Saturday, 26 December 2015

Berat Badan Naik Mendadak Selepas Ambil Suntikan Perancang Keluarga

Berapa ramai ibu-ibu yang ambil suntikan perancang keluarga Depo-Provera bertambah berat badannya secara mendadak? Ada kan? Saya pun salah seorang yang mengalami kenaikan ini. Stress kan ibu-ibu? Kita nak rancang keluarga, tapi kesan sampingannya sangat mengganggu perasaan. Stress kan?
Menurut Dr Zubaidi, banyak kesan sampingan mengambil suntikan perancang ini. Antanya pertambahan berat badan dan perubahan selera makan, sama ada makin cepat lapar atau hilang selera.  


Saya sempat ambil suntikan depo ni selama 3 kali. Selepas beberapa ketika saya ambil keputusan untuk berhenti. Dah tak sanggup tengok badan makin naik dan naik dan naik >_< . Setelah berbincang dengan suami, kami ambil keputusan nak merancang sendiri. Huhuhu..

Risau dan tertekan tengok badan yang makin hilang bentuk. Saya jadi cepat penat, mudah mengah. Walaupun suami kata takpe atas alasan menyuusukan anak, diri sendiri tetap rasa tak okay. Tambahan sebelum ni badan kita fit, bila jadi makin berat kita pun makin tak selesa.

Jadi, lupakan Depo-provera dan rancang sendiri. Yang paling penting apabila kita bercadang nak merancang keluarga tanpa menggunakan apa-apa perancang kehamilan, kitaran haid kita perlu stabil. Saya sendiri masih berikhtiar untuk betulkan kembali hormon badan dengan GLA Complex. Kena sabar dan konsisten untuk dapat hasil yang diingini.  

Paling penting, Set Kurus Shaklee sedang menjalankan tugasnya sekarang ^_^--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mencari Peluang Untuk Menambah Pendapatan?

Mahu Meningkatkan Kualiti Kesihatan?

Mahu Mendapatkan Trip Percutian 5 6 7 Bintang Secara Percuma?

:
:
:


011-16111619 / 016-2111619
iR Jazilah Ilyas (1070931)
 
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari