Sunday, 21 December 2014

8 Sebab Berat Badan Bertambah Ketika Hamil

Ramai wanita yang ingin kekal langsing dan cantik walaupun ketika kehamilan. Ini adalah mustahil kerana wanita hamil WAJIB bertambah berat badannya sepanjang kehamilannya. Jadual di bawah menunjukkan komposisi berat yang bakal dialami oleh ibu hamil.


KOMPOSISI PERTAMBAHAN BERAT BADAN IBU HAMIL


berat badan meningkat ketika hamil
Pertambahan berat badan ibu sepanjang kehamilan
Sumber : Blog Dr Zubaidi


Saya pernah ditanya sama ada terdapat produk yang boleh menurunkan berat badan ketika hamil. Terkejut pula dapat soalan camni. Bila diselidiki, rupanya bakal ibu ini telah mengalami penambahan berat badan secara mendadak. Berat tak naik pun risau, terlebih naik pun risau la kan?

Persepsi makan untuk 2 orang menyebabkan ramai bakal-bakal ibu yang makan tanpa mengambil kira kesannya. Selain itu ramai juga yang berpendapat "Alah, masa mengandung ni la nak makan semua, lepas ni dah kena pantang". Betul kan? Kita pun kadang-kadang terbawa dengan emosi begini.

Jom tengok jadual berat badan sebelum dan semasa kehamilan. Pada pendapat saya sendiri, sangat sukar untuk mendapat berat yang agak ideal mengikut jadual ini kerana logiknya bakal ibu yang berbadan besar sebelum hamil akan naik lebih banyak berat badannya berbanding mereka yang kurus (secara peratusnya)




BAGAIMANA NAK KAWAL BERAT BADAN KETIKA HAMIL?


Boleh ke nak kawal kenaikan berat badan ketika hamil? Jawapannya BOLEH, sangat BOLEH. Ia bergantung pada pola pemakanan dan disiplin kita semasa hamil. Yang penting jangan terlalu ikut hati nak makan itu ini. Bak kata pepatah Melayu, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Kan?

Sebenarnya berat badan senang bertambah apabila kita banyak makan dan minum benda-benda manis. Karbohidrat seperti nasi dan roti memang menyumbang ke arah kenaikan berat badan tetapi yang lebih BISA adalah makanan dan minuman manis. Jadi kurangkan jenis makanan begini, contohnya seperti kek, coklat dan minuman-minuman manis. Banyakkan minum air kosong supaya kita cepat rasa lebih kenyang.

Hingga 36 minggu kehamilan saya pada kali ini, berat yang naik hanyalah 8kg. Banyak kali juga beratnya statik tetapi alhamdulillah bayi dalam kandungan sihat-sihat sahaja. Apa yang saya makan? Berpantang? Tidak sama sekali. Apa yang saya nak, saya makan sahaja tetapi ia bukan dalam kuantiti yang banyak. Ia terkawal secara automatik. Bagaimana?

Saya mengamalkan Set Hamil Shaklee daripada awal kehamilan lagi. Dan alhamdulillah, ia sangat banyak membantu saya terutama daripada segi tenaga, pengawalan nafsu makan dan kenaikan berat badan. Sebagai contoh, saya hanya minum ESP sebagai sarapan. Ia mengenyangkan dan mengelakkan saya daripada makan secara berlebihan pada waktu pagi.

Sekiranya anda adalah ibu hamil yang mementingkan kesihatan dan risau akan pertambahan berat badan yang mendadak, saya sangat sarankan anda mencuba set lengkap ini. Anda akan rasa kelainan yang sangat ketara dengan kehamilan sebelum ini. Inilah yang saya alami. Kesihatan, tenaga dan kenaikan berat badan yang sangat berbeza untuk 3 kehamilan sebelum ini.




Anda berminat? Hubungi saya 011-1611 1619 untuk pembelian dan saya akan bimbing ibu-ibu cara makan yang betul untuk SET HAMIL ini. Anda pasti menyesal sekiranya berlengah-lengah lagi


JAZILAH ILYAS
011-1611 1619
SIDPro 1070931


Share:

Pengalaman Membuka Ikatan Serviks (Cervical Cerclage)

Dah start rasa contraction. Kena terus ke hospital ni. Dengan keadaan yang ada cerclage ni, memang tak berapa berani la nak memain bila dah start sakit perut. Karang pecah atau koyak kat bawah ni jenuh pulak nanti.

Maka Ahad lepas 14 Disember 2014 digagahkan diri ke hospital sebab dah mula rasa semacam. Cam biasa ke Labour Room la kan. Check sana sini terus kena tolak ke LR 3, tukar baju putih tu dan dok diam-diam. Laju je rasa masa berjalan. Contraction dah 3/10.

Pukul 7 malam doktor masuk dan tanya sedikit soalan. Ditanya tentang sejarah kandungan-kandungan lepas. Apabila tau je cerclage untuk kandungan lepas dibuka pada usia 36 minggu kehamilan, terus doktor bagitau " Kita buka sekarang la yang ni. Kandungan ni pun dah masuk 36 minggu kan?". Terus diorang pepare alat-alat untuk buka cerclage ni.

Dalam keadaan terkejut, cepat-cepat saya whatsapp suami yang menungggu di luar untuk maklumkan keadaan terkini. Dia pun terkejut bila diberitahu doktor nak buka ikatan ni on the spot. Eh. mentalku tak sedia lagi ni :(   

Proses 30 minit seolah-olah mengambil masa 2 ke 3 jam. Tambah-tambah apabila darah mula keluar dengan banyak. Terdengar doktor bagitau "Bleeding ni". Allahurabbi.. Sakitnya hanya Allah yang tau. Oh ya, proses membuka ikatan ini dilakukan tanpa sebarang bius ya.

4 orang doktor cuba membuka ikatan yang sepatutnya mudah ini tetapi tidak berjaya. Komen seorang doktor "Patutnya diikat pada kedudukan jam 6, ini jam 12. Susah sikit". Terdengar di telinga TAP TAP TAP bunyi gunting tapi tak berjaya memutuskan ikatan tersebut.

Air mata dah tak berhenti. Sakit, memang sakit. Akhirnya doktor mengarahkan pain killer diberi memandangkan saya dah mula nampak tak bermaya. Misi cepat-cepat tolak tong besar yang entah apa namanya tu dan suruh saya sedut. Khayal kejap jadinya. Steroidkah ini?

Lebih kurang 7.30 malam, akhirnya seorang doktor berjaya juga buka ikatan ini. Perit dan pedih rasanya. Doktor beritahu bahagian bawahnya bengkak. Bila dah setel, baru boleh tarik nafas panjang, baru rasa lega. Berkali-kali doktor minta maaf kerana mengambil masa yang lama. Takpelah, nak buat camana kan?

Mungkin ini kandungan terakhir saya. Kot la kan? Hihihih.. Bila dah terbuka ikatan tu, hilang kejap pedih perit sakitnya. Dan doktor minta misi monitor contraction. Kemungkinan untuk terus bersalin adalah 50/50.



Jazilah Ilyas | 011-1611 1619
Share:

Sunday, 14 December 2014

Muka Berjerawat Teruk Kerana Salah Pilih Produk Kini Licin Cantik

" Muka saya berjerawat teruk kerana salah pilih produk. Produk yang saya gunakan dulu mungkin mengandungi bahan kimia yang merosakkan kulit saya secara perlahan. Saya hilang keyakinan diri dan malu untuk keluar rumah."




Ini adalah dilema wanita dan sesiapa sahaja yang ada masalah jerawat yang teruk. Memang kita akan malu, stress, rendah diri, tersisih dan seribu macam rasa lagi kan?

Haaaa.. INI BERITA BAIK BUAT ANDA!! Julung-julung kalinya Shaklee menawarkan 3 produk kulit terbaik pada harga istimewa dalam satu bulan!!

  • Vitamin C Beli 6 Dapat 7!
  • Vitamin E Beli 6 Dapat 7!
  • Collagen Powder Beli 3 Dapat 4!



Ini pengalaman sebenar seorang pengamal dan pengguna vitamin untuk kulit yang ditawarkan oleh Shaklee. Haaa..tunggu apa lagi u? Makin lambat kita bertindak, makin teruk la masalah kulit kita tu kan?

Untuk pengetahuan semua jugak, Collagen Powder Shaklee bakal HILANG daripada psaran Malaysia tahun hadapan! Sepanjang tahun takde ye. So cepat-cepat la buat stok semasa harga tengah kebabooom ni!

Hubungi saya seperti nombor di bawah ye :). Tawaran yang sangat-sangat-sangat menjimatkan tau. Rugi kalau tak ambil peluang ini!!!





Share:

Saturday, 13 December 2014

Lelaki Perlu Ada Kemahuan Untuk Berhenti Merokok Baru Sebarang Ikhtiar Berjaya!

Assalamualaikum. Selamat pagi *___*

Pagi ni saje je nak berbicara tentang lelaki dan rokok. Topik yg sentiasa hangat dan panas kan? Perokok memang tak mau la baca tentang isu-isu camni. Buang masa katanya :p

Tau tak kita, kalau kita ikhtiar bagaimana pun untuk orwng tersayang erhenti merokok, tapi kalau dia TAKDE kemahuan nak berhenti, usaha tu akan jadi sukar? Tak percaya?

Suami saya sendiri memang perokok tegar! Jenuh la bini dok bebel, boleh gaduh kalau sebab rokok nan satu ni. Kita pun ikhtiar bagi Vivix yang telah membantu ramai perokok untuk berhenti merokok. Responnya?

"Rokok saya rasa pahit la. Nak abiskan sebatang pun susah". Tapi selang 2 3 jam pastu hisap balik walaupun tetap tak habis sebatang tu. Adehla

Cerita seorang kawan saya, dia berikan juga Vivix untuk suaminya. Memang suaminya minum je mula-mula tu sebab dia tau banyak sangat kebaikan Vivix ni. Mana taknya, Vivix ini satu-satu nya suplemen yang boleh merawat DNA. Jadi sangatlah bagus.

Tapi bila sekali tu isterinya bagitau Vivix ni boleh hentikan ketagihan merokok, dan-dan tu tak nak dah ambil Vivix ni. Sadis kan lelaki?

Encik-encik suami yang sayangkan isteri dan anak-anak, mohon-mohon la berhenti merokok ya. Takde faedahnya pun. Dapat dosa lagi adalah. Fatwa dah terang-terang nyatakan hukumnya HARAM. Pastu kena maki lagi dengan orang sekeliling sebab asap rokok tu, mana hidup nak berkat. Orang yang buat orang lain berdosa (in this case memaki hamun perokok tu) dia pun tanggung dosa tau. Sebabnya dia yang cetuskan kemarahan orang lain.

So? Nak berhenti tak? Ha kalau nak contact nombor saya kat bawah tu ya. Kita ikhtiar dengan Vivix ni. Bukan sahaja dapat kurangkan dan hentikan ketagihan merokok, kulit pun lebih sihat, badan pun insyaAllah terhindar daripada penyakit-penyakit kronik. Whatsapp ya :)


011-1611 1619
SIDPro 1070931
Jazilah Ilyas
Share:

Tuesday, 9 December 2014

Menunggu Hari untuk Membuka Cervical Cerclage

Diam tak diam kandungan kali ni dah nak masuk 36 minggu. Maknanya dah makin hampir nak remove cerclage ni. Cuak, risau, takut still ada walau dah ada pengalaman.

Cervical cerlage biasanya dibuka pada minggu ke 36 kandungan. Saya sekarang dah 35 minggu 4 hari. Walau dah pernah ada pengalaman sebelum ini, hati tetap cuak, tetap gusar. Setiap kelahiran ada risiko dan ceritanya tersendiri kan? Biarpun kita dah 7 8 kali beranak :P

Teringat pula masa mengandungkan Aamily dulu. Situasinya pun sama, cervical cerclage juga. Tetapi awal-awl lagi dah ditahan di wad kerana preterm contraction. Almost sebulan juga dok dalam wad sebelum bersalin. Kandungan kali ni baru 3 kali masuk wad. Baru? Heheeheh




Pertama kali masa nak pasang cerclage. Kali kedua masa rasa anak dalam kandungan kurang bergerak. Dan kali ketiga beberapa minggu lepas kerana preterm contraction. Dah almost nak dibuka cerclagenya bila contraction dah 2/10. Alhamdulillah selepas seminggu dengan injection by injection, contraction makin kurang.

So sekarang memang tahap bersedia jela. Sakit pun dah makin kerap cuma tak konsisten je. Moga-moga kali ni tak perlu diinduce cam masa nak bersalinkan Aamily dulu. Sakit!!! Dah la tak silapnya 2 kali induce. Induce plak yang paling sakit, masuk ubat ikut air. Kata doktor itu yang paling cepat tapi paling menyakitkan. Dan yes, memang menyakitkan!

Beg baby dah sedia dari minggu lepas, tapi baju tak beli banyak lagi since tak tau jantina. Heheheh..So pasni papanya kena la pegi shopping baju baby sorang-sorang. Wish me luck ya :)




Anda mungkin nak tau cerita ini;

1. Pengalaman Pada Minggu Cerclage Dipasang

2. Risiko-risko Semasa Dalam Tempoh Cervical Cerclage

3. Kenapa Kena Cervical Cerclage?


Nak kuatkan rahim semasa mengandung? Anda boleh cuba ESP yang telah banyak membantu saya dan para ibu di luar sana. Jom baca bagaimana ESP menguatkan rahim?. InsyaAllah ia akan banyak membantu anda :)


Nak order ESP? Set Hamil Shaklee? Set Pantang Shaklee? Hubungi saya seperti nombor di bawah ye. Walau tengah sedia nak masuk wad, order masuk saya terus proceed je sebab buat Shaklee ni mudah je :)



011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Ibu Hamil Cervical Cerclage yang Energetic :)
Share:

Kumpulan Sokongan Anak Pramatang di JEWEL

Ramai ibu bapa yang ada pramatang tetapi tidak tahu mana nak tuju untuk mendapatkan sokongan kan? Antara kumpulan sokongan yang saya kira terbaik adalah kumpulan JEWEL di facebook. Ia sememangnya kumpulan perbincangan tertutup untuk ibubapa yang mempunyai anak pramatang.

Bukan mudah sebenarnya untuk kekal stabil mental dan fizikal bila ada anak pramatang. Tambah-tambah kalau ada anak pramatang yang ex-premature, yang mana anak-anak ini dilahirkan bawah daripada 30 minggu. Tekanan perasaan, ketakutan, kebimbangan dan macam-macam lagi perasaan ibubapa bila ditakdirkan ada anak pramatang ini.

Kami jadi overprotective. Tanya la mana-mana ibu yang melahirkan anak pramatang, kebanyakan dan rata-ratanya sangat menjaga anak-anak syurga ini. Anak pramatang biasanya sangat sensitif, mudah diserang penyakit kerana organ dan sistem badan yang kurang matang semasa dilahirkan.

Anak lelaki saya pun ex-premature baby. Ahmad Akram dilahirkan pada minggu ke26 minggu dengan berat hanya 805g. Lupa bernafas (apnea) adalah antara saat-saat menakutkan kami selain banyak komplikasi lain. Yang perlu kami ada adalah ketabahan, kesabaran dan kebersediaan yang tinggi untuk menghadapi apa sahaja keadaan yang mungkin berlaku semasa dia berada di wad NICU.

Alhamdulillah, proses pembesarannya sekarang memang membanggakan kami. Dapat berjalan sebelum umur setahun, mengenal huruf-huruf dan nombor dengan cepat. Anak pramatang biasanya dikatakan bijak, insyaAllah.

Sekiranya ada ibubapa anak pramatang yang mahu menyertai kumpulan ini, anda boleh tinggalkan details di ruangan komen. InsyaAllah, kumpulan sokongan ini sangat informtaif. Maklumat yang diperlukan adalah;

Nama anak ;

Tarikh lahir ;

Minggu dilahirkan ;

Dan kita perlu menjadi 'kawan' di facebook supaya saya boleh mengusulkan anda untuk join kumpulan ini. Bersama kita menjaga permata-permata hati kita :)

Oh ya, di bawah ini adalah satu video pendek mengenai ibu yang mempunyai anak pramatang. Anatara perkara yang CUKUP PENTING ditekankan sekiranya kita ada anak pramatang adalah susu ibu. Sudi-sudilah menonton ya





*******************************************************************************

011-1611 1619
Jazilah Ilyas
https://www.facebook.com/jazilah.ilyas




Share:

Monday, 8 December 2014

Kesan Sampingan Perancang Keluarga Buatkan Tempoh Haid Semakin Panjang dan Hormon Tidak Stabil

Selepas mengamalkan pil perancang, banyak wanita yang mengadu kitaran haid mereka sudah tidak stabil. Ada yang langsung tidak datang haid, ada pula yang datangnya 2-3 kali sebulan, ada pula yang haidnya semakin panjang. Tahukah kita antara kesan sampingan pil perancang ialah ia buatkan tempoh haid kita semakin panjang dan hormon menjadi tidak stabil?


Apakah Sebenarnya Perancang Kehamilan?


Perkara pertama yang perlu kita faham tentang perancang keluarga/kehamilan ini sebenarnya ia adalah sebahagian daripada rawatan hormon. Menurut Dr Zubaidi dalam artikelnya Kesan Mengambil Pil Perancang Kehamilan, pengambilan pil perancang yang juga dikenali sebagai pil hormon akan mengganggu fungsi ovari dan ia mengambil masa yang lama untuk mengembalikan kenormalan hormon badan.

Terdapat beberapa kaedah untuk merancang kehamilan. Antara yang paling popuar ialah kaedah suntikan yang diyakini lebih selamat. Ia diambil setiap 3 bulan sekali (12 minggu) dan perlu diambil setiap 12 minggu untuk memastikan keberkesananya Selain itu antara kaedah-kaedah lain ialah;

  • Pil Perancang
          - Diambil secara oral (makan) selama 21 hari berturut-turut setiap satu pusingan. Sekiranya terlupa mengambilnya, peluang untuk hamil adalah tinggi.


pil perancang kehamilan
Contoh Pil Perancang Kehamilan

pil perancang yasmin
Contoh Pil Perancang Kehamilan

  • Alat Pencegahan Kehamilan Di Dalam Rahim (IUCD)
          - Bahan khas yang mempunyai benang yang dimasukkan ke dalam rahim melalui faraj ketika sedang haid dan dikeluarkan selepas genap 3 tahun.


iucd
Intrauterine Contraceptive Device 



  • Vaginal Ring/ Gelang Faraj
          -Dimasukkan ke dalam faraj dan dikekalkan selama 3 minggu. Ia akan dileuarkan pada minggu ke 4 supaya proses haid berlaku dan akan dipasang kembali pada akhir minggu ke 4.


vaginal ring
Vaginal ring / Gelang Faraj

  • Bilateral Tubal Ligation ( Mengikat Saluran Peranakan)
          Saluran peranakan akan diikat atau diklip yang mana ia menghalang sperma daripada disenyawakan dengan telur ovum. Kaedah yang hampir selamat tetapi terdapat risiko mengandung luar rahim/ektopik. 

Masih ada beberapa kaedah perancang keluarga yang disediakan di hospital kerajaan dan swasta. Pilihannya sama ada kekal atau sementara. Tetapi setiap kaedah perancang keluarga ini mempunyai kesan sampingan tersendiri.


Kesan Sampingan Perancang Keluarga @ Perancang Kehamilan


Rata-rata kaedah perancang keluarga mempunyai kesan yang agak sama iaitu;
  • Kitaran haid tidak teratur
  • Tempoh haid menjadi lebih panjang
  • Tempoh haid menjadi lebih pendek
  • Pening
  • Loya
  • Emosi tidak stabil
  • Sakit dan tegang pada payudara
  • Keletihan
  • Kenaikan berat badan
  • Perubahan selera makan
  • Gatal kulit/ jangkitan kuman
  • Kemurungan

Bagaimana Menstabilkan Kembali Hormon?


Apabila pasangan mengambil keputusan untuk mengandung kembali, antara perkara yang paling penting perlu dilakukan adalah menstabilkan kembai hormon yang telah terganggu ini. Di hospital, doktor akan membekalkan pil hormon untuk meneutralkan kembali hormon ibu. Tetapi, pil ini tetap mempunyai kesan sampingan.

'SETIAP UBAT MEMPUNYA KESAN SAMPINGAN TERSENDIRI'


GLA COMPLEX Menstabilkan Hormon


Shaklee menawarkan GLA Complex yang bermanfaat dalam mengawal selia estrogen dan testosteron (hormon lelaki dan wanita). Ia juga nenperbaiki simpton PMS seperti kesakitan, perubahan emosi, retensi air dan sakit payudara.

 Ia adalah Gamma-Linolenic Acid yang diekstrak daripada borage yang mengandungi lebih daripada 2 kali ganda GLA dalam Evening Primrose Oil (EPO). Borage adalah 3 kali lebih daripada segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO.

Setiap kapsul mengandungi 300mg GLA yang mana ia adalah sumber terbaik omega-6. Ia digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. 


GLA Complex RM91.25 60 biji

*****************************************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk-produk bermutu tinggi daripada Shaklee? Hubungi saya secepat mungkin untuk tempahan, pertanyaan dan konsultasi. Semakin cepat anda bertindak semakin cepat keberkesanannya


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
SIDPro Pilihan Anda

Share:

Gula Dalam Darah Naik Mendadak

Sebelum-sebelum ni dok buat BSP, gula dalam darah elok je bacaannya. Ada sekali tu masa musim Raya Haji tinggi sikit tapi tak sampai 7mmol/L. Sebabnya? Kurang minum air kosong.

Minggu lepas 2/12/2014 kena buat BSP. Pre lunch bacaannya dah cecah 6.8mmol/L, pre dinner OK cun turun ke 4 lebih. Malam plak sebab misi call suruh pegi awal dalam 8.30 (patutnya 9.30-9.45) dan saya baru makan nasi, sah-sahla naik meroket ke 8 lebih bacaannya. Akibatnya? Minggu ni repeat lagi. Adehhla

So pagi ni pegila klinik buat BSP+monthly checkup. Pagi OK lagi. 4.8mmol/L, balik rumah saya makan mee goreng dan milo ais. Pre lunch tadi dah cecah 8.8mmol/L.!!!

Hati dah start cuak. Rasanya gula naik mendadak sebab minum milo sis kot. Minggu lepas pun minum milo ais juga, tinggi gak bacaannya. Husband dah mula cakap kot kena masuk wad awal. Adoiillaaa

Tunggu petang dan malam ni punya BSP plak. Sementara tu dah bergelas-gelas air kosong saya minum. Memang effect sungguh la kalo ambik mudah dengan air kosong ni. Pastu vitamin pun ambik ikut suka kebelakangan ni. Heheheh.. Menambah masalah sungguh la


Share:

Thursday, 4 December 2014

Vivix Membantu Pesakit Stroke Dalam Masa 5 Hari

"Saya nak tanya, adakah Vivix ni bagus untuk orang yang baru kena stroke? Suami saya disahkan kena serangan strok 2/3 otak kiri".

Saya menerima SMS seorang isteri bertanya tentang keberkesanan Vivix dalam membantu pesakit stroke. Persoalannya bolehkan Vivix ini membantu?


risiko strok untuk rakyat malaysia













Apakah Stroke dan Kesan Pada Penghidapnya?


Stroke atau disebut juga angin ahmar terjadi akibat kekurangan oksigen pada otak. Ia mungkin terjadi kerana saluran darah kepada tisu otak tersumbat atau berlaku pendarahan dalam otak. Apabila stroke menyerang, pesakit akan lumpuh separuh badan, tidak boleh bertutur, koma, hilang ingatan dan yang paling teruk boleh meninggal dunia.


Inilah yang telah terjadi pada suami pelanggan saya. Suaminya disahkan tinggi kolestrol dan sentiasa stress, juga beliau adalah seorang perokok tegar! Antara simpton yang dihadapi adalah tidak boleh bercakap, ingatan tidak kuat dan tidak boleh bergerak.

Menakutkan sebenarnya apabila kita baca mengenai stroke ni. Serangannya yang dalam diam umpama serangan jantung. Silent killer!!




Bagaimana Vivix Membantu Pesakit Stroke?


Resveratrol dalam Vivix bertindak dengan merawat dan melindungi sel badan kita. Ia juga melindungi TELOMERE kita daripada memendek dengan cepat.

Secara logiknya, apabila sel badan kita kembali diperbaharui maka badan kita akan kembali sihat, kan? Dan itulah yang telah dilakukan oleh Vivix. Ia telah MEMBANTU banyak pesakit kronik kerana sel-sel badan telah dirawat daripada dasarnya.

Ramuan semulajadi dalam Vivix membantu merendahkan tahap kolestrol. Elderberry (Sambucus Nigra) yang merupakan ramuan semulajadi dalam Vivix mengandungi flavonoids yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat mampu memberikan perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung termasuk strok dan serangan sakit jantung.




Berjayakah Vivix Membantu Suami Pelanggan Saya Ini?


Alhamdulillah, pada hari ke5 suaminya menggunakan Vivix kakak ini telah whatsapp saya dan mengkhabarkan berita gembira. Suaminya yang sebelum ini hanya terbaring sudah boleh bangun memotong kuku sendiri!! Allahu Akbar.

Pada hari ke8 sekali lagi saya whatsapp kakak ini untuk bertanya perkembangan suaminya dan dikhabarkan banyak perubahan positif telah berlaku. Suaminya sudah boleh scroll handphone sendiri, sudah boleh membaca. Ingatannya sudah kembali perlahan-lahan.

Alhamdulillah dimudahkan usaha kakak ini. Vivix hanyalah asbab untuk suaminya beransur pulih, padaNya juga kita meminta. InsyaAllah. Bukan hanya kakak ini yang gembira apabila perkembangan suaminya makin positif, tetapi ramai lagi berkongsi rasa yang sama.







Adakah anda juga mempunya risiko ini? Suami anda perokok tegar? Bertindak sebelum terlambat. Kita mampu mengubahnya. Jaga dan lindungi sel kita dengan hanya sesudu Vivix sehari.

Anda boleh terus membeli Vivix dengan klik imej di bawah atau whatsapp saya untuk urusan selanjutnya.





Jazilah Ilyas (1070931)

Sms/Whatsapp : 011-1611 1619

Share:

Tuesday, 2 December 2014

Cabaran Memenangi iPhone6 Percuma iReach dengan Set Anak Sihat Shaklee

"Kami nak bagi iPhone6 PERCUMA untuk anak cucu cicit iReach". Wahhh, teruja la kami apabila pengasas kumpulan iReach kami announce dalam group tentang hadiah terbaru ni.  Maka tertunggu-tunggu la kami syarat-syarat untuk Cabaran Memenangi iPhone6 Percuma iReach ini.




Caranya memang mudah. Kali ni syaratnya tak perlu naik rank, tak perlu jual set apa-apa, tak perlu sales ribu-riban. Adehla, kalau tak join memang rasa rugi amat la.

Syarat wajib untuk dapat iPhone6 PERCUMA yang bernilai RM2,749 ini adalah anda mesti daripada susur galur iReach, of course la kan? Dan satu lagi, kena share video-video yang telah disediakan oleh mereka. Senang, senang sungguh senang.

Anda nak jugak? Eh boleh aje. Jomla jadi ahli Shaklee. Dahla kualiti kesihatan meningkat, untung-untung dapat iPhone6 PERCUMA pula. What a luck kan?

Bagaimana nak jadi ahli Shaklee? Haa, yuran ahli seumur hidup RM65 je. Sangatla murah. Ataupun sekiranya anda beli produk Shaklee sebanyak RM650 atau bersamaan 200UV, anda dah dapat keahlian percuma!!

Banyak sebab kenapa anda perlu jadi ahli Shaklee tau. Yang terpenting adalah kerana kualiti vitaminnya yang memang tidak boleh dinafikan. Kesan yang kita dapat selepas mengamalkan vitamin dan suplemennya pula memang buatkan kita menyesal tak ambil vitamin ni awal-awal.

Saya dulu asalnya terjebak dengan Shaklee ni kerana anak pramatang saya Ahmad Akram yang susah nak berak dan ada sembelit yang teruk. Bila ada sembelit, maka anak-anak kita akan hilang selera makan. Akibatnya? Nutrisi jadi tak lengkap, badan pula kurus je dan lebih mendukacitakan asyik demam dan sakit.

Kebanyakan ibubapa yang terjebak dengan Shaklee ni memang sebab anak-anak. Tak percaya? Meh tengok video ni. Diorang join Shaklee pun lebih kurang saya juga, sebab anak selalu sakit :(




Anak anda pun ada yang macam anak kitaorang ke? Saya yakin ramai anak-anak di luar sana yang selalu sembelit dan ibubapa dah tak tau nak berikan apa untuk anak-anak ni kan? So apa kata try bagi Meal Shakes dan Set Anak Bijak unuk anak anda. InsyaAllah anda akan tersenyum lebar dengan kesannya.

Bagaimana nak order? Whatsapp/SMS je nombor saya di bawah. Dan sekiranya anda rasa artikel ini bakal membantu ibu-ibu di luar sana, kongsi-kongsikan entry ini untuk tatapan ibubapa lain ya



iR Jazilah Ilyas (1070931)
sms/whatsapp : 011-1611 1619
blog : http://jazilahilyas.blogspot.com
fb : https://www.facebook.com/jazilah.ilyas




Share:

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari