Monday, 23 June 2014

Kecacatan Bayi Kesan Kekurangan Asid Folik

"Saya tidak makan sebarang vitamin sepanjang mengandung, OK je kandungan saya"

"Saya tak boleh telan vitamin, mesti muntah balik"

Menurut pakar perubatan, sekiranya kita mahu mengandung badan perlu bersedia setahun sebelum itu dengan pegambilan makanan berkhasiat. Ia bukan bermula apabila kita mengandung tetapi jauh lebih awal sebelum itu.

Tak boleh makan vitamin? Relakah kita sekiranya dengan keengganan dan tidak kuat semangatnya kita anak yang bakal kita lahirkan akan cacat? Ada sesetengah kecacatan tidak boleh dikawal tetapi ada sesetengahnya masih boleh dikawal seperti kecacatan saraf.

Antara kecacatan saraf yang berpunca daripada kekurangan vitamin yang sepatutnya adalah kecacatan tulang belakang bayi. Wanita digalakkan mengambil asid folik sekurang-kurangnya dua bulan sebelum mengandung bagi mengurangkan risiko kecacatan saluran saraf (neural tube defect) dan anensefali (ketiadaan separa atau lengkap tulang pada bahagian belakang tengkorak dan hemisfera serebrum otak). Artikel penuh di sini.

B Complex Shaklee mengandungi asid folik secara semulajadi dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ia mengandungi 8 komponen penting vitamin B yang perlu ada dalam pada vitamin B Complex yang untuk keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.


***********************************************************************************************
Berminat untuk mencuba Set Suplemen & Vitamin Shaklee? Hubungi saya;

iR Jazilah Ilyas (1070931)
sms/whatsapp : 011-1611 1619
blog : http://jazilahilyas.blogspot.com
fb : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari