Tuesday, 6 December 2016

Bagaimana Surirumah Tangga Urus Masa Bisnes dan Urusan Rumahtangga Tanpa Abaikan Salah Satu?

Assalamualaikum..

Selamat pagi :)

Bila kita jadi surirumah ni, kerja-kerja kat rumah takkan pernah habis bermula daripada celik mata sampai kita tidur. Bila berbisnes daripada rumah, kerja jadi berganda. Tapi insyaAllah tak susah.

Bagaimana urus masa bisnes dengan urusan rumahtangga?

WAHM ni kadangnya nampak mudah je kan? Betul dah tu, tapi xdela mudah sangat pun. Hehe

Ada beza surirumah sepenuh masa dgn surirumah yang bekerja di rumah

Rutin Kak Jaz tak strict sgt pun. Biasanya pagi² lepas Subuh mengaji satu dua muka surat.

Lepas tu belek telefon kejap. Balas whatsapp. Baca perkembangan bisnes.

Sebelum pukul 8 kena make sure Ahmad Akram dah siap untuk ke sekolah. Kejut bangun tidur, siapkan pakaian sekolah dia, buat simple breakfast - wajib Mealshakes setiap pagi.


suplemen untuk anak
Mealshakes untuk permulaan hari anak


Dah setel bahagian dia, boleh mula update status atau update blog. Sebelum yang lain bangun sempat schedule post dulu.

Pukul 11 camtu mula masuk dapur sambil urus kain² yang nak dibasuh. Masak² sambil tunggu si hero balik sekolah, terus lunch.

Lepas Zohor dah relax². Masa ni dah on laptop dan buat kerja². Anak² dah kenyang so masing² buat hal sendiri.

Petang bawa ke awal malam biasanya spend masa dengan keluarga dah. Kadang HP pun xde depan mata dah masa ni.




Pukul 9 camtu spend masa untuk layan downline atau join kelas² on9. Godek² buku, on9 notes. Tengah malam sket bila anak-anak dah tidur, boleh on laptop dan update blog lagi.

Yang paling penting, whatsapp customer insyaAllah dijawab sokmo. Paling lambat pun mungkin sejam gitu.

Kak Jaz seronok kerja dari rumah camni. Anak² depan mata, bisnes jalan cam biasa. Kalau ada yang minta COD,untuk kawasan sekitar Kota Bharu Kak Jaz akan hantar. Tetapi most of the time Kak Jaz buat belian online dan HQ yang akan uruskan penghantaran suplemen pada customer.

Mudah kan?

Urus masa sesuai dgn keadaan kita. Insyaallah urusan pun mudah je. Kita dahulukan mana yang paling penting dulu dan follow list plan yang dah dibuat.

Mana² fulltime housewife yang nak jana income, meh berbisnes sama ngan Kak Jaz. Yang penting ada smart phone, ada line internet dan ada kemahuan dan disiplin yang tinggi.

Kita jalan sama-sama, kita pecut sama-sama, kita gapai impian sama². Jom!



Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Bonjour & Welcome

Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Seorang wanita yang didiagnos cervical incompetence. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Kehamilan

Produk Shaklee

Beli sekarang

Google+ Followers

Paling digemari