Monday, 21 April 2014

Susu Ibu VS Susu Formula

Anak yang menyusu susu ibu lebih senang diurus berbanding anak yang menyusu susu formula. Sejauh mana benarnya pernyataan ini? Adakah anak yang menyusu susu formula tidak sebaik anak yang menyusu susu ibu?

vitamin ibu menyusu
Berdasarkan pemerhatian dan penelitian persekitaran ternyata pernyataan ini 90% adalah betul. Ini sebenarnya didasarkan kepada ikatan yang terjalin antara anak dan ibu semasa proses penyusuan. Ikatan ini sangat kuat dan dikatakan anak yang menyusu susu ibu boleh memahami perasaan dan mood ibunya ketika menyusu.

Ikatan ini tidak ada apabila anak disusukan dengan susu formula. Apa yang tinggal mungkin hanya tepukan apabila anak ini menyusu sedangkan anak yang disusukan dengan susu ibu boleh dipeluk dan didakap seeratnya apabila proses menyusu berjalan.

vitamin ibu menyusuAmatlah rugi ibu yang melepaskan peluang menyusukan anak sendiri. Amatlah rugi melepaskan pengalaman yang tidak akan dapat dicari ganti di mana-mana. Amatlah rugi sekiranya seawal usia anak seminggu sudah disusukan dengan susu formula.

"Saya bukan tak mahu susukan anak tapi tiada susu yang dihasilkan". Ini antara alasan yang sering
diberikan ibu-ibu muda. Bila ditanya adakah mereka pam susu, jawapannya tidak. Menyusukan secara terus pun tidak, pam pun tidak jadi mana nak datangnya bekalan susu ini? Tiada permintaan, tiadalah produknya. Betul atau betul?

Tapi ada sesetengah ibu yang sangat ingin menyusukan anak tetapi faktor keletihan, stress dan kekangan kerja sering menjadi halangan. Berikhtiarlah dengan Set Penyusuan Shaklee. Tiada ibu yang rela anaknya sakit dan kebanyakan virus ini dapat ditentang dengan menyusukan anak kita.


Saya adalah ibu yang menyusukan anak sehingga 2 tahun. Hubungi saya untuk tips penyusuan eksklusif.

vitamin ibu menyusu*******************************************************************************
Berminat untuk mencuba Set Suplemen & Vitamin Shaklee? Hubungi saya;

iR Jazilah Ilyas (1070931)
sms/whatsapp : 011-1611 1619
blog : http://jazilahilyas.blogspot.com
fb : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas


Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari