Saturday, 16 November 2013

Tips Kuatkan Pangkal Rahim (Serviks) Untuk Cervical Incompetence

Assalamualaikum wbt

Kebanyakan ibu yang pernah menjalani prosedur cervical cerclage pasti mengulangi kitaran yang sama apabila hamil untuk kesekian kalinya. Pernyataan ini sebenarnya tidak menggembirakan saya kerana ketidakselesaan sepanjang cerclage tu memang menggusarkan.. Tak boleh melasak sedangkan saya orang yang lasak, tak boleh mengemas, tak boleh angkat berat-berat sedangkan wanita nowadays memang semuanya kalau boleh nak buat sendiri.

Tiada sebarang ubat untuk cervical incompetence. Jika ada tanda kelahiran pramatang juga selepas melakukan cerclage, doktor akan memberi suntikan tahan sakit. Yang saya selalu dapat ialah "nubain".

So apa yang boleh kita lakukan jika sudah didiagnos dengan masalah ini?

Ini apa yang telah saya amalkan dan rasa perbezaannya. Mungkin juga boleh membantu kawan-kawan yang senasib dengan saya.

Selapas melahirkan Aamily (selepas proses cervical cerclage) saya sering sakit di bahagian bawah abdomen. Sebenarnya sakit ini bermula selepas proses cervical cerclage lagi tapi menurut kata doktor, ia tidak berkaitan. Jadi tiada apa yang boleh dilakukan.

Akibat daripada keletihan yang agak teruk semasa proses menyusukannya, saya mencuba ESP dan Alfalfa Complex. Tanpa disangka, sakit bawah abdomen yang menghantui saya sejak hamilkannya hilang begitu sahaja. Rasa sangat amazing masa tu.

So saya teruskan ESP dan rasa sangat WOW dengan keadaan kesihatan diri sendiri. Saya lakukan sedikit bacaan mengenai kaitan protein dan rasa 'kuat' ini.

Hasilnya? 

Secara asasnya protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan kita. Kekurangan protein boleh menyebabkan kelemahan sistem imun untuk melawan penyakit, MENGURANGKAN & MENGHILANGKAN KEPEJALAN OTOT dan lain-lain. Jadi apabila kita ada bekalan protein yang cukup dalam badan, badan akan rasa lebih kuat sebab otot pun pejal. No wonder la kan?
ESP Shaklee satu-satunya produk yang terjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia dan ada 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Ia sangat sesuai utk semua peringkat umur-tua dan muda..Satu hidangan ESP ni bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh kita.

Pentingnya protein dalam menguatkan tisu badan tidak boleh dinafikan sama sekali. Selain protein, kolagen juga penting untuk menguatkan tisu badan kita. Saya bawakan artikel daripada jurnal terkemuka untuk sama-sama kita baca.

Saya yakin perubahan demi perubahan positif yang ditunjukkan oleh badan selepas konsisten amalkan protein ini patut dikongsi bersama dengan rakan-rakan ibu yang senasib dengan saya. Kita cegah apa yang mampu dan kuatkan kembali serviks kita untuk zuriat akan datang. 
Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari