Sunday, 6 April 2014

Suplemen untuk Kesuburan & Kehamilan

Berapa ramai yang stress dan tertekan masih belum hamil walau dah bertahun mendirikan rumahtangga? Tambah stress apabila saudara mara sahabat handai yang berkahwin lagi lambat daripada kita dah mengandung terlebih dahulu. Pernah stress dan tertekan camni?

Kebiasaannya hanya wanita atau isteri yang disalahkan apabila masalah kesuburan ini dibangkitkan sedangkan mengikut kajian, peratusan lelaki yang kurang/tidak subur adalah lebih tinggi. Mengapa lelaki tidak subur? Banyak faktor yang menentukan tahap kesuburan seseorang lelaki, antaranya bilangan sperma yang sedikit atau pergerakan sperma yang perlahan.

kenapa sukar hamil

Wanita juga menyumbang ke arah masalah sukar hamil. Banyak situasi lambat atau sukar hamil disebabkan masalah kegemukan yang dkaitkan dengan gangguan hormon wanita. Berapa ramai yang sukar hamil disarankan menurunkan berat badan terlebih dahulu oleh gynae? Saya pasti bilangannya memang besar. Jadi saranan saya, turunkan berat badan berlebihan terlebih dahulu.

Wanita gemuk biasanya mempunyai ovari yang bengkak disebabkan telur-telur ini terperangkap dalam kilang ovari. Keadaan ini digelar "polycystic ovary". Kegagalan penetasan telur juga mungkin disebabkan gangguan hormon yang menyebabkan haid tidak teratur atau langsung terganggu atau hanya datang haid 2 3 bulan sekali.

Ada beberapa suplemen untuk kesuburan yang dicadangkan. Antara yang terpenting adalah GLA Complex, Alfafa, Zinc Complex dan Vita E Complex. Walau bagaimanapun pengambilan set lengkap lebih disarankan kerana badan memerlukan sekurang-kurangnya 90 hari untuk bereaksi positif dengan suplemen yang diambil.


VITAMIN YANG DICADANGKAN

Untuk isteri:
Vitalea, B Complex, Vita C, Alfalfa dan GLA Complex.

Untuk Suami:
Vitalea, B Complex, Vita C, Vitamin E, Zinc Complex dan CoqHealth

Vitalea
Vitalea ialah Mulitivitamin dan Multimineral Shaklee yang mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Ia membekalkan vitamin yang lengkap untuk memastikan kesihatan yang optimum jadi fungsi nadan dapat bertindak dengan lebih baik.

B Complex
Vitamin ni adalah sangat penting untuk wanita yang hamil dan yang merancang untuk hamil. B Complex Shaklee mengandungi asid folik yang sangat diperlukan oleh ibu hamil dan bayi di dalam kandungan.

Sustained Release Vita C Plus
Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan dimana ia menjaga kualiti sel sperma. Hanya sperma yang sihat sahaja yang akan berjaya sampai ke ovum dan hanya sperma yang kuat sahaja dapat bersenyawa dengan ovum.

Alfalfa sangat penting untuk kesihatan dalaman wanita. Ia telah terbukti dapat mengatasi masalah keputihan, masalah period yang tidak teratur dan PMS. Selain itu, alfalfa juga dikatakan dapat membantu mengatasi “sakit ketika bersama” dan sangat membantu dalam hubungan suami isteri.

GLA Complex
Vitamin ni sangat penting untuk kesuburan wanita. Ia membantu wanita untukmenghasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti. Cecair ini penting untuk membantu sperma berenang ke tiub fallopio dan hidup lebih lama iaitu sehingga hari ke-5 selepas bersama. Membantu memperbaiki kitaran haid.

Zinc
Lelaki; Zinc merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukan hormon testoren dan memberikan tenaga untuk sperma untuk lebih aktif menuju ke ovum. Zinc digunakan untuk kesuburan kerana zinc akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina. Zinc yang cukup penting untuk keupayaan seks yang bertenaga dan meninggikan kiraan sperma. Zinc juga membantu mengurangkan pembengkakan prostat dan mengurangkan masalah mati pucuk.

Wanita juga memerlukan zinc untuk ovulasi. Zinc membantu penguncupan uterus dan mengembalikan daya ketahananya.

Vitamin E
Meningkatkan mobiliti (pergerakan) sperma. Pengambilan Vitamin E & Selenium meningkatkan 52.6% kemungkinan hamil. Vita E Complex Shaklee membekalkan Vitamin E dan Selenium semulajadi.

CoqHealth Plus
Meningkatkan kesuburan dengan meningkatkan bilangan dan pergerakan sperma serta mengurangkan peratusan bentuk sperma yang abnormal.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

******************************************************************************************************************

Berminat untuk mencuba Set Suplemen & Vitamin Shaklee? Hubungi saya;

iR Jazilah Ilyas (1070931)
sms/whatsapp : 011-1611 1619
blog : http://jazilahilyas.blogspot.com
fb : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas

Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari