Monday, 8 December 2014

Kesan Sampingan Perancang Keluarga Buatkan Tempoh Haid Semakin Panjang dan Hormon Tidak Stabil

Selepas mengamalkan pil perancang, banyak wanita yang mengadu kitaran haid mereka sudah tidak stabil. Ada yang langsung tidak datang haid, ada pula yang datangnya 2-3 kali sebulan, ada pula yang haidnya semakin panjang. Tahukah kita antara kesan sampingan pil perancang ialah ia buatkan tempoh haid kita semakin panjang dan hormon menjadi tidak stabil?


Apakah Sebenarnya Perancang Kehamilan?


Perkara pertama yang perlu kita faham tentang perancang keluarga/kehamilan ini sebenarnya ia adalah sebahagian daripada rawatan hormon. Menurut Dr Zubaidi dalam artikelnya Kesan Mengambil Pil Perancang Kehamilan, pengambilan pil perancang yang juga dikenali sebagai pil hormon akan mengganggu fungsi ovari dan ia mengambil masa yang lama untuk mengembalikan kenormalan hormon badan.

Terdapat beberapa kaedah untuk merancang kehamilan. Antara yang paling popuar ialah kaedah suntikan yang diyakini lebih selamat. Ia diambil setiap 3 bulan sekali (12 minggu) dan perlu diambil setiap 12 minggu untuk memastikan keberkesananya Selain itu antara kaedah-kaedah lain ialah;

 • Pil Perancang
          - Diambil secara oral (makan) selama 21 hari berturut-turut setiap satu pusingan. Sekiranya terlupa mengambilnya, peluang untuk hamil adalah tinggi.


pil perancang kehamilan
Contoh Pil Perancang Kehamilan

pil perancang yasmin
Contoh Pil Perancang Kehamilan

 • Alat Pencegahan Kehamilan Di Dalam Rahim (IUCD)
          - Bahan khas yang mempunyai benang yang dimasukkan ke dalam rahim melalui faraj ketika sedang haid dan dikeluarkan selepas genap 3 tahun.


iucd
Intrauterine Contraceptive Device  • Vaginal Ring/ Gelang Faraj
          -Dimasukkan ke dalam faraj dan dikekalkan selama 3 minggu. Ia akan dileuarkan pada minggu ke 4 supaya proses haid berlaku dan akan dipasang kembali pada akhir minggu ke 4.


vaginal ring
Vaginal ring / Gelang Faraj

 • Bilateral Tubal Ligation ( Mengikat Saluran Peranakan)
          Saluran peranakan akan diikat atau diklip yang mana ia menghalang sperma daripada disenyawakan dengan telur ovum. Kaedah yang hampir selamat tetapi terdapat risiko mengandung luar rahim/ektopik. 

Masih ada beberapa kaedah perancang keluarga yang disediakan di hospital kerajaan dan swasta. Pilihannya sama ada kekal atau sementara. Tetapi setiap kaedah perancang keluarga ini mempunyai kesan sampingan tersendiri.


Kesan Sampingan Perancang Keluarga @ Perancang Kehamilan


Rata-rata kaedah perancang keluarga mempunyai kesan yang agak sama iaitu;
 • Kitaran haid tidak teratur
 • Tempoh haid menjadi lebih panjang
 • Tempoh haid menjadi lebih pendek
 • Pening
 • Loya
 • Emosi tidak stabil
 • Sakit dan tegang pada payudara
 • Keletihan
 • Kenaikan berat badan
 • Perubahan selera makan
 • Gatal kulit/ jangkitan kuman
 • Kemurungan

Bagaimana Menstabilkan Kembali Hormon?


Apabila pasangan mengambil keputusan untuk mengandung kembali, antara perkara yang paling penting perlu dilakukan adalah menstabilkan kembai hormon yang telah terganggu ini. Di hospital, doktor akan membekalkan pil hormon untuk meneutralkan kembali hormon ibu. Tetapi, pil ini tetap mempunyai kesan sampingan.

'SETIAP UBAT MEMPUNYA KESAN SAMPINGAN TERSENDIRI'


GLA COMPLEX Menstabilkan Hormon


Shaklee menawarkan GLA Complex yang bermanfaat dalam mengawal selia estrogen dan testosteron (hormon lelaki dan wanita). Ia juga nenperbaiki simpton PMS seperti kesakitan, perubahan emosi, retensi air dan sakit payudara.

 Ia adalah Gamma-Linolenic Acid yang diekstrak daripada borage yang mengandungi lebih daripada 2 kali ganda GLA dalam Evening Primrose Oil (EPO). Borage adalah 3 kali lebih daripada segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO.

Setiap kapsul mengandungi 300mg GLA yang mana ia adalah sumber terbaik omega-6. Ia digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. 


GLA Complex RM91.25 60 biji

*****************************************************************************************

Berminat untuk mendapatkan produk-produk bermutu tinggi daripada Shaklee? Hubungi saya secepat mungkin untuk tempahan, pertanyaan dan konsultasi. Semakin cepat anda bertindak semakin cepat keberkesanannya


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
SIDPro Pilihan Anda

Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari