Saturday, 12 April 2014

Gemuk Punca Kolestrol Tinggi

Lebih 6 juta rakyat Malaysia dikesan tinggi kolestrol. Ada yang beranggapan kolestrol tinggi hanya dialami oleh mereka yang berbadan besar. Anda SALAH! Lebih berat badan ada menyumbang ke arah kolestrol yang tinggi tetapi anda yang kurus juga berisiko untuk mendapat kolestrol yang tinggi.

kolestrol jahat
Kolestrol dalam badan boleh terhasil daripada 2 sumber. Sumber utama adalah daripada hati dan sumber kedua adalah daripada pemakanan dan diet harian kita. Kolestrol yang dihasilkan oleh hati sudah mencukupi untuk badan kita, tanpa perlu lebihan kolestrol daripada sumber lain. Soalannya, bolehkah kita makan makanan yang tiada kolestrol? MUSTAHIL.

 Harus diingat kolestrol terbahagi kepada 2. Kolestrol baik dan kolestrol jahat. Kolestrol baik dikenali sebagai High Density Hipoprotein (HDL) manakala kolestrol jahat dikenali sebagai Low Density Hipoprotein (LDL). HDL berfungsi menyerap dan membawa LDL ini keluar daripada badan kita, kerana LDL tidak diperlukan oleh badan kita.

kolestrol baik
Kolestrol ni ada fungsi ke? Ada kolestrol baik rupanya ya? Jadi kolestrol ni ada fungsinya untuk badan kita? Ya, ya dan ya. Badan memerlukan kolestrol untuk membina sel membran dan juga hormon. Kolestrol jahat yang berlebihan akan mengganggu hormon kita. Kolestrol juga berfungsi menghasilkan jus hempedu dan berfungsi dalam memetabolismakan mineral dan vitamin larut lemak A,D, E dan K.

Apakah paras kolestrol yang baik untuk badan kita? Sekiranya paras bacaan kolestrol di dalam badan kita adalah 5 dan ke bawah, tahniah! Anda berada dalam zon selamat. Sekiranya paras kolestrol adalah lebih daripada 5, anda perlu memikirkan pilihan untuk lebih mengawal pemakanan dan sekiranya di tahap kronik, doktor akan membekalkan ubat untuk mengawal kolestrol yang boleh mengakibatkan keradangan dan seksual seks menurun.

Lecithin dan Omega Guard Shaklee secara klinikal terbukti berkesan mengawal kadar kolestrol anda.

******************************************************************************************************************
Berminat untuk mencuba Set Suplemen & Vitamin Shaklee? Hubungi saya;
iR Jazilah Ilyas (1070931)
sms/whatsapp : 011-1611 1619
blog : http://jazilahilyas.blogspot.com
fb : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari