Sunday, 15 May 2016

Ikhtiar Isteri Untuk Banyakkan Susu Tapi Suami Yang Gembira

Susu merudum sangat merisaukan seorang ibu. Takut anak lapar, risau anak tidak cukup nutrisi dan pelbagai lagi kerisauannya.

Perkara penting, ELAKKAN TEKANAN KERANA TEKANAN BOLEH JADI PEMBUNUH UTAMA SUSU IBU. Ibu² perlu tenang dan gembira sepanjang tempoh menyusukan anak.

Jaga emosi, jaga perasaan kerana perasaan yang gembira akan membantu pengeluaran susu ibu. Hormon oxytocin a.k.a hormon gembira akan membantu menjayakannya..
Semakin kerap ibu menyusukan dan mengepam, semakin banyak susu yang terhasil. Ia konsep asas DEMAND VS SUPPLY. Ada permintaan, ada pengeluarannya kan?

Susu ibu terdiri daripada air. Sebab itu anak kecil di bawah usia 6 bulan tidak perlu diberikan air kosong. Air yang terdapat dalam susu ibu sudah mencukupi. Jadi ibu perlu tampung keperluan air dalam badan. Minum sekitar 2-3 liter sehari.

Ibu juga boleh mengambil suplemen. Susu ibu terdiri daripada unsur kalsium. Jadi suplemen yang mengandungi kalsium akan sangat banyak membantu.

Ramai ibu² dan suami² yang gembira dengan suplemen Alfalfa Complex ini. Selain membantu penghasilan susu ibu, hubungan intim dengan suami bertambah manis :)Share:
Location: Kota Bharu, Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari