipakai dah makin kurang..susah hati lagi.Fikir punya fikir, saya cari maklumat dan saya ambil keputusan untuk cuba Alfafa dan Omega Guard SHAKLEE. Sebenarnya, Omega Guard tu saya tapau daripada bekalan Akram..hhehehhe

Saya pernah cuba minum teh untuk kurus yang mengakibatkan cirit birit dan sakit perut yang melampau - mungkin kerana proses untuk memaksa apa yang kita makan sebelum tu dikeluarkan..Jadi agak risau la kan tapi tawakal je la..

Amazingly, minggu pertama cuba Alfafa dan Omega Guard tu badan memang rasa kuat dan sihat. Sakit pinggang yang membelenggu saya bertahun-tahun seolah-olah hilang camtu je..Tak perlu lagi mintak husband tarik dan angkat dari katil tiap-tiap pagi. Memang rasa bertenaga sangat-sangat. Part yang paling best ialah bila sepupu datang rumah dan terkejut tgk kakak sepupunya ni "eh, nampak susut dah ni". Baru seminggu je makan okayyy!!!hihih..

Lupa plak nak mention yang saya juga ada resdung yang teruk. Tiap-tiap pagi memang rasa nak demam sebab setiap kali lepas sapu lantai dan karpet, bersinnya tak berhenti-henti. Apabila makan Alfafa dan Omega Guard ni secara konsisten, tanpa saya sedari resdung saya almost hilang..Mula-mula tak perasan pun tapi bila terbaca Alfafa ni boleh melawan alahan dengan memperbaiki keadaan kulit dan hidung yang sensitif, kurap, bau badan dan ulat air saya macam baru tersedar yang saya dah takde bersin-bersin dah walau selepas sapu habuk segala bagai, alhamdulillah.

Perasaan yang lagi best timbul apabila breast sentiasa rasa penuh dengan susu - bila re-check baru perasan yang Alfafa adalah komponen dalam set milk booster, so terus react ohh patutlah..Bonus lagi apabila bersama suami, suami plak tanya napa macam lain?Cam awal-awal dulu..ahahahah..Jangan tak tau ye kawan-kawan, Alfafa juga bertindak sebagai kacip fatimah, so patutlah WOW je kan? ahhahaha

Selepas seminggu saya decided nak tambah Lecithin untuk kesan yang lebih cepat dan memang betul, selepas 2 minggu penggunaan tiga suplemen ni, perut memang dah rasa makin kempis, seluar dah start kena pakai tali pinggang dan baju-baju kurung yang selama ni rasa sendat dah selesa untuk dipakai semula..Alhamdulillah.

Few days lepas tu saya tambah ESP dalam senarai suplemen saya, dan tiba-tiba rasa eh kenapa berat cam slow sket turun ni? Re-check lagi sekali fungsi ESP ni dan noticed ESP ni membina otot dan membaiki kepejalannya..Oh patutlah, jadinya badan tidak akan menggeleber selepas berat turun ke sasaran yang ditetapkan. Bila tengok badan dah ada shape balik, hati memang berbunga-bunga la..hhihi..Dan bonus yang paling best, kesakitan di kawasan peranakan dan ari-ari yang saya tanggung sejak mengandungkan Aamily akibat cervical cerclage hilang perlahan-lahan. Syukur sangat-sangat dengan perkembangan positif ni. Badan dah tak lesu, boleh kata langsung x tidur siang (mungkin seminggu sekali je kot ) dan stretch mark kat perut pun dah pudar. ESP ni boleh mencantikkan kulit tau :

Kalau lambat sket susukan Aamily, breast rasa bengkak dan basah sebab Alfafa dan ESP adalah komponen utama dalam milk booster. Susu pun dah makin pekat kebelakangan ni..Makin seronok la si kecik Aamily ni. Susu untuk dia mmg x pernah putus dan insyaAllah akan terus ada sampai umurnya 2 tahun.

Suplemen terakhir yang saya tambah dalam set kurus tetapi susu masih meriah ni ialah Herblax sebab nak rasa sendiri kehebatannya. Dan ia memang terbukti hebat, dan menjimatkan..hahaha..Minggu pertama je saya ambil Herblax ni tiap-tiap malam, lepas tu hanya 2 3 kali je seminggu dan kesannya?Walaaaaweeeh!! Memang superb sebagai ejen pembuangan kita.

Saya kongsikan gambar saya sendiri sepanjang penggunaan suplemen-suplemen Shaklee ni..Memang saya puas hati kerana disamping dapat menurunkan berat badan, susu Aamily tetap maintain malah boleh kata makin meriah, kulit pulak makin lembut, parut makin pudar dan badan makin bertenaga.






So pada ibu-ibu yang masih dalam dilema untuk kurus tapi risau anak tak dapat nutrisi yang lengkap kerana kena kontrol pemakanan, set ini amat disarankan. Anda tak perlu berlapar, boleh je makan nasi semua, berat turun dan badan makin slim dan yang paling penting bekalan susu untuk anak langsung tidak terabai.


Berminat? Boleh tinggalkan contact number dan saya akan hubungi secepat mungkin. Untuk respon yang lebih cepat ;


call/sms/whatsapp : 011-1611 1619
fb : https://www.facebook.com/makananpelengkap



 p/s : InsyaAllah harga masih boleh dirunding :)



  
Share:

Tuesday, 17 December 2013

Atasi Kulit Berminyak dengan Set Pencuci Muka Enfuselle Shaklee

Berapa ramai antara kita di Malaysia ini yang ada masalah kulit muka berminyak? Saya angkat tangan tinggi-tinggi! Dulu saya salah seorang daripada kalangan wanita yang kulit muka sangat berminyak. Tapi alhamdulillah sekarang tak lagi. Akhirnya setelah bertahun-tahun saya telah berjaya atasi kulit berminyak dengan Set Pencuci Muka Enfuselle Shaklee!



oily face
Berminyaknya muka sampai menimbulkan rasa yang sangat tidak selesa


Saya betul-betul dah jatuh hati dengan Set Skin Care Enfuselle Shaklee. Selama bertahun-tahun saya hadapi masalah kulit berminyak dan telah menggunakan banyak pencuci muka untuk kulit berminyak tetapi berakhir dengan kulit wajah yang pedih, kering dan terlalu 'tegang'. Kalau masa rajin saya sapu muka dengan kertas minyak, tapi selalunya memang terbiar camtu je :P



kertas minyak untuk kulit berminyak
Kertas minyak ni cam dah jadi aksesori wajib untuk oily face, kan?


Sebelum saya cuba Set Pencuci Muka Enfuselle Shaklee ni, saya telah mencuba Shaklee Collagen Powder, untuk merawat kulit secara dalaman. Kesannya juga sangat awesome!! Bila rasa dah best, terdetik untuk kembali mencuci muka secara luaran pula. Nampak sangat dah lama biarkan kulit muka camtu je.hehehehhe



Set Kecantikan Enfuselle untuk Wajah Berminyak 


So belek-belek dan fikir-fikir jadi saya buat keputusan nak guna Enfuselle Skin Care. Tengok harga tu mula-mula cam takut jugak tapi nak jugak cuba dulu..Sekali bila dah beli terkejut plak, eh banyaknya dalam satu botol! Mesti tahan lama ni, berbunga-bunga la hati..hehehee


set pencuci muka untuk kulit berminyak
Set Pencuci Muka Enfuselle Normal-Kulit Berminyak


Jadi alkisahnya saya cuba la produk ni..Mula-mula guna pencuci muka ni, lepas 2 3 jam muka jadi berminyak balik. Masa tu dah start fikir pencuci ni tak sesuai ngan saya agaknya sebab dah dekat sebulan muka x berminyak gara-gara minum kolagen tu. 

Tapi saya tekadkan hati nak teruskan dulu, sebab kebanyakan produk Shaklee ni ada "kesan penyembuhan". Jadi sebab pencuci dan toner ni untuk kulit berminyak, mungkin minyak akan keluar dulu. Berkat kesabaran, alhamdulillah, selepas lebih kurang seminggu guna, minyak makin hilang. Ia dah makin serasi dengan kulit :)



Kulit muka bersih dengan set pencuci muka shaklee
Kulit bersih dan sihat dengan Set Pencuci Muka Enfuselle



Purifying Cleansing Gel
Pencuci Muka Enfuselle RM88.75 ~ 177ml


Ini adalah  gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan. Ia mengandungi bahan-bahan khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut. Ia juga mencerahkan tona kulit dengan pH yang seimbang dan hipoalergenik.

Vitamin E sangat baik dalam memudarkan parut, kedut, garis halus dan bintik penuaan.





Purifying Toner 

Toner Enfuselle RM78.75 ~ 177ml
Purifying Toner pula merangsang dan menyegarkan kulit. Dengan pH yang seimbang, ia meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip dan menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel. 

Selain itu, ia juga meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit dan telah terbukti secara klinikal dalam membantu mengawal kulit berminyak.




Balancing Moisturizer


Ini adalah produk dengan formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah, bertindak dengan membekalkan kelembapan segera.


Balancing Moisturizer RM83.75 ~ 59ml


Mahal ke Set Pencuci Muka Enfuselle Shaklee ni? Tengok harga boleh tahan kan? Tapi jangan terkejut, satu botol pencuci, toner, moisturizer ni boleh tahan lebih daripada 6 bulan. So sangat jimat dan berbaloi untuk beli.


Kenapa Set Skin Care Enfuselle MESTI Menjadi Pilihan Anda? 


Skin Care Enfuselle berasaskan nutrien yang telah terbukti secara klinikal dengan diuji oleh pakar dermatologi. Ia sentiasa tidak menimbulkan alahan dengan pH yang seimbang dan yang penting, set ini tidak diuji pada binatang.

Ia juga dirumuskan tanpa :
  • Parabens
  • Natrium lauril sulfat 
  • Penghasilan daripada haiwan atau produk sampingan daripada haiwan
  • Minyak mineral atau petrolatum
  • FD&C atau pewarna


Jadi pada anda yang muka berminyak, dan masih mencari set penjagaan kulit terbaik saya sarankan cuba set Enfuselle ni..Memang best dan berkesan. Takde lagi dah rasa pedih lepas cuci muka, pakai toner lambat sket pun dah tak kisah, apatah lagi moisturizer.

Bagaimana nak dapatkan Set Pencuci Muka Enfuselle ini? Sekiranya anda mahu menggunakan kad kredit/debit anda, klik link di bawah untuk urusan tempahan dan pembelian atau anda boleh terus hubungi saya di talian 011-1611 1619 untuk sebarang pertanyan.





* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



******************************************************************************************************************
Berminat untuk mencuba Set Suplemen & Vitamin Shaklee? Hubungi saya;

iR Jazilah Ilyas (1070931)
sms/whatsapp : 011-1611 1619
blog : http://jazilahilyas.blogspot.com
fb : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas



Share:

Tuesday, 10 December 2013

Ibu hamil yang sentiasa sibuk, mahu tetap sihat dan cantik

APA YANG KITA MAKAN SEBELUM DAN SEMASA HAMIL MEMPENGARUHI KANDUNGAN KITA - setuju atau tidak?

Saya percaya tiada ibu atau sesiapa pun yang akan menafikan betapa pentingnya nutrisi yang lengkap untuk ibu hamil. Tanyalah sesiapa pun, mereka pasti bersetuju dengan kenyataan ini. Tambahan lagi ibu hamil yang bekerja (konteks bekerja ini luas ye, surirumah tagga juga bekerja), dengan beban tugas yang bertimbun, dateline dan deadline yang perlu dipatuhi, tekanan daripada rakan sekerja, tekanan daripada keluarga dan segala macam situasi lagi.

Bagi ibu hamil yang bekerja di pejabat pula, pagi-pagi dah bangun. Sediakan segala kelengkapan yang patut, berkejar pula ke stesen komuter/lrt, tukar pula di stesen perantara, jalan kaki lagi nak sampai ke ofis..akhirnya sampai ke ofis dah terjelepuk kepenatan..Saya pernah rasa situasi ni dulu, dgn komuter yang padat, tiada tempat nak duduk, tukar naik monorel pula, kepenatannya memang berganda..akhirnya akibat kurangnya nutrisi yang sepatutnya, saya jadi sakit-sakit semasa dan selepas melahirkan anak.

Nak tak nak, dengan lifestyle kita sekarang, kita memang kena dapatkan nutrisi dari suplemen dan vitamin yang pelbagai. Siapa boleh jamin vitamin C yang diambil daripada buah oren contohnya tidak tercemar atau tidak susut nilai vitaminnya?

Jadi SHAKLEE yang memang dah terjamin di pasaran lebih daripada 50 tahun telah mencadangkan pelbagai vitamin semasa hamil dan selepas kelahiran. Apa keperluan utama ibu hamil dan menyusu? Saya percaya mereka amat amat memerlukan tenaga yang cukup untuk menampung dua nyawa. Ibu hamil memang cepat hilang tenaga, kerana perubahan hormon, fizikal dan tekanan emosi.  Ibu yang menyusukan anak pula cepat penat dan hilang tenaga dengan setiap hisapan anak.

Jadi suplemen mana daripada SHAKLEE yang membekalkan tenaga? Amat pasti ia adalah ESP Soy Isolate Powder yang membekalkan protein. Kenapa ibu hamil dan menyusu amat memerlukan protein? Semasa hamil, protein ini penting untuk pertumbuhan bayi yang normal manakala selepas bersalin, ia membekalkan tenaga kepada ibu untuk menghasilkan susu ibu yang penuh nutrisi.

Ibu hamil dan menyusu amat senang demam, selsema dan batuk, yang mana ia mungkin berpunca daripada imunisasi badan yang lemah. Nak telan ubat pada masa hamil dan menyusukan anak amatlah tidak digalakkan malah pada sesetangah situasi is memang tidak dibenarkan. Jadi takkan nak menderita sepanjang tempoh sakit tu kan?

Pada ketika inilah badan amat memerlukan Vitamin C. SHAKLEE ada sediakan vitamin C ke? Of course la kan. SHAKLEE kan penyedia nutrisi lengkap kita. Ada dua jenis vitamin C daripada SHAKLEE, yang pertama adalah Sustained Release Vita C 500 mg dan yang kedua adalah Chewable Vita C. Vitamin C ini merangsang penyerapan zat besi dan asid folic serta menghasilkan kolagen untuk pertumbuhan otot, tulang dan tulang rawan dan yang paling utama meningkatkan sistem imunisasi badan.

Antara masalah utama semasa hamil dan selepas kelahiran adalah HB ibu yang rendah. Kalau HB rendah memang kena bebel ngan misi kat klinik. HB rendah berpunca daripada kekurangan zat besi  yang mana ia boleh mengakibatkan anemia iaitu kekurangan sel darah merah dan sel ini amat penting bagi membawa oksigen kepada bayi. Kekurangan sel darah merah ini boleh menyebabkan terjadinya kelahiran pra matang.

Makanan yang membekalkan zat besi antaranya terdiri daripada kerang-kerangan, kacang dan sayuran berdaun hijau tua. Persoalannya adakah pola pemakanan kita mengandungi segala makanan ini? Mungkin dalam seminggu hanya sekali kita makan kacang, dalam sebulan hanya sekali kita makan kerang. Jadi, SHAKLEE telah mengeluarkan Vita-Lea yang membekalkan zat besi dengan  mengandungi 28 vitamin dan mineral lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah.

Berapa ramai daripada kita yang tidak pernah tertekan dan murung semasa hamil dan selepas melahirkan bayi? Rasanya rata-rata daripada kita tidak dapat lari daripada tekanan ni. Akibatnya kita selalu mendengar tentang kelahiran awal akibat daripada tekanan darah tinggi. Simpton meroyan selepas kelahiran juga amat membimbangkan.

Oleh itu, ibu hamil dan ibu menyusu amat disarankan untuk mengambil B-Complex kerana secara asasnya ia melawan tekanan dengan memastikan kesihatan fungsi saraf yang mana ia sekaligus meredakan sakit kepala, kemurungan dan insomnia. B-Complex juga membantu menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak.

Semakin besar kandungan, pinggang ibu akan semakin sakit kerana berat badan makin bertambah. Kaki juga sering kejang dan kebas. Ini adalah tanda-tanda badan kekurangan kalsium. Kalsium amat penting untuk membina dan menghasilkan tulang yang kuat. Ibu yang menyusu juga amat memerlukan kalsium. Sekiranya badan kekurangan kalsium pada tempoh hamil dan penyusuan ini, selain daripada sering sakit pinggang dan kebas, ibu juga mudah sakit gigi.

Ostematrix telah terbukti secara klinikal dalam meningkatkan penyerapan kalsium. 1 tablet Ostematrix adalah bersamaan 1 gelas susu tinggi kalsium yang juga bersamaan dengan 80 biji badam. Ibu yang tidak suka dan tidak boleh minum susu kerana alahan dinasihatkan untuk mengambil Ostematrix.

5 vitamin ini adalah antara vitamin yang amat disarankan semasa ibu hamil dan selepas kelahiran. InsyaAllah kita cuba berikan yang terbaik untuk diri sendiri dan anak semasa dalam kandungan dan selepas kelahiran.

Harga pasaran bagi vitamin ini ialah :

* ESP Soy Isolate Powder RM 150.00
* Sustained Release Vita C 500 mg RM 92.50
* Chewable Vita C RM 37.50
* Vita-lea RM 88.75
* B-Complex RM 53.75
* Ostematrix RM 61.00

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin-vitamin ini, boleh terus sms atau whatsapp saya 011-1611 1619 untuk respon yang lebih pantas. InsyaAllah harga masih boleh dirunding.



 


Share:

Friday, 22 November 2013

Kulit makin berseri dan cantik dengan Shaklee Collagen Powder

Few days back ni rasa kulit cam makin lembut je..ke terperasan sendiri?hahaha..tapi yang confirm betul dan sahih memang kulit muka dan rambut dah tak berminyak cam dulu..rahsianya?jeng jeng..SHAKLEE COLLAGEN POWDER ni la..



Apa rasa kolagen ni? Rasa dia memang payau sebab xde rasa..memang asli..kan produk dari SHAKLEE ni semuanya selamat dan semulajadi jadi xde gula, xde pewarna dan xde tambahan perasa.

Perempuan mana yang xnak nampak cantik dan lawa kan? Tapi x semua perempuan suka pakai segala macam krim dan make up hanya utk nampak cantik. Dan sorang drpd group tu saya la..memang saya rasa leceh sgt kalo nak pakai segala krim..sebulan dua rajin la pastu semuanya ntah ke mana..pencuci muka pun bnyk kali miss!!

Muka saya pulak jenis yg oily sangat2..sampai dok sesaja pun kena bgn basuh muka, lap dan sambung balik aktiviti yg dok buat tu..Dulu masa keje, siangnya jadi kering plak sbb dok dlm aircond 7 8 jam..

Bulan Oktober lepas bulan promosi SCP ni, so dapatla harga super duper jimat dari harga biasa maka belilah SCP ni. Dok pikir dalam ati, kalo aku nak advertise SCP ni, aku kena try dulu, kalo x nanti cam x best nk share kat orang benefitnya.

So petang tu lepas ambik ngan Kak Efie (nenda upline ku), rasa cam berdebar lak..hahahah..malam tu x banyak cerita la, kacau-kacau dalam air kosong then terus telan..wohohoho masa memula rasa tu cam alamakk..nenda Efie dah advise campur dlm jus atau air pape tapi konon otai, bantai telan camtu je..hihihi..tapinya, bg org yg dah amat biasa telan ubat sebab selalu sakit, takat rasa camni ok je la 

Sebenarnya dah ada perubahan sehari dua tu tapi saya x perasan sangat sampai la dah masuk sachet ke 4 @ 5, baru perasan muka dah langsung x berminyak. Langsung-langsung xde, bukan sikit-sikit. Dengan langsung x guna pencuci muka dah, memang kesannya super duper hebat bg saya. Yela, oily face ni dah bertahun-tahun, tetiba hilang camtu je x sampai seminggu pas guna SCP, sape x teruja kan?

Perasaan tu nak biar smua parut-parut yang dah bertahun ni hilang tapi kena sabarla..Kena konsisten sbb kalau ikut kajian yang dah dibuat oleh SHAKLEE, penggunan optimum selama 8 minggu memang menghasilkan kesan yang memberangsangkan. 

Pastu saya ni ada habit suka cabut-cabut rambut..hehehe..tp sejak minum SCP ni rasa susah plak nak cabut rambut. Cam kukuh je rambut-rambut tu..memang cam x perasan effect dia tapi bila dok menaip ni baru tersedar..cam..ehhh..ye ke?ahhahaha

Sekarang dok tunggu nak habiskan yang ada ni sambil kumpul2 duit nk beli yang baru..heheh..baru seminggu ni saya cuba plak ngan Vit C SHAKLEE, so rasa keberkesanannya makin ketara..Nanti next entry kita cite pasal SUPER HOT VIT C SHAKLEE plak..

Market price utk SCP ni RM298 utk 15 sachet collagen. Mahal? Tak semahal positive effect yg kita dapat daripada tu..



Berminat ngan SCP? Jom roger2 saya kita sembang psl SCP ni lagi, mana tau dapat harga yang lagi best utk khasiat yang super duper best kan?





call/sms/whatsapp : 011-1611 1619
fb : https://www.facebook.com/makananpelengkap





Share:

Wednesday, 20 November 2013

anak selalu sembelit dan picky eater?

Dulu masa zaman saya sekolah menengah, mama dah jadi ahli dan selalu beli vitamin-vitamin SHAKLEE ni. But then time flies, lama-lama dah x makan vitamin sebab xde knowledge sgt psl product sbb tu la agaknya selalu berulang alik ke hospital sbb migrain, gastrik, headache dan macam2 lagi.

Bila dah kawin dan ada anak, priority mmg pada anak..jadi bila anak sakit mamanya mesti x senang hati dan risau. Hero saya Ahmad Akram ni dulunya extreme prem baby (lahir 26 minggu) so antibodi dia mmg agak lemah. Selalu muntah, sembelit yang teruk dan kerap demam yg terus high fever. Pendek kata sebulan sekali tu x pelik kalau kena pegi hospital.

Akram ni jugak jenis susah nak makan..Part ni memang cukup merisaukan saya, badan keding je..Yang dia tau susu jer la..dia juga ada sembelit yang teruk. Banyak kali xleh membuang hingga berguling2 atas lantai, nyorok blakang kerusi, muka merah padam sbb tahan sakit. Saya hanya mampu urut betis dan perut nak legakan sakitnya tp hati mmg menangis tengok dia camtu. Sampai bila dia nak tanggung sakit camni? Dahla masa kecik dah kena cucuk ngan macam2 ubat, skrg camni plak.

Maka dalam dok baca post dan share cerita dlm group baby prem, terjumpa kakak ni, dia SID. So tanya la dia pasal vitamin utk anak, tu pun x beli2 walau dah baca tentang manfaat vitamin berkaitan.

Lepas balik KL yang kononnya nak keje balik, sembelit Akram getting worst. Akhirnya saya ambik keputusan nak join SHAKLEE dan beli vitamin utk Akram. Saya start dengan MEALSHAKE & OMEGA GUARD. Doa saya x putus masa beli tu, berharap sangat penderitaan si kecik ni berakhir atau sekurangnya berkurangan.

Alhamdulillah, lepas bagi MEALSHAKE tu kejap-kejap dia mintak nak susu lagi. Bagi saya ia perkembangan yang bagus. Walaupun dia xdela mintak nak makan nasi tp sekurang-kurangnya saya tau selera dia dah bertambah. Sembelit dia pun boleh kata xde dah. Walau najis masih juga keras, tp dia nampak senang nak membuang. Saya gembira yang tak terucap tgk dia x terseksa lagi bila nak poo poo.

Rasanya lepas 2 minggu beli 2 vitamin tu, saya topup satu lagi vitamin utk dia iaitu Chewable Vita -C Plus. Rasa vitamin ni mmg masam sbb xde perasa tambahan hingga Akram xnk makan..Adiknya si Aamily nak jugak hisap-hisap. Takde pilihan lain, saya masukkan dlm susu dia. So susu pertama dia campur dengan Mealshake & Omega Guard dan susu kedua masukkan vitamin C.

Amazingly dia bertambah sihat, x demam walau ada batuk-batuk. Adiknya sihat je sbb BF dan saya mmg makan few vitamins dr Shaklee gak. Memang puas hati tgk dia sihat je.

Dalam minggu lepas dia tetiba demam, start pukul 5 pagi camtu, check susu mmg 38C. Saya susah hati, pagi tu buat susu dan tambah vitamin dia cam biasa. Tgh hari tu nampak dah ok sket tapi lesu lg. Susu seterusnya saya hancurkan Vitamin C dia dan masukkan dalam susu dan alhamdulillah, petang tu dia dah kebah. Tak pernah-pernah Akram demam sekejap camni dan pertama kali x masukkan ubat kat bontot dia. Memang amazing.

Minggu lepas Omega Guard dah habis, sebab saya pun makan gak vitamin tu tapi saya x terus topup dan biarkan dulu. Akibatnya sembelit Akram datang balik sampai saya terpaksa masukkan air yg doktor dah bekalkan dlm bontot dia. Kesian dia sangat-sangat. Anak nangis, mama pun bantai nangis. Serik rasanya tengok dia sakit camtu so esoknya terus pegi branch dan beli Omega Guard.

Alhamdulillah everything goes well sampai sekarang. Memang saya rasa banyak perbezaan kat anak-anak sejak makan vitamin-vitamin ni. Takkan kita je yang nak cantik, nak sihat tapi anak x dapat hak mereka kan? Kita dok kalut makan jamu segala bagai hingga kita lupa anak-anak kecil kita juga perlukan supplement...

Jadi, berikanlah anak-anak kehidupan yang sihat dan menggembirakan mereka. They deserve all the happiness.



Berminat utk menggunakan vitamin-vitamin SHAKLEE ni? Jom contact saya di :

sms/whatsapp : 011-1611 1619
fb : https://www.facebook.com/makananpelengkap 

Share:

Saturday, 16 November 2013

Tips Kuatkan Pangkal Rahim (Serviks) Untuk Cervical Incompetence

Assalamualaikum wbt

Kebanyakan ibu yang pernah menjalani prosedur cervical cerclage pasti mengulangi kitaran yang sama apabila hamil untuk kesekian kalinya. Pernyataan ini sebenarnya tidak menggembirakan saya kerana ketidakselesaan sepanjang cerclage tu memang menggusarkan.. Tak boleh melasak sedangkan saya orang yang lasak, tak boleh mengemas, tak boleh angkat berat-berat sedangkan wanita nowadays memang semuanya kalau boleh nak buat sendiri.

Tiada sebarang ubat untuk cervical incompetence. Jika ada tanda kelahiran pramatang juga selepas melakukan cerclage, doktor akan memberi suntikan tahan sakit. Yang saya selalu dapat ialah "nubain".

So apa yang boleh kita lakukan jika sudah didiagnos dengan masalah ini?

Ini apa yang telah saya amalkan dan rasa perbezaannya. Mungkin juga boleh membantu kawan-kawan yang senasib dengan saya.

Selapas melahirkan Aamily (selepas proses cervical cerclage) saya sering sakit di bahagian bawah abdomen. Sebenarnya sakit ini bermula selepas proses cervical cerclage lagi tapi menurut kata doktor, ia tidak berkaitan. Jadi tiada apa yang boleh dilakukan.

Akibat daripada keletihan yang agak teruk semasa proses menyusukannya, saya mencuba ESP dan Alfalfa Complex. Tanpa disangka, sakit bawah abdomen yang menghantui saya sejak hamilkannya hilang begitu sahaja. Rasa sangat amazing masa tu.

So saya teruskan ESP dan rasa sangat WOW dengan keadaan kesihatan diri sendiri. Saya lakukan sedikit bacaan mengenai kaitan protein dan rasa 'kuat' ini.

Hasilnya? 

Secara asasnya protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan kita. Kekurangan protein boleh menyebabkan kelemahan sistem imun untuk melawan penyakit, MENGURANGKAN & MENGHILANGKAN KEPEJALAN OTOT dan lain-lain. Jadi apabila kita ada bekalan protein yang cukup dalam badan, badan akan rasa lebih kuat sebab otot pun pejal. No wonder la kan?




ESP Shaklee satu-satunya produk yang terjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia dan ada 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Ia sangat sesuai utk semua peringkat umur-tua dan muda..Satu hidangan ESP ni bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh kita.

Pentingnya protein dalam menguatkan tisu badan tidak boleh dinafikan sama sekali. Selain protein, kolagen juga penting untuk menguatkan tisu badan kita. Saya bawakan artikel daripada jurnal terkemuka untuk sama-sama kita baca.

Saya yakin perubahan demi perubahan positif yang ditunjukkan oleh badan selepas konsisten amalkan protein ini patut dikongsi bersama dengan rakan-rakan ibu yang senasib dengan saya. Kita cegah apa yang mampu dan kuatkan kembali serviks kita untuk zuriat akan datang. 




Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
Share:

Tuesday, 12 November 2013

Kerap Gugur Mungkin Tanda-tanda Cervical Incompetence

Mungkin ramai yang tak tau apa CERVICAL INCOMPETENCE ni kan? Saya dulu kalau tak mengalaminya pun mungkin tak nak ambik tau. Alkisahnya anak sulung saya, Ahmad Akram lahirnya tak cukup bulan. 26 minggu, ataupun bahasa mudahnya 6 bln setengah dengan hanya berat 805g. Tak cecah 1 kilogram pun.


Si hensem 26 minggu ~ 2 tahun 2 bulan

Dalam dok kalut ulang alik ke NICU selama almost 4 bulan, saya langsung tak sedar dalam tempoh tu saya pregnant lagi. Yang bestnya bila tak datang haid lepas bersalinkan Akram, saya ingat mungkin sebab saya dok pam susu tapi rupanya ada nyawa lain yang tengah growing inside.

Then ada satu masa rasa cam ada yg tak kena dengan badan, so beli UPT tu dan baru tau pregnant lagi..Kiranya bukak buku memang lambat la..Tak silapnya dalam 2 minggu lepas buka buku merah tu, semasa elok-elok bilal tengah azan subuh, air ketuban pecah! Masa tu kandungan baru dalam 20 minggu. Gelabah memang gelabah. Lepas solat Subuh semua kami terus pergi hospital dan confirm la kena tahan wad.

Admitted kat hospital Kajang utk 2 hari with doctor doing nothing sebab katanya nak tunggu kemungkinan air ketuban tu accumulate semula.. Kiranya dok rehat dan bedrest je kat wad. Masa tu dok ingt Akram je. Kesiannya la si kecilku kat rumah tanpa mama.

Tengah malam 2nd day tu, masa pergi tandas sebab nak buang air kecil, saya rasa seperti ada tulang dekat vagina. Masa tu dah cuak sangat. Terus bagitau doktor, diorang check tapi tak cakap apa pun..So dengan risaunya saya baring dan terus call mama yang dok tunggu kat rumah.. Mama datang teman dan tidur-tidur ayam dalam kerisauan.

Lebih kurang pukul 3 ke 4 pagi tu, saya terasa sesuatu menggelungsur keluar. Just like that. Terus saya kejut mama!!YA ALLAH.. Anakku!! Keluar camtu je pada usia kandungan 20 minggu. Pedih hati.. Kelu seribu bahasa. Mama terus panggil nurse dan doktor dan disahkan baby dah takde.. Air mata dah menitik-nitik. Husband dan aboh terus datang. Baby diambil tanpa saya sempat tengok pun wajahnya.

Saya disuruh rehat. I can't do anything anymore. Badan memang dah lemah. Berkali-kali saya pesan kat husband minta tunggu saya utk kebumi anak kecil itu. Banyak urusan kena buat, tunggu report hospital, pergi report polis, pergi cari imam dan sebagainya. Apa yang saya tahu, baby dah cukup lengkap, kaki tangan semua dah terbukak except jantina yg tak clear, tak pasti lelaki atau perempuan..

In between dok tunggu proses selesai, saya tertidur. Mama nak tunggu tapi saya suruh balik rehat, kesian dia. Dalam tidur saya mimpi buruk, ada orang tua datang ambil baby bawa pergi. Allah!! Terus terjaga dan menangis. Rasa amat kehilangan.

Dalam dok tunggu tu husband datang dan bagitau semua dah setel. Hancur luluh hati sebab tak sempat pun nak kucup baby. Sedih sangat-sangat. Rasa nak meraung tapi husband kata tak sempat nak tunggu saya. Saya masih dalam wad sedangkan jenazah baby kena uruskan cepat-cepat. Pasrah dalam terpaksa, saya redhakan baby pergi.  Apa yg saya dapat tahu, kata mama "muka dia sebijik Akram long"..  


Camnila baby kalau masih ada ~ kan muka cam abangnya :)

Pagi esoknya doktor pakar masuk dan diagnos banyak perkara. Dan salah satunya pasal CERVICAL INCOMPETENCE. Saya didiagnos begitu sebab dah 2 kelahiran pramatang dan diberitahu kalau mengandung lagi, jalan peranakan (serviks) kena ikat. Bunyinya menakutkan kan? And yes it is scary.

Saya ambil masa almost 6 bulan lepas keguguran tu untuk pregnant lagi. Dan dengan title cervical incompetence tu saya kena pegi checkup almost 2 kali ganda check up pregnancy biasa. Dan ditakdirkan ada sekali bleeding, kena tahan wad lagi. Penat sangat rasanya..

Bila kita dah didiagnos sebagai cervical incompetence ni, doktor akan sarankan cerclage, iaitu mengikat jalan untuk baby kita keluar dan ini adalah pertahanan terakhir. Semasa kandungan dah cecah 18w (kalau tak silap) saya disorong ke bilik bedah dan diikat serviksnya. Doktor bagitau lepas tu, masa nak buat cerclage tu pun jalan dah bukak 2cm.

So proses berjalan lancar dan bermulalah episod baru dalam hidup. Dah wat cerclage ni, memang takdela impian nak keluar jejalan, nak duduk lama-lama atau nak berdiri. Rasa menyucuk dan sakit yang konsisten buatkan saya ambil keputusan untuk ambil unpaid leave. Memang takde pilihan since saya akan sakit bila duduk lama-lama.

Dah ambil unpaid leave sampai bersalin, end up nya lepas bersalin terus resign. Sebab asyik sakit yang tak tau punca, but i guess sebab cerclage tu. Memang terasa-rasa sakit dalam perut dan bawah abdomen.

Sekarang cam rasa serik sket nak mengandung lagi walau keinginan nak tambah baby tu ada.. Hihi..Aamily dah 1 tahun 8 bulan jadi dah boleh plan kot tapi kalo ingat kena wat cerclage lagi, rasa serik la plak. Kalau diikutkan kata doktor, once dah kena cerclage, next pregnancy pun kemungkinan besar kena wat cerclage juga.




Tapi kan, hati tetap teringin nak baby tambah-tambah bila rasa badan dah makin sihat. Rasa lebih kuat bahagian abdomen tak cam dulu dah. 

Apa yang saya amalkan? Pastinya suplemen semulajadi Shaklee. InsyaAllah dalam entry seterusnya saya akan mula berkongsi mengenai cervical incompetence, cervical cerclage dan bagaimana suplemen Shaklee membantu saya kembali lebih sihat.



Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931


Share:

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari