Saturday, 24 January 2015

Tips Mengurangkan Sembelit dan Buasir Selepas Bersalin

Sembelit!! 

Kalau dalam keadaan biasa pun sembelit sangat menyakitkan, bayangkan apabila ia berlaku pada ibu dalam pantang, atau lebih khusus pada ibu yang baru melahirkan anak. 

Trauma melahirkan belum lagi hilang, kini terpaksa pula berhempas pulas dengan sakit yang satu ini. Risikonya? Meneran terlalu kuat akibat sembelit boleh menyebabkan jahitan selepas kehamilan terbuka!!

Kebanyakan ibu yang baru lepas melahirkan akan mengalami situasi ini. Worst case scenario bukan setakat sembelit, ibu juga berpotensi untuk terkena buasir apabila terpaksa meneran untuk berak! Rasa tak terbayang kan? Ngeri dan ngilu je perasaan ni.. Ouchh!!


Dahla baru lepas bersalin, kena buasir akibat meneran dan sekarang jahitan pula terbuka hingga terpaksa dijahit semula! Allhurabbi!! Sakitnya..sakitnya.. Bersediakah kita untuk menghadap doktor dan dijahit kembali? Bersediakah?Apa Yang Perlu Dilakukan untuk Mengelakkan Sembelit Selepas Bersalin?


1. Minum banyak air. Pengambilan air sebanyak 2-3 liter dipercayai mampu mengelakkan sembelit dan melembutkan najis.

2. Banyakkan makan makanan yang berserat seperti sayur-sayuran hijau dan buah-buahan.

3. Berjalan dekat dengan katil selepas proses kelahiran. Baring yang terlalu lama boleh mengakibatkan sembelit menjadi lebih teruk. Sumber

4. Sekiranya sembelit masih teruk, rujuk doktor. Doktor akan memberikan/mencadangkan ubat yang perlu diambil oleh ibu-ibu.


Elakkan Sembelit Dengan Ostematrix Shaklee

Secara peribadi, berdasarkan pengalaman saya dan kawan-kawan, pengambilan Ostematrix secara konsisten sangat-sangat membantu kami selepas bersalin. Ia membantu melawaskan proses perkumuhan secara semualajadi dengan selamat! Bonusnya juga susu bertambah kerana kalsium mnenggalakkan penghasilan susu badan.
Ada kawan saya ni sampai tak nak hamil dan bersalin lagi akibat trauma sembelit semasa berpantang pada kelahiran pertama. Tetapi amazingly segalanya berubah untuk pantang kali ke2.


Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.So ibu-ibu, cepat dapatkan Ostematrix sebelum anda kena sembelit selepas bersalin nanti. Opps, Ostematrix saaangat sesuai diamalkan sepanjang masa, terutama oleh wanita seperti kita. 

Maklumlah, dengan haid setiap bulan, badan sangat memerlukan kalsium yang cukup. Waktu hamil pula keperluannya bertambah kerana anak dalam kandungan akan menyerap kalsium daripada badan ibu. 

Bagi anda yang mementingkan kesihatan itu, boleh hubungi saya untuk mendapatkan bekalan Ostematrix anda. Hanya RM64.93 untuk 120 biji. Sangatlah murah dan berbaloi berbanding manfaatnya. Ke ada ibu-ibu yang bakal sembelit nak dijahit semula selepas bersalin?

Jika ibu-ibu berminat untuk mendapatkan Ostematrix, boleh terus klik imej di bawah untuk urusan pembelian atau boleh wassap saya untuk urusan selanjutnya.Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6011-1611 1619
Shaklee ID : 1070931
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari