Wednesday, 20 November 2013

anak selalu sembelit dan picky eater?

Dulu masa zaman saya sekolah menengah, mama dah jadi ahli dan selalu beli vitamin-vitamin SHAKLEE ni. But then time flies, lama-lama dah x makan vitamin sebab xde knowledge sgt psl product sbb tu la agaknya selalu berulang alik ke hospital sbb migrain, gastrik, headache dan macam2 lagi.

Bila dah kawin dan ada anak, priority mmg pada anak..jadi bila anak sakit mamanya mesti x senang hati dan risau. Hero saya Ahmad Akram ni dulunya extreme prem baby (lahir 26 minggu) so antibodi dia mmg agak lemah. Selalu muntah, sembelit yang teruk dan kerap demam yg terus high fever. Pendek kata sebulan sekali tu x pelik kalau kena pegi hospital.

Akram ni jugak jenis susah nak makan..Part ni memang cukup merisaukan saya, badan keding je..Yang dia tau susu jer la..dia juga ada sembelit yang teruk. Banyak kali xleh membuang hingga berguling2 atas lantai, nyorok blakang kerusi, muka merah padam sbb tahan sakit. Saya hanya mampu urut betis dan perut nak legakan sakitnya tp hati mmg menangis tengok dia camtu. Sampai bila dia nak tanggung sakit camni? Dahla masa kecik dah kena cucuk ngan macam2 ubat, skrg camni plak.

Maka dalam dok baca post dan share cerita dlm group baby prem, terjumpa kakak ni, dia SID. So tanya la dia pasal vitamin utk anak, tu pun x beli2 walau dah baca tentang manfaat vitamin berkaitan.

Lepas balik KL yang kononnya nak keje balik, sembelit Akram getting worst. Akhirnya saya ambik keputusan nak join SHAKLEE dan beli vitamin utk Akram. Saya start dengan MEALSHAKE & OMEGA GUARD. Doa saya x putus masa beli tu, berharap sangat penderitaan si kecik ni berakhir atau sekurangnya berkurangan.

Alhamdulillah, lepas bagi MEALSHAKE tu kejap-kejap dia mintak nak susu lagi. Bagi saya ia perkembangan yang bagus. Walaupun dia xdela mintak nak makan nasi tp sekurang-kurangnya saya tau selera dia dah bertambah. Sembelit dia pun boleh kata xde dah. Walau najis masih juga keras, tp dia nampak senang nak membuang. Saya gembira yang tak terucap tgk dia x terseksa lagi bila nak poo poo.

Rasanya lepas 2 minggu beli 2 vitamin tu, saya topup satu lagi vitamin utk dia iaitu Chewable Vita -C Plus. Rasa vitamin ni mmg masam sbb xde perasa tambahan hingga Akram xnk makan..Adiknya si Aamily nak jugak hisap-hisap. Takde pilihan lain, saya masukkan dlm susu dia. So susu pertama dia campur dengan Mealshake & Omega Guard dan susu kedua masukkan vitamin C.

Amazingly dia bertambah sihat, x demam walau ada batuk-batuk. Adiknya sihat je sbb BF dan saya mmg makan few vitamins dr Shaklee gak. Memang puas hati tgk dia sihat je.

Dalam minggu lepas dia tetiba demam, start pukul 5 pagi camtu, check susu mmg 38C. Saya susah hati, pagi tu buat susu dan tambah vitamin dia cam biasa. Tgh hari tu nampak dah ok sket tapi lesu lg. Susu seterusnya saya hancurkan Vitamin C dia dan masukkan dalam susu dan alhamdulillah, petang tu dia dah kebah. Tak pernah-pernah Akram demam sekejap camni dan pertama kali x masukkan ubat kat bontot dia. Memang amazing.

Minggu lepas Omega Guard dah habis, sebab saya pun makan gak vitamin tu tapi saya x terus topup dan biarkan dulu. Akibatnya sembelit Akram datang balik sampai saya terpaksa masukkan air yg doktor dah bekalkan dlm bontot dia. Kesian dia sangat-sangat. Anak nangis, mama pun bantai nangis. Serik rasanya tengok dia sakit camtu so esoknya terus pegi branch dan beli Omega Guard.

Alhamdulillah everything goes well sampai sekarang. Memang saya rasa banyak perbezaan kat anak-anak sejak makan vitamin-vitamin ni. Takkan kita je yang nak cantik, nak sihat tapi anak x dapat hak mereka kan? Kita dok kalut makan jamu segala bagai hingga kita lupa anak-anak kecil kita juga perlukan supplement...

Jadi, berikanlah anak-anak kehidupan yang sihat dan menggembirakan mereka. They deserve all the happiness.



Berminat utk menggunakan vitamin-vitamin SHAKLEE ni? Jom contact saya di :

sms/whatsapp : 011-1611 1619
fb : https://www.facebook.com/makananpelengkap 

Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Bonjour & Welcome

Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Seorang wanita yang didiagnos cervical incompetence. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Kehamilan

Produk Shaklee

Beli sekarang

Google+ Followers

Paling digemari