Saturday, 31 December 2016

Hilangkan Eye Bag Bawah Mata Dengan Cepat dan Berkesan

Selepas melahirkan anak ketiga dahulu, memang tak cukup tidur..

Tangan macam tak cukup dua...

Muka kusam, eye bag penuh sebonjot bawah mata..

Berkedut dah macam hantu kak limah..

Nekad beli SCP... Hasilnya...tarraaa...tak sampai habis 15 sachet...

Yang paling best, susu bertambah muai...rezeki anak..
Siapa sangka sekarang dah #makanakempat 



Kulit pun nampak makin anjal. Perasan tak? Shaklee Collagen powder memang super duper terbaik.

Molekulnya hanya 1.000 dalton. Ia halus dan mudah meresap ke dalam badan kita. Jadi kesannya pun nampak lebih cepat.

Tuan puan ada masalah eyebag begini? Meh cuba Shaklee Collagen Powder. InsyaAllah boleh tersenyum lebar nanti

Harga sekotak hanya RM298 dengan 15 sachet kolagen di dalamnya. Untuk dapat lebih penjimatan, anda disarankan jadi ahli dan dapat harga kolagen dan lain-lain suplemen dengan lebih murah.

Whatsapp Kak Jaz ya :



Share:

Testimoni Set Slimming Shaklee

Masa tempoh berpantangkan Aesha, berat Kak Jaz turun tapi lepas ambik depo, berat naik agak tak terkawal.

Menyusukan anak buat Kak Jaz cepat lapar. Tapi effect depo tu lagi menakutkan. Teruk sangat rasa badan masa tu. Badan naik cam dipam-pam. Stress oiii

Sempat ambik 3x injection, Kak Jaz decided untuk stop depo. Rancang sendiri. Takut juga tapi beringat sangat-sangat. Tak tahan kot tengok badan sendiri camtu

Kak Jaz start ambil Set Slimming semula. ESP, Alfalfa Complex dan Lecithin memang tak tinggal dah. Vitamin² lain terutama vitamin asas pun makan dengan konsisten.

ESP dan Alfalfa Complex ni bukan hanya elok untuk kita yang nak kuruskan badan, tetapi sangat elok untuk menambah susu badan. Ramai orang gelarkan ESP dan Alfalfa Complex as milk booster. Berkesan!

Penurunan berat badan kali ni agak slow berbanding masa Aamily. Faktor umur dan kurang bersenam beri pengaruh yang agak besar.




Tapi takpe Kak Jaz sabar. Tak nak terburu-buru turun mendadak sebab masih menyusukan anak.

Kak Jaz tak nak cuba produk lain yang janjikan penurunan berat yang cepat. Sebab dah banyak sangat baca produk² begini ada dadah yang berbahaya untuk badan.

Alhamdulillah berkat sabar dan konsisten, perubahan memang makin nampak. Pipi pun dah tak gelembung cam dulu. Hahaha. Perut makin kempis dan badan makin ringan. Seronok nak melompat. Hehe

Sebenarnya kalau nak lagi cepat kena ambil full set untuk weight loss. Dulu Kak Jaz ambil set lengkap tu, so memang boleh rasa perbezaannya.

Kalo ada ibu-ibu menyusu yang nak turunkan berat dengan selamat, boleh consume set lengkap, lagi puas hati.

Cam gambar kat bawah ni. Ini perubahan lepas 3 bulan Kak Jaz start guna product Shaklee dan Set Slimming yang lengkap. Dah dapat berat badan cam dedulu mengandung lagi :P

So sekarang struggle balik nak dapat body camni semula. Hehehe.. Mehla kita sama-sama okay

Set Slimming Shaklee yang lengkap - lebih cepat kesannya

Whatsapp Kak Jaz untuk tau detailsnya ya. My consultation is only for my customer

011-1611 1619
Shaklee Consultant & Business Leader
Share:

Zikir Penenang Hati

Istighfar setiap masa untuk ketenangan hati yang luar biasa

Banyak sangat amalan yang dianjurkan pada kita hingga kadang-kadang tak tau nak amal yang mana. Banyak sangat sampai boleh kelirukan kita, akhirnya tiada satu pun yang dibuat.

Astaghfirullahal'azim
Astaghfirullahal'azim
Astaghfirullahal'azim

Ungkapan seringkas ini boleh membawa impak yang sangat besar pada diri kita. Alhamdulillah ungkapan ini antara amalan yang Kak Jaz amalkan secara konsisten.




Hati yang gundah mudah tenang. Jiwa yang serabut akan mudah sejuk.

Sebagai hamba yang selalu melakukan dosa, istighfar adalah tanda kita sentiasa memohon keampunan daripadaNya.

Mudah je kan istighfar ni? Tapi impaknya cukup besar.

Allah berfirman bahawa Dia akan sentiasa mengampunkan hambaNya jika kita selalu meminta padaNya.

Kita takkan dapat lari daripada melakukan dosa. Nama pun manusia. Sentiasa lupa dan leka.

InsyaAllah, dengan amalkan istighfar hati kita akan tenang, menjadikan kita lebih waras dalam kehidupan seharian.

Astaghfirullahal'azim

Ampunkanku ya Allah
Maafkanku ya Allah
Terimalah taubatku ya Allah

Bila hati tenang, rezeki pun mudah masuk. Tak percaya? Kena cuba tau


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika anda berminat untuk menjadi ahli Shaklee, atau nak dapatkan produk-produk Shaklee boleh whatsapp Kak Jaz untuk sebarang pertanyaan :)



Share:

Friday, 23 December 2016

Berkhatan Masa Cuti Sekolah - Sangat Senang dan Mudah

Alhamdulillah planning sepanjang cuti sekolah ni nampaknya berjalan lancar. Banyak juga aktiviti kami di rumah. Tak keluar mana sangat pun sebab kat rumah pun dah macam-macam aktiviti dibuatnya.

Plan 1st dulu nak pastikan Ahmad Akram habiskan Muqaddam. Masih berjalan dan alhamdulillah nampaknya dia dah dapat kenal huruf-huruf, dah boleh baca sendiri walaupun merangkak-rangkak.




Good job abang. Mama dah lega seround. Siap boleh ajar adik dah. Thumbs up my boy.

Walaupun setiap malam air mata dia keluar, berbaloi sangat-sangat. Anak manja camtu la kan. Mama plak bekeng.Huahua.. Rotan ada kat tangan sokmo masa mengajar Quran. Tapi tak pukul dia pun.Pukul lantai.

2nd plan nak khatankan dia. Alhamdulillah.. Sangat-sangat mudah. Tengok ajer gambarnya masa kat klinik tu. Sangat-sangat relax sampai mudimnya tanya 'dia memang nak sunat ke?'


Dah nak siap pun ha


Good job abang. Setel dah


Muka sememeh nak abis ubat bius


Pelik gamaknya tenang sangat. Naik ke katil, selak kain dan dok diam-diam. Kalau bab-bab camni memang mama tabik spring kat abang. Papa pun lari tak nak tengok prosesnya. Anak steady je pun

Ada jugak menangis lepas abis bius tu. Tapi Kak Jaz suruh lawan. Bius minda jangan kata sakit. Nanti ai cerita bab ni ya.

Proses penyembuhan pun nampak elok. Makan nasi ngan ikan bakar je tau. No sweet drink. Minum susu, mealshakes dan Omega Guard. Senang sangat, alhamdulillah.


Mealshakes ada zinc yang bantu anak bersunat sembuh dengan elok


Malam ni insyaAllah bakal balik kampung en suami kat Bukit Kuching nu ha. Ada kenduri anak sedaranya. Bermusafir la kami 3-4 hari ni.

Tapi apa-apa aktiviti pun, bisnes Kak Jaz tetap jalan. Jangan risau na. Nak suplemen Shaklee yang berkesan dan selamat ni boleh aje whatsapp. InsyaAllah Kak Jaz respon dengan segera.


011-1611 1619
Shaklee Consultant & Business Leader
Share:

Tuesday, 20 December 2016

Suri Hati Mr Pilot Pilihan Surirumah Tangga?

Sejak dah jadi mak-mak ni, tak tau dah apa hobi Kak Jaz. Baca buku, baca ebook, surf internet untuk cari info tu dah hari-hari buat. Tak consider hobi dah tu.

Cuma baca buku cerita still jadi kesukaan yang tak boleh nak buang. Tapinya dah lama amat tak beli buku cerita. Dok ulang baca je buku cerita yang sama. Hehe

Sayang duit atau kedekut? Taktau nak describe yang mana. Hoho

Kadang-kadang masa rasa tepu sangat, Kak Jaz suka gak baca dan review pasal artis.

Terbaru sangkut dok baca cerita Lofa dan Fattah Amin. Hahaha.. Punya la org dok cerita pasal hero tu, kita ni blur je tak tau sapa. Adehla




Rupa-rupanya hero hensem dan heroin comel ni. Maklumlah kat rumah kami takde TV jadi kureeeng sket tau pasal artis-artis ni. Tertengok cerita Suri Hati Mr Pilot tu pun masa stay kat hotel masa ikut encik suami meeting.

Seronok jugak follow cerita diorang ni. Nampak sweet² je eh. Hehehe..

Konfem ramai giler yang suka if diorang ni berjodoh kan?

Dalam dok usha pasal diorang, baca juga pasal Lofa dan bisnes tudungnya. Adakah dia berjaya sebab dia artis?

Well.. mungkin itu antara penyumbangnya tapi if malas dan hanya berharap pada populariti still tak ke mana jugak kan?

Hopefully one fine day Kak Jaz pun bakal ada legasi sendiri seperti dia, insyaAllah.

Errr.. if ada masa nanti nak jugak tengok semua episod SHMP ni. Hehehe.. Nanti la nak sekodeng.

Kalau Lofa boleh berjaya dengan bisnes tudungnya, Kak Jaz pun pasti gemilang dengan bisnes Shaklee ini. Legasi keluarga insyaAllah.

Ada yang nak order vitamin, pencuci muka,shampoo atau penapis air Shaklee? Boleh whatsapp Kak Jaz untuk respon yang lebih cepat ya.



Share:

Monday, 19 December 2016

Ostematrix Sumber Kalsium Terbaik Berbanding Susu dan Sayur

Apa sumber KALSIUM yang diambil tuan puan sehari-hari? Susu atau sayuran atau kekacang?

Secara asasnya badan kita perlukan 1000mg kalsium sehari. Segelas susu 200ml bekalkan kurang daripada 250mg kalsium. Boleh rujuk maklumat ini di belakang kotak susu yang kita minum.


Fakta Nutrisi Susu Segar


Agak-agak berapa gelas susu yang kita akan minum sehari? Kak Jaz rasa paling banyak pun 2 gelas sahaja. Betul tak?

Jika satu hidangan 250ml membekalkan 313mg kalsium (susu segar dalam imej di atas), kita perlukan sekurang-kurangnya 3 gelas susu sehari. Sekitar 800ml susu diperlukan.

Tapi kita pun dapat sumber kalsium daripada lauk dan sayuran. Soalannya cukup atau tidak? Sepinggan sayur hanya membekal kurang daripada 50mg kalsium. Berapa kuantiti sayur yang kita makan sehari-hari?




Semua sedia maklum jika badan kekurangan kalsium, kita lebih mudah berisiko untuk osteoporosis, sakit badan,lenguh-lenguh dan kebas. 

Alternatif pada keperluan kalsium ini, Shaklee menyediakan pil kalsium terbaik dalam pasaran, OSTEMATRIX.




1 tablet Ostematrix membekalkan 250mg kalsium. Dos harian yang disarankan untuk dewasa adalah 4 biji yang bersamaan dengan 1000mg kalsium. Selain kalsium, ia turut dilengkapi dengan magnesium, vitamin D dan boron. Semua unsur ini penting untuk penyerapan kalsium yang optimum.




Kak Jaz berani jamin Ostematrix Shaklee tidak sama dengan mana-mana pil kalsium di luar sana. Setiap suplemen dan produk Shaklee melalui kajian klinikal yang terperinci untuk menjaga kualitinya.

Dengan hanya RM64.93 untuk sebotol Ostematrix, insyaAllah tulang dan gigi anda lebih kuat dan sihat.

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan sebotol Ostematrix ini, anda boleh membeli terus dengan klik imej di bawah. Pembelian boleh dilakukan dengan menggunakan kad debit atau kad kredit.





Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6011-1611 1619
Shaklee ID : 1070931

Share:

Pengedar Shaklee Kota Bharu dan Pengkalan Chepa Yang Aktif dan Profesional

Korang suka survey harga vitamin sebelum beli?  Biasalah, semua nak yang TEERMUUUURAH! Kalau ada pilihan vitamin yang sama dengan 2 harga berbeza, kita pasti nak pilih yang lebih murah kan?

Kak Jaz kata tak yah survey-survey lagi ha. Jadi ahli terus. Gerenti dah korang boleh dapat harga PALING MURAH.

Tapi nak jadi ahli dengan siapa? Boleh ke jadi ahli bawah siapa-siapa pun? BOLEH, TAPI PASTIKAN BELIAU BETUL-BETUL TAHU DAN BOLEH GUIDE KORANG

Kita ni bila beli apa-apa mesti nak dapatkan guide yang lengkap, kan? Biasalah, cam kita pegi beli apa-apa kat Parkson, pasti kita tanya promoter tu A-Z kan? Takkan la kita beli kat barang kat Parkson kita pergi tanya promoter kat The Store pulak.




Mau kena marah dengan promoter kat The Store tu kan? Takdenya dia nak layan customer tempat lain.

Begitu juga kalau beli vitamin Shaklee, korang kena pastikan SID tersebut boleh guide korang. Bukan beli vitamin pastu bila tanya pape, disuruh rujuk dekat botol je. Itu amalan YANG SALAH.

Beli suplemen dan vitamin Shaklee daripada pengedar yang aktif. Camana nak tau? Cuba usha-usha FB dia, IG dia. Kalau selalu ada update tentang vitamin, insyaAllah dia pengedar aktif.

Ciri-ciri kat atas insyaAllah ada pada Kak Jaz. Kak Jaz adalah PENGEDAR SHAKLEE YANG AKTIF berlokasi di Kota Bharu. Capaian Kak Jaz seluruh Malaysia. Alhamdulillah di setiap negeri ada pengedar dan ahli bawah Kak Jaz.

Setiap bulan Kak Jaz hadiri kelas nutrisi yang Shaklee anjurkan. Setiap hari Kak Jaz join perbincangan untuk tambah pengetahuan tentang produk Shaklee. Kalau ada SID yang kata tak perlu pun nak pergi kelas nutrisi segala bagai tu, korang kena fikir banyak kali untuk beli daripada dia.

Yang penting, korang yang jadi ahli dengan group Kak Jaz insyaAllah akan sentiasa dibantu. Nak makan sendiri boleh, nak bisnes pun boleh dan sangat dialukan.

Bagaimana nak jadi ahli? Hanya RM68.90 untuk menjadi ahli seumur hidup dan korang dah terus boleh beli dengan harga ahli. Nak jadi ahli secara percuma pun boleh juga. Nak tau? Whatsapp Kak Jaz untuk keterangan lanjut okeh



Share:

Kenapa Dah Makan Sayur dan Minum Susu Setiap Hari Masih Sakit Badan?

Kebelakangan ni Puan A kerap sangat lenguh badan. Sakit pinggang dan ada sedikit kebas. Dah pergi klinik tiada sebarang penyakit pun.

Hurmm..mungkin faktor umur. Dah masuk 30an ni badan cepat sangat penat. Tambah-tambah bila lepas menyusukan si kecil, rasa cam nak tercabut sendi 

Bila tanya kawan-kawan doktor, buat bacaan sedikit ini tanda KURANG KALSIUM. Si kecil ni tarik kalsium daripada badan mama banyak sangat agaknya.

Tapi kalau nak diikutkan dah makan sayur yang ada kalsium. Dah minum segelas susu sehari. Takkan tak cukup lagi?




Ramai ibu yang menghadapi situasi camni kan? Kerap sangat lenguh-lenguh badan. Masa hamil dan lepas bersalin makin terasa pula sedangkan pemakanan dah seimbang.

Berapa keperluan kalsium untuk badan kita setiap hari?

Untuk dewasa sekitar 1000mg sehari, dan keperluan ini meningkat apabila seorang wanita hamil dan menyusukan anak. Ia boleh meningkat sehingga 1200mg kalsium sehari.

Cuba tengok jadual ini. Segelas susu 250ml hanya mengandungi sekitar 200-300mg kalsium. Sayur pula kebanyakannya menyumbang kurang daripada 200mg kalsium untuk satu hidangan.




Berapa mangkuk sayur yang kita makan sehari? Agak-agak cukup tak untuk tulang dan gigi kita yang sangat-sangat perlukan kalsium ni?

Untuk dapat 1000mg kalsium sehari, sekurang-kurangnya kita kena minum 4 gelas susu. Ibu-ibu minum berapa gelas sehari?

Kak Jaz biasanya minum 2 gelas susu je sehari. Sayur pun makan setiap kali makan nasi. Tapi memang tak cukup pun. Tambah lagi dok susukan si Aesha tu.

Dulu-dulu sakit pinggang sampai tak boleh nak bangun sendiri. Kena ditampu dan disokong baru dapat berdiri dengan elok.

Sebab tu Kak Jaz topup kalsium untuk badan dengan OSTEMATRIX. Pil kalsium yang lengkap daripada Shaklee. Makan sayur semata-mata memang tak cukup untuk tampung keperluan kalsium dan vitamin yang badan kita perlukan.

Ia ada Vitamin D dan magnesium tau. Kekurangan Vitamin D akan menyukarkan penyerapan kalsium. Sebab tu orang dok takut nak makan kalsium takut sangkut kat buah pinggang.

Jadi nak pastikan kalsium diuserap dengan optimum kena ada vitamin D.

Sebiji Ostematrix bersamaan 250mg kalsium dan bersamaan segelas susu. So sehari kita disarankan makan 4 biji Ostematrix.

250mg x 4 tablet = 1000mg kalsium

Cukup kan?

So badan sihat, lebih cergas, tulang dan gigi pun kuat.

Sayur + susu + Ostematrix = tulang dan gigi yang sihat




Dengan hanya RM64.93 sebotol, ia pasti jadi pelaburan yang sangat berbaloi untuk tulang, gigi dan saraf kita.

Jika anda berminat, anda boleh terus membeli dengan klik imej di bawah. Urusan pembelian boleh dilakukan dengan kad debit atau kad kredit.




Atau boleh juga whatsapp Kak Jaz untuk urusan selanjutnya.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6011-1611 1619
Shaklee ID : 1070931
Share:

Sunday, 18 December 2016

Makan Banyak Suplemen Boleh Merosakkan Buah Pinggang Tapi Individu Ini Membuktikan Sebaliknya

'Setiap hari beliau telan 300++ vitamin Shaklee. Dah 27 tahun dok makan vitamin Shaklee sebanyak tu setiap hari!'

EH, ROSAK BUAH PINGGANG TU NANTI! GILA APA TELAN BERATUS VITAMIN SETIAP HARI. TAK SAYANG BADAN KE?

Well..statement tu memang betul dan boleh jadi betul. Jika suplemen yang anda makan adalah SINTETIK kemungkinan besar ia boleh membebankan buah pinggang anda.




Peringatan :

Diet pemakanan setiap hari yang dok minum teh tarik, makan lewat malam, makan berlebihan, selalu makan fast food, minum air 3 in 1 dan sebagainya tu lebih menyumbang pada kerosakan buah pinggang.

Bukan statement suka hati je ni tau. Memang ada kanak-kanak seawal 5 tahun dah rosak buah pinggang gara-gara corak pemakanan seperti ini. Jadi perlu beringat sangat-sangat pasal pemakanan harian kita.

Berbalik pada beliau dalam video ini, bagaimana beliau boleh sangat yakin untuk telan 300++ vitamin setiap hari tanpa risaukan buah pinggangnya rosak?

1. Vitamin yang ditelan mestilah SEMULAJADI
2. Vitamin yang diamalkan mestilah daripada SHAKLEE

KENAPA MESTI SHAKLEE?

Semua suplemen dan produk Shaklee ada KAJIAN KLINIKAL. Ia bukan dibuat semudah membancuh ramuan di rumah. Kajian ini dilakukan oleh para saintis hebat. Bukan calang-calang saintis tau. Paling cikai pun ada Phd. Malahan ada yang dapat Nobel Prize lagi

Shaklee ada Landmark Study, dijalankan oleh pihak ketiga untuk uji keberkesanan produk-produknya. Data yang dikumpulkan adalah untuk pengguna yang dah guna Shaklee untuk lebih 20 tahun.

20 tahun, bukan 2 tahun.

Kajian ini membandingkan 3 kategori;
1. Pengamal suplemen Shaklee
2. Pengamal suplemen syarikat lain
3. Pengguna yang tidak mengamalkan apa-apa suplemen

Terbukti mereka yang mengamalkan suplemen Shaklee mempunyai taraf kesihatan yang lebih baik dan paling kurang berisiko untuk mendapat penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi.





Based pada semua evidence ini, JANGAN RISAU DAN TAKUT untuk makan suplemen-suplemen Shaklee. Kita ada KAJIAN KLINIKAL (kebanyakan suplemen tiada langsung kajian klinikal), LANDMARK STUDY dan ribuan testimoni yang sangat-sangat positif.






Sayangi diri kita, jaga pemakanan kita. Cegah sebelum sakit.

27 tahun makan vitamin Shaklee. Masih sihat, tiada masalah buah pinggang. Anda masih ragu-ragu?

011-1611 1619
Shaklee Consultant & Business Leader
Share:

Wednesday, 14 December 2016

Kaki Luka, Terkena Racun Sawah, Isi Betis Dibuang Tapi Akhirnya Kembali Pulih



Pakcik ni kakinya luka kemudian terkena racun pula semasa meracun sawah. Kesannya luka merebak infection dan bernanah sehingga doktor terpaksa korek buang isi betis kakinya sedalam lebih kurang satu inci. (rujuk gambar kedua)

25/3/2016

Pakcik mula amalkan Vivix pada tarikh ini. Sebotol seminggu. Cara yang pakcik amalkan 2 sudu pagi, 2 sudu malam.

Dalam masa lebih kurang 2 minggu mengamalkan 2 botol Vivix, isi kaki tumbuh elok dan penuh (rujuk gambar ketiga)

Untuk pengetahuan, Doktor tak bekalkan sebarang ubat hanya dressing. Alhamdulillah dengan ikhtiar ini, beliau sangat berpuas hati dengan Vivix.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bagaimana Vivix membantu luka ini tumbuh dengan elok?

Vivix adalah suplemen premium Shaklee yang bertindak terus ke sel-sel badan kita. Asas badan kita adalah sel-sel yang tak terbilang banyaknya.

Apabila sel-sel ini dilindungi dan dibaiki, luka di organ badan akan sembuh dengan lebih cepat dan elok.

Vivix yang juga kaya dengan antioksidan merupakan tonik anti penuaan yang menolong melambatkan penuaan pada tahap selular.



Share:

Demi Anak-anak Ranjau Duri Sanggup Diredah

Selagi belum jadi Master Coordinator, maknanya perjalanan dalam Shaklee belum lagi selesai. Selagi belum selesai, kena bertahan dan bersabar dengan segala macam ujian yang datang!

Banyak kali Kak Jaz rasa semangat merudum. Tengok GE statik selalu buat diri rasa penat. Kalau ikut hati nak je berhenti buat.

Ikutkan emosi nak je kembali bekerja. Kembali jadi career woman. Senang.. Hujung bulan terima je gaji

Tapi..

TENGOK WAJAH ANAK-ANAK!

Mereka pencetus semangat. Mereka pemacu cita-cita. Mereka yang sentiasa perlukan mama di sisi.

Banyak yang perlu dikorbankan demi mereka. Mereka adalah amanah kami yang perlu dijaga, dididik dan disayangi.

Kak Jaz sanggup bertahan demi mereka!

Kerja belum siap. Walaupun rasa penat tapi tidak boleh berhenti!




DEMI ANAK-ANAK
DEMI ANAK-ANAK
DEMI ANAK-ANAK

Demi kasih sayang untuk mereka

Akan mama siapkan kerja ini. Kerana target masih belum tercapai. Kerana MASTER COORDINATOR masih belum berada dalam genggaman!

Korang yang nak berbisnes Shaklee, dan ada hati yang kental boleh whatsapp nombor Kak Jaz ni. Yang paling utama tak manja dan boleh berdikari.


pengedar shaklee pengkalan chepa

Share:

Wednesday, 7 December 2016

Masalah Sembelit dan Berak Berdarah Berakhir Dengan Suplemen Semulajadi

Pernah tak korang kena sembelit? Seksa amat la rasanya kan? Serba tak kena dalam tandas tu.

Dahla sembelit,bila dah berjaya buang air berdarah pula:(

Ada seorang customer Kak Jaz yang hadapi masalah sembelit yang sangat teruk. Katanya berminggu-minggu tak berak.

Aduh seksanya.

Kak Jaz cadangkan Lecithin dan Herblax. Kedua-dua suplemen ini bantu lembutkan najis dan proses buang air besar akan jadi lebih mudah.




Lepas 2 minggu adik ni berikhtiar, katanya masalah sembelit dah makin hilang.

Sebelum ni seminggu tak membuang langsung. Boleh bayangkan tak? Seksa dengar masa dia cerita tu. Tambah² bila ada side effect masa meneran

"Tap tap" bunyi darah menitik. Bila sembelit teruk, boleh lead pada buasir.




Perut pun dah kempis sedikit katanya.

Kak Jaz happy dapat bantu adik ni. Sape lagi sembelit teruk dan nak dibantu? Wassap je nombor Kak Jaz ok

Jangan tunggu lama-lama. Karang jadi buasir dan banyak sangat toksin dalam badan. Lain pula jadinya kalau kena kanser kolon. 

Nauzubillah :(

Sembelit boleh diselesaikan dengan Lecithin dan Herblax. Trust me :)



Share:

Tuesday, 6 December 2016

Suplemen Untuk Menghadapi Musim Tengkujuh Pantai Timur

Minggu lepas 3 hari berturut-turut hujan lebat. Memang langsung tak nampak matahari bulan bintang. Lebat sungguh. Kami tidur tak on langsung aircond. Sejuk..




Aamily dan Aesha sempat selsema seround. Makanya Kak Jaz bancuh Nutriferon sesachet, dan bagi 3 beradik ni minum. Nutriferon ni bagus sangat untuk tingkatkan imuniti badan secara semulajadi.

Kena bagi perhatian lebih sket since dah masuk musim tengkujuh ni. Ada gak rasa nak bagi anak main air hujan tapi relax-relax la dulu.

Musim hujan camni kena pastikan anak² sentiasa depan mata. Risau gak tengah² hujan lebat tu jadi super excited kan. Sekarang ni bila hujan semua dok dalam rumah. Yang suka tengok air hujan si kecik Aesha. Berdiri depan grill tu kelip² tengok air

Bila masuk musim tengkujuh ni, banyak nak kena berjaga². Risau juga kot² banjir besar lagi. Paling penting kena pastikan bekalan air bersih sentiasa mencukupi. Ini antara bekalan kritikal jika banjir.

Alhamdulillah mesin dan tangki air rumah kami dah dalam keadaan tiptop. Special thanks to en suami dan ayahanda yang bersusah payah minggu lepas.

Penjagaan diri utk keluarga dan anak² wajib ditingkatkan. Cuaca sejuk ni. Kena tingkatkan imuniti anak².

Kena pastikan at least stok Nutriferon, Vitamin C, Omega Guard, Mealshakes dan Herbal Blend cukup. Wajib ada ni. Check stock dan lega semua dah in place.


Produk Shaklee Malaysia


Kalau boleh elakkan anak² berhujan. Sejuk sangat nanti badan pun jadi letih. Demam masa musim hujan lebat ni tak berapa syok.

So jaga diri masing² ya. Elakkan memandu ketika hujan lebat kecuali untuk urusan² penting.

Berjaga² dahulu untuk elakkan kemungkinan yang tidak pasti. 

Jika anda mencari suplemen Shaklee yang sesuai untuk diri anda dan keluarga, whatsapp Kak Jaz untuk order ya :). I'm more than happy to serve u



Share:

Bukan Kehendak Dia Hidungnya Jadi Begitu

Moment indah seorang mama bila mana anakanda sulung dah boleh adapt dgn suasana sekolah. Kalau tak, risau jela kita ni. Nak tunggu tak boleh. Hahaha.. Even 1st day pun xleh tunggu tau.


Ex-prem 26w real fighter


Day by day month by month nampak perubahan positif. Makin senang nak dikejutkan ke sekolah. Walau ragamnya boleh buat darah mama menggelegak, tapi dialah racun, dialah penawar.

Pejam celik pejam celik tamat setahun dia bersekolah di PASTI. Dah boleh membaca, dah mengenal dan pandai bersosial. Alhamdulillah

Bak kata papa "nyawa mama ni ha" 

Iye dia nyawa mama. Mama lupakan waktu pantang yang betul 6 tahun dulu Ahmad Akram. Demi kamu seorang anak. Setiap hari 2 kali sehari ke NICU Hospital Putrajaya mama hadir tanpa jemu untuk jumpa kamu. Untuk usap, pegang, bagi semangat, bagi susu.

Kejap je masa berlalu. Tahun depan dah nak masuk tahun 1. Hari Jumaat ini nak disunatkan :)

Day by day, ada kerisauan di hati kecil Kak Jaz tentang kondisi hidungnya. Kids love to ask around. Cuma kami tak tau adakah dia mampu tahan emosinya bila orang tanya pasal hidungnya.

Seawal seminggu dia dalam NICU Hospital Putrajaya 6 tahun dulu, kami perasan hidungnya luka. Ia akibat CPAP yang digunakan untuk memastikan saluran pernafasannya terbuka. Malangnya kerana selalu dibetulkan, kulit dan isi di depan hidungnya tercabut.




Ketika dia berumur 4 tahun, kami hantar dia ke PASTI untuk berkawan-kawan. Seminggu bersekolah tiba-tiba dia demam dan terus tidak mahu ke sekolah. Kami bertanya sebabnya tapi dia refuse untuk jawab.

Akhirnya persoalan kami terjawab bila dia bercerita pada bapa saudaranya ada kawan yang tanya pasal hidungnya. Dia sangat sensitif! Dan air mata mama bergenang setiap kali ingatkan peristiwa-peristiwa ini.

Kadang-kadang bila dia berdiri di depan cermin, dia akan datang pada kami dan bertanya kenapa hidungnya begitu begini. It hurts me badly, dan dia lebih-lebih lagi.:(

Mengikut doktor pakar di Hospital Kuala Lumpur, sebarang pembedahan membetulkan kembali hidungnya hanya boleh dilakukan bila dia mencecah usia 17-18 tahun. Still a long journey to go abang.

Kak Jaz sangat harapkan dia tabah. Kak Jaz sangat harapkan dia kuat. Kak Jaz sangat harapkan dia mengerti.

Jika kanak-kanak yang bertanya itu ini, kami memang boleh faham. Budak-budak kan. Naluri ingin tahu mereka memang tinggi.

Tapi jika yang dewasa bertanya tanpa adab, mempermainkan kekurangan fizikalnya memang tiada maaf baginya. Mungkin anda tertanya-tanya ada atau tidak manusia begini?

Ye memang ada. Dan jika anda berada di tempat kami, apa yang anda buat? Kekurangan ini bukan pintanya. Ia terjadi kerana kecuaian mereka di sana suatu ketika dulu. Walaupun mereka menafikannya, walaupun mereka tidak mengakuinya dan berlepas tangan daripada segalanya.

Moga bila tiba masa untuk membetulkan semua ini, kami sudah sangat mampu segala-galanya. InsyaAllah. Sebab itu sekarang Kak Jaz bersungguh-sungguh berbisnes. Kerana peluangnya lebih cerah dan terjamin.

Dan jika ada yang menyakiti anak kecil kami sedangkan anda lebih berakal, anda sebenarnya hanya mencari masalah. Noktah



Share:

Bagaimana Surirumah Tangga Urus Masa Bisnes dan Urusan Rumahtangga Tanpa Abaikan Salah Satu?

Assalamualaikum..

Selamat pagi :)

Bila kita jadi surirumah ni, kerja-kerja kat rumah takkan pernah habis bermula daripada celik mata sampai kita tidur. Bila berbisnes daripada rumah, kerja jadi berganda. Tapi insyaAllah tak susah.

Bagaimana urus masa bisnes dengan urusan rumahtangga?

WAHM ni kadangnya nampak mudah je kan? Betul dah tu, tapi xdela mudah sangat pun. Hehe

Ada beza surirumah sepenuh masa dgn surirumah yang bekerja di rumah

Rutin Kak Jaz tak strict sgt pun. Biasanya pagi² lepas Subuh mengaji satu dua muka surat.

Lepas tu belek telefon kejap. Balas whatsapp. Baca perkembangan bisnes.

Sebelum pukul 8 kena make sure Ahmad Akram dah siap untuk ke sekolah. Kejut bangun tidur, siapkan pakaian sekolah dia, buat simple breakfast - wajib Mealshakes setiap pagi.


suplemen untuk anak
Mealshakes untuk permulaan hari anak


Dah setel bahagian dia, boleh mula update status atau update blog. Sebelum yang lain bangun sempat schedule post dulu.

Pukul 11 camtu mula masuk dapur sambil urus kain² yang nak dibasuh. Masak² sambil tunggu si hero balik sekolah, terus lunch.

Lepas Zohor dah relax². Masa ni dah on laptop dan buat kerja². Anak² dah kenyang so masing² buat hal sendiri.

Petang bawa ke awal malam biasanya spend masa dengan keluarga dah. Kadang HP pun xde depan mata dah masa ni.




Pukul 9 camtu spend masa untuk layan downline atau join kelas² on9. Godek² buku, on9 notes. Tengah malam sket bila anak-anak dah tidur, boleh on laptop dan update blog lagi.

Yang paling penting, whatsapp customer insyaAllah dijawab sokmo. Paling lambat pun mungkin sejam gitu.

Kak Jaz seronok kerja dari rumah camni. Anak² depan mata, bisnes jalan cam biasa. Kalau ada yang minta COD,untuk kawasan sekitar Kota Bharu Kak Jaz akan hantar. Tetapi most of the time Kak Jaz buat belian online dan HQ yang akan uruskan penghantaran suplemen pada customer.

Mudah kan?

Urus masa sesuai dgn keadaan kita. Insyaallah urusan pun mudah je. Kita dahulukan mana yang paling penting dulu dan follow list plan yang dah dibuat.

Mana² fulltime housewife yang nak jana income, meh berbisnes sama ngan Kak Jaz. Yang penting ada smart phone, ada line internet dan ada kemahuan dan disiplin yang tinggi.

Kita jalan sama-sama, kita pecut sama-sama, kita gapai impian sama². Jom!



Share:

Monday, 5 December 2016

Persediaan Sebelum Travel Supaya Tak Susah Hati Jika Demam dan Selsema

Bila travel ke mana², the very at least yang Kak Jaz bawa pastinya 3 botol suplemen ini.


vitamin c shaklee


Alfalfa + Vitamin C ni penting saaaaangat untuk Kak Jaz yang ada RESDUNG ni. Kadang² dok dalam kereta lama² pun boleh rasa tersumbat hidung tu.

Alahan utama habuk dan debu. Dalam kereta bila on aircond lama² tu jadi agak tak selesa. So these both supplements really help.

If rasa nak demam atau selsema pun boleh terus telan Vitamin C ni sebijik dua. Tengah syok travel tetiba selsema nanti spoil je mood tu

Alfalfa + Omega Guard wajib untuk Kak Jaz yang masih dalam proses kecikkan badan ni. Omega Guard untuk bakar lemak. Sebab for sure bila travel mesti makan macam-macam. Alfalfa Complex pula untuk detoks secara keseluruhan.

Takmau la pegi mana² takleh nak enjoy sebab sembelit ke apa ke kan? So prepare awal².

Kang tetiba SAKIT KEPALA boleh ambil Omega Guard jugak. Prepare untuk segala kemungkinan.

Sejak Aesha kena multiple urticaria ari tu, Omega Guard ni memang wajib la bagi dia makan. Untuk tingkatkan pertahanan badannya dan of course untuk minda dia.

Patutlah keleteh bijak je kan? 

Selain suplemen yang dimakan, Herbal Blend wajib ada. Tak boleh tidak mesti ada.

Kang anak kena gigit nyamuk la, gatal la. Terus je sapu Herbal Blend ni. A very good mosquitto repellent juga tau.




Korang prepare apa bila nak travel? Kalau nak juga ada perisai cam Kak Jaz sediakan untuk family Kak Jaz ni, boleh whatsapp aje. InsyaAllah I'll consult you accordingly 


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Business Leader
Share:

Omega Guard Kegemaran Anak Kecil Yang Ada Alergik


Mama tengah buat task #tsunamishaklee tadi, dia nampak botol Omega Guard.

Laju² bukak terus ambik sebiji buh dalam mulut. "Tamin, tamin"



Aesha yang sangat suka Omega Guard


Yela tamin pun boleh sebijik je. Yang lain simpan.

Sengih² dimasukkan yang belen² ke dalam botol. Lepa ni mau sebotol pun dia telan

Aesha ni sangat suka Omega Guard si minyak ikan ni. Memang tiap-tiap hari dia makan Omega Guard ni. Kunyah-kunyah cam gula-gula je.

Kak Jaz pun suka sangat bila dia senang makan vitamin. Boleh nampak 'kekuatan' badannya dalam melawan penyakit.

Demam, selsema batuk-batuk tu ada juga jarang-jarang. Tapi cepat recover. Dan memang tak perlu ubat pun, alhamdulillah.

Biasanya ada gap juga dia makan Omega Guard ni. Selang 2-3 hari sekali bagi sebiji kat dia. Tapi sejak dia kena multiple urticaria dulu, memang minyak ikan ni dah jadi kawan baik dia selain daripada Nutriferon dan Herbal Blend


Gambar google menunjukkan multiple urticaria


Masa pergi hospital, doktor bekalkan Prednisolone which is steroid based. Kak Jaz agak terkesima sebenarnya. Jadi Kak Jaz dapatkan pandangan 2-3 doktor lain dan mereka kata boleh monitor dan cuba suplemen-suplemen ini.

Alhamdulillah it works! So dah tau apa yang perlu diamalkan untuk tingkatkan imuniti si Aesha ni.

Omega Guard Shaklee adalah minyak ikan tulen. Ia sangat berbeza dengan minyak ikan lain kerana ia adalah minyak ikan tulen bukan minyak hati ikan. Nampak sama kan? Tapi sebenarnya sangat tak serupa.

Kalau anak-anak kita ada alergik, eczema dan nampak lemah je badan, elok sangat kita bekalkan minyak ikan ni untuk mereka. Ia bersifat anti radang dan membantu meningkatkan imuniti badan anak.

Kawan-kawan boleh baca tentang minyak ikan Omega Guard Shaklee dengan lebih terperinci.

Kak Jaz sangat suka apabila suplemen berkualiti begini jadi kegemaran anak-anak. Yelah kan, dunia kita sekarang dah ada macam-macam pencemaran. Makanan kita pun kurang berkualiti. Disembur racun dan sebagainya.

Dah WAJIB untuk kita benteng diri daripada segala penyakit kan? Jika ada mama-mama yang nak dapatkan Omega Guard ini, boleh whatsapp Kak Jaz. InsyaAllah Kak Jaz akan berikan khidmat terbaik untuk semua :)


pengedar shaklee pengkalan chepa
 
Share:

Pengalaman Main Hujan Waktu Kecil

Banjir di Kota Bharu


Tak pernah ingat masa kecik dulu ada main air banjir atau tak walaupun KB ni dekat sangat dengan rumah.

Rasanya tak pernah kot.

Rumah kami pula berada di kedudukan agak tinggi, so memang tak pernah banjir. Rumah sebelah air sampai betis pun rumah kami takat ada lopak² je. Hehe

Masa banjir atau musim tengkujuh seingatnya mesti ada bekalan ubi kat rumah. Kadang sampai seguni. Tiap² hari rebus ubi tu. Haa hadap la sampai lebam.


Ubi rebus


Mungkin sebab daripada kecik takde main² hujan/banjir, anak² pun Kak Jaz tak berapa nak galakkan main hujan.

Takat basah tipu² tu lepas la jugak. Diorang pun takut jugak kot bila tgk hujan lebat selebatnya

Lagi best berkurung main dalam rumah. Mama pun tak risau. Hehe

Sejujurnya kita risau kalau main hujan nanti demam. Maklumlah hujan zaman sekarang dah tak macam dulu.

Alhamdulillah anak-anak tak pernah demam walaupun main hujan. Asbab makan pembenteng diri seperti multivitamin buatkan imuniti mereka lebih kuat.

Korang bagi ke anak-anak main hujan?

Kalau nak bagi, meh sediakan perisai Nutriferon kot-kot anak demam. 



Share:

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari