Tuesday, 17 January 2017

Nak Cantik Tapi Akhirnya Merana Akibat Salah Pilih Produk

Takut bila tengok kerosakan kulit yang sentiasa dipaparkan di media gara-gara salah guna produk untuk kulit. Nak cantik tapi akhirnya badan yang merana.




Satu yang Kak Jaz nak pesan pada kawan-kawan, IKLAN PRODUK YANG KELUAR DI KACA TV KITA TIDAK BERMAKNA IA SELAMAT. Stesen TV hanya mengiklankannya semata-mata.

Yang selalu diwarwarkan ialah penggunaan MERKURI dalam produk pemutih kulit. Bahaya merkuri ini ialah ia boleh memberi kesan buruk pada organ pencernaan dan ginjal.

HIDROKINON juga biasanya terdapat dalam produk untuk memutihkan kulit. Kesannya wajah jadi berpigmentasi,ruam dan boleh membawa kepada KANSER KULIT.

BENZOYL PEROXYDE selalu terdapat dalam produk untuk JERAWAT. Kesan terburuk yang boleh terjadi ialah merosakkan DNA dan sel badan.


pengedar shaklee kota bharu


Habis tu, kalau semuanya berbahaya, PRODUK APA YANG SELAMAT?

Pilih dan cari produk yang organik dan semulajadi. Google dulu info-info berkenaan produk yang kita nak gunakan. Pasti banyak review di internet. Boleh baca dipautan-pautan Cawangan Penguatkuasa Farmasi juga.

Kak Jaz personally sangat jatuh cinta dengan produk PENJAGAAN KULIT NUTRIWHITE & ENFUSELLE.


Skin care yang selamat
Set Lengkap Nutriwhite Shaklee


I used both, so memang tau apa rasanya. ENFUSELLE lebh elok untuk mereka yang ada masalah kulit berjerawat, berminyak. NUTRIWHITE pula untuk kulit normal.





KECANTIKAN SEMPURNA DIPEROLEH DARIPADA ALAM SEMULAJADI, DISEMPURNAKAN DENGAN SAINS. Ini janji Nutriwhite pada pengguna-penggunanya




Jika anda berminat untuk mendapatkan rangkaian penjagaan kulit yang selamat dan berkesan yang dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit, anda patut memilih Nutriwhite @ Enfuselle. 


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Distributor & Business Consultant
Share:

Monday, 16 January 2017

Tempat Petik Strawberi Yang Mesra Pengunjung di Royal Farm Cameron Highland

FEBRUARY 2014

Dah almost 3 tahun percutian family ni. Tapi masih teringat-ingat. Sweet memories untuk diingati, kan?

Kami sekeluarga ke Cameron Highland pada February 2014. Kak Jaz drive dari Kajang bersama-sama Akram dan Aamily, che cik dan che su manakala mama dan aboh dari Kota Bharu dengan ayah li.


pengedar shaklee kota bharu


Satu family sepupu pun join sama gak. En suami drive sendirian keesokannya kerana ada kerja yang perlu diselesaikan sebelum itu.

Seronok sangat. Anak-anak yang paling happy. Suka sangat kalau boleh petik strawberi. Nak gunting sendiri, nak masuk dalam bekas sendiri.


pengedar shaklee pengkalan chepa


Seronok masuk ladang strawberi ini sebab takde minimum maximum orang yang boleh masuk. Ia tak kira perhead tapi kira berat strawberi je.


pengedar shaklee kota bharu


Ladang ini dimiliki oleh anak Melayu Kelantan. Seronoknya dok kutip strawberi kat sini selain daripada boleh je masuk seramai yang nak, ia juga takde limit masa. So anak-anak puas hati boleh berlama-lama nak pilih strawberi yang dikehendaki.




Nak travel jauh camni, dalam cuaca yang sedikit berbeza daripada tempat asal kita kena prepare sket, terutama untuk anak-anak. Baju kena sesuai, makanan kena sentiasa ada.

Well, ada rezeki boleh repeat lagi family vacation camni. Seronok dapat spend masa berehat sama-sama.

Tengok senyuman orang-orang tersayang memang menggembirakan hati kita







Jom besarkan tabung travel!


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Distributor & Business Consultant
Share:

Monday, 9 January 2017

Perisai Keluarga Untuk Elak Bakteria dan Toksin Dengan Nutrisi Semulajadi

Barisan askar yang mesti ada kat rumah kami




Mealshakes special untuk abang Ahmad Akram. Jatuh cinta dan terjebak dengan Shaklee sebab si bekas kuning ni la.

Dulu dia selalu sembelit teruk. Guling-guling nangis takleh berak. Picky eater yang amat jugak.

Mealshakes ada fiber, ada arabic gum (almanna), ada protein dan vitamin lengkap untuk tumbesaran anak.

Lama dah hilang segala bagai masalah sembelitnya. Tapi MS ni tetap jadi suplemen fevret dia. Multivitamin kan.

Oh ya, masa tempoh 'pantang' lepas bersunat last week, MS ni kawan baik dia. Ada zinc dalam ni yang saaaangat elok untuk proses penyembuhan.

HB dan Omega Guard - both fevret si kakak Adelia Aamily dan si adik Adleena Aesha. Kak Jaz bagi Omega Guard untuk kecerdasan minda. Tup-tup tengok eczemanya makin kurang dan terus hilang.

OG ni anti-inflammation. So sangat bagus untuk alahan dan tingkatkan imuniti badan sekaligus.

HB serves as krim ajaib. Kena gigit nyamuk, ruam, gatal, melepuh <- semua sapu HB. Eh, untuk sapu kat tumit jugak tau.

Nutriferon pula persediaan penting if ada yg demam atau selsema. Juga disebabkan Aesha dah 2 kali kena multiple urticaria, Kak Jaz pastikan Nutriferon ni bagi kat dia untuk boost immune system dia sendiri.

Vitamin C ni untuk encik suami Aidi Rusly. Actually dia xde vitamin fevret pun. Apa yang Kak Jaz bagi dia makan je. Tapi yang paling kerap dia makan SR Vitamin C ni la.

Asyik outstation, badan pun jadi lemah. So kena boost sket immune system badannya.

Korang protect family camana?



Share:

Misi Kurus 2017

Happy New Year 2017! An excellent year insyaAllah.

Rasanya belum terlambat nak ucap Selamat Tahun Baru..Kan? Apa azam tahun ni?

Tahun lepas berazam sungguh nak kurangkan berat. Mana taknya berat badan dah masuk kategori obesiti, hui scary!!



Masa berat berlebihan tu, badan memang rasa lemau sokmo. Tak best tau badan besar ni. Cepat penat dan mengah.

Yang paling takut masa tau VISCERAL FAT tinggi masa tu. Kategori berisiko dah. Cuak oii

Visceral fat yang tinggi mengundang pelbagai penyakit bahaya. U name it. Kencing manis, darah tinggi jantung etc etc etc.




Maka start regim nak turunkan berat badan. Masa mula² makan balik Lecithin + Omega Guard, dada rasa sakit sungguh! Kadang sampai semput. Masa tu risau sangat.

Aku ni dah kenapa. Jantung ada prob ke? Check check rupanya visceral fat tinggi. Suplemen berdua tu pula pecahkan, urai dan bakar lemak. Itu yang agaknya berdebar dan berpeluh semacam je.




Then Kak Jaz buat detox parasit. Ikut juga jadual detox Shaklee. Mencabar! Jadual makan yang disediakan oleh Nutritionist dan Saintis Shaklee memang mencabar.

Hasilnya? Senang² hilang 2kg seminggu! Pasti berkesan, cuma kena sabar dan berdisiplin.

Visceral fat pun makin turun. Happy tau! Baju² lama dah start boleh pakai kembali.

So tahun ni kena teruskan program detox + kurus Kak Jaz ni. Misi untuk bercantik² tahun ni.

Aesha pun bakal wean off susunya. Mungkin lebih mudah journey ini, atau mungkin juga lebih mencabar. We'll wait and see.

Nak heret en suami sekali kuruskan badan. Perut isteri makin ke belakang, perut dia pula makin ke depan.

Wish us luck ya. Eh, korang yang nak join kurangkan berat berlebihan tu boleh whatsapp Kak Jaz. Kita buat group sama².

Berjemaah tu lebih seronok. Masa down insyaAllah akan ada yang tarik dan beri kata² semangat kembali.

Jom sihat dan fit semua.!


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
FB : Jazilah Ilyas 
Share:

Mainan Daripada Botol Kosong Shaklee Tanda Ekonomi Merosot

Kalau nak diikutkan duit yang ada, rasanya memang tak mampu lagi nak hantar anak ke sekolah seperti sekarang. Nak daftar je dah hampir RM1000. Baju, buku, alatan sekolah lagi. Baru sorang anak tu.








Alhamdulillah tokma support separuh. Hihi. Cucu sulung dia kan, lelaki yang diharapkan untuk jadi ketua keluarga lagi. Kesayangan ramai.

Pejam mata, buang keinginan untuk perkara lain. Kita dulukan yang paling penting antara yang terpenting.

Kalau dok mengeluh je apa pun tak jadi kan? So ganda triple kan usaha kita. Suami isteri sama-sama berganding bahu untuk sediakan yang terbaik buat keluarga.

Tak boleh nak nafikan kos barang-barang sekarang makin meningkat. Sekali kos minyak meningkat, berkali-kali kos barang lain meningkat sama. Tak boleh nak elak dah

Jadi kita ubah apa yang dalam kuasa kita. Yang diluar bidang kita, memang bukan dalam kawalan kita dah.

Kurangkan berbelanja perkara yang tak perlu. Listkan apa yang paling penting.

Mainan anak boleh guna apa yang ada kat rumah je. Recycle.Hehe




Kalau nak yang baru jugak, seiring dengan kos yang meningkat, kita tingkatkan juga pendapatan kita. Buatlah apa je yang boleh mendatangkan income, yang penting halal tau. Jangan main sebat je.

Berhenti beralasan berlebih-lebihan. Kalau nak beralasan jangan merungut dan mengeluh. Terima je, boleh?

Tak boleh?

Move forward. Cari side income. Cam Kak Jaz yang berbisnes dengan modal yang sangat minima ni.

Nak join bisnes Kak Jaz?


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Consultant & Business Consultant
Share:

Cara-cara Bersihkan Sayur Dengan Pencuci Serbaguna Shaklee

Sayur dan buah adalah antara pembekal vitamin dan mineral untuk badan kita. Sangat penting makan sayur dan buah ni.

Kalau ikut piramid makanan, kena lebihkan sayur dan buah dalam hidangan harian kita.

Cumanya sekarang ni kita risau sebab sayur dan buah ni mostly akan disembur racun untuk mengelakkan ia dirosakkan dengan serangga perosak.

Bagaimana tuan puan bersihkan sayur? 

Jika menggunakan air semata-mata, dikhuatiri ia tidak cukup bersih.

Ada yang rendam sayur dan buah dengan garam untuk membersihkan kotoran yang terlekat. Tapi ada sayur dan buah yang boleh menyerap rasa masin garam.

Alternatively, tuan puan boleh guna Pencuci Serbaguna yang Kak Jaz gunakan ini




Pasti puas hati dengan kebersihan sayur dan buah lepas rendam dengan Basic H ini.




Menarik kan? Dengan hanya beberapa titik ekstrak jagung dan kelapa, sayur kembali segar dan bersih.

Nak sebotol? Boleh sangat. Whatsapp Kak Jaz ya


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Consultant & Business Consultant
Share:

Anda Tidak Perlu Ambil Kolagen Kerana Ia Hanyalah Sejenis Protein

"KOLAGEN tu PROTEIN jugak. So sama je kalau makan /minum PROTEIN. Tak perlu nak berKOLAGEN bagai"

Pernah dengar statement camni? Pernah baca?

STATEMENT TU MEMANG BETUL. Tapi tak semua la ya .

KOLAGEN memang sejenis PROTEIN. Cumanya kalau dah ambil protein perlu lagi tak ambil kolagen ni?




Asasnya, protein terbentuk daripada asid amino. Asid amino ini pula ada 2 jenis. Asid amino perlu dan asid amino tidak perlu.

Badan kita boleh hasilkan sendiri asid amino tidak perlu, tetapi asid amino perlu mesti didapati daripada pemakanan dan diet harian kita.

ESP MEMBEKALKAN 9 ASID AMINO PERLU YANG LENGKAP UNTUK BADAN KITA.

So kalau dah setiap hari minum ESP yang merupakan minuman lengkap protein, ada keperluan atau tidak untuk kita ambil kolagen?

Kita masih perlu ambil kolagen walaupun dah ambil protein. Kenapa?

Protein adalah asas pada sel badan. Jadi bila sel kita sihat, keseluruhan badan akan berfungsi dengan elok. Sel badan kita terbentuk daripada:

SEL - TISU - ORGAN - SISTEM - TUBUH

Protein lengkap ini terdapat dalam ESP. Fungsinya menyeluruh, untuk seluruh badan kita.

KOLAGEN pula adalah sebahagian daripada PROTEIN.

75% kolagen terdapat pada kulit. Kolagen yang cukup menjadikan kulit kita lebih anjal dan sihat, seterusnya menjadikan kita nampak lebih muda dan sihat.

Kolagen ini istimewa berbanding protein asas kerana kandungan dan nisbah asidamino yang membina kolagen ini berbeza dengan protein lain. Ia terdiri daripada proline, glycine & hdyroxyproline. Ketiga-tiga asid amino ini diperlukan dalam kuantiti tertentu untuk membina kolagen.

Analogi yang lebih mudah, PROTEIN secara generalnya adalah batu bata yang diperlukan untuk membina rumah. KOLAGEN pula adalah simen yang membantu melekatkannya.

Kedua-duanya perlu untuk badan kita. Satu bersifat general, satu lagi bersifat spesifik.

Pastikan sumber kolagen yang kita ambil adalah yang berkualiti dan betul-betul kolagen. Sebab banyak produk di pasaran yang claim itu adalah kolagen padahal ia bukan kolagen pun, mostly adalah protein.

Sepertimana artikel ini yang mengatakan RUMPAI LAUT TIDAK MENGANDUNGI KOLAGEN, sedangkan berapa banyak produk rumpai laut yang claim itu adalah kolagen?

Pilih kolagen yang asli, seperti KOLAGEN SHAKLEE yang diproses daripada SISIK IKAN MERAH yang mempunyai molekul hampir sama dengan struktur kolagen dalam badan kita.




Jadi ia lebih mudah diserap dan kesannya lebih optimum.

Kekurangan kolagen dalam badan menjadikan kulit cepat berkedut dan kurang keanjalan. Tulang dan sendi juga semakin lemah akibat kekurangan ini.




Yang terbaik, pastikan kita ambil kedua-dua PROTEIN dan KOLAGEN ini bersama-sama.

011-1611 1619
Shaklee Consultant & Business Leader
Share:

Thursday, 5 January 2017

Penawar Untuk Alahan dan Alergik Seperti Multiple Urticaria

Last year masa follow che cik Rabihah Ilyas kerja, otw balik ke rumah kami tengok pipi Aesha naik rashes. Masa tu masih tak kalut sebab rasa biasa la kot. Terus sapu Herbal Blend yang memang dibawa ke mana-mana.

Malamnya nampak makin teruk. Ini dah bukan rashes biasa ni. Nampak bengkàk abis muka sampai badannya, dia pun dok tergaru-garu. Alhamdulillah tak menangis meragam sangat.

Risau makin teruk kami bawa ke ED Hospital Kajang. Doktor tanya makan apa, aktiviti apa seharian tu. ALERGIK katanya ni.


Multiple Urticaria


Pening kejap mamanya. Since when Aesha àda alergik makanan? Masa tu dok terfikir kerepek keladi yang dimakannya siang tu. Lepas makan kerepek tu pun dia muntah hingga lencun baju mama.

Kena drip malam tu. 2-3 jam jugak di ED. Tawakal sungguh masa tu. Risau sangat-sangat.

Lepas dah abis sebotol drip, doktor puas hati tengok progressnya, bengkak nampak surut sedikit dan dibenarkan pulang. Pesan beliau kalau sampai susah nak bernafas kena bawa ke ED semula.

DIAGNOSE : MULTIPLE URTICARIA




Aesha diprescribed dengan Prednisolone. I thought it's an antibiotic, rupanya STEROID. Gundah gulana hati mama. Terkedu dengar penerangan pharmacist.

Balik tu terus cari info pasal alergik ini. Antara sebab IMUNITI BADAN yang rendah. Allah. Sedaya upaya Kak Jaz nak elak bagi prednisolone ni. Minta few advise daripada kawan-kawan doktor juga. Cuba ikhtiar dengan cara lain.

Pagi tu badannya kembali bengkak-bengkak. Masa tu terus teringat NUTRIFERON yang didesign khas untuk meningkatkan imuniti badan. Alhamdulillah kak Hani Zaha ada sedikit stok. Ambil Nutriferon daripadanya dan terus bagi pada Aesha. Kak Jaz pun ambik jugak since dia masih menyusu.

Kak Jaz monitor progressnya dengan sangat teliti.Sangat-sangat risau. OTW balik KB tiba-tiba bengkak makin teruk. Hampir menangis mamanya ni ha. Allah..Tak terkata risau hati ini.

Peneman setia masa tu Nutriferon + Herbal Blend + Vitamin C (Kak Jaz yang makan)

Balik rumah Kak Jaz topup dengan Omega Guard. This supplement is also good for alergy and inflammation.

Alhamdulillah hampir seminggu bengkak-bengkak gatal terus kurang dan makin hilang. Langsung tiada kesan parut. Licin comel balik kulitnya.

Lega..

This multiple urticaria can last longer. Cuak sungguh sebenarnya..

Few months later jadi balik camni. Masa tu memang terus bagi Nutriferon dan Omega Guard. Kak Jaz pula add on makan Vitamin C extra dose. Sapu dengan Herbal Blend dan mandikan dia dengan Basic H.

Kurang risau berbanding sebelum ini sebab dah ada pengalaman. Since that memang Kak Jaz pastikan NUTRIFERON ini ada kat rumah. Alhamdulillah kali ini lebih mudah since dah tau caranya.

Pastikan ada sekotak Nutriferon kat rumah kita. Elok untuk boost immune system anak-anak kita yang fragile.







Jika anda inginkan immune booster ini, boleh Whatsapp Kak Jaz untuk details

011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Consultant & Business Consultant
Share:

Sunday, 1 January 2017

Suplemen Antioksidan Terbaik Untuk Semua

Setiap produk yang berkualiti tinggi pasti ada harganya. BMW dan Mercedes ada kelas harga tersendiri walaupun ia hanyalah kereta yang sama fungsi dengan kereta lain. Kan?

Pernah baca dan dengar tentang Vivix? Dah terkenal seantero alam suplemen nan satu ini. Ia adalah suplemen antioksidan terbaik.

Vivix adalah suplemen paling premium dalam Shaklee. Melalui polifenol, ia bertindak hingga ke dasar sel dengan meningkatkan tenaga sel, juga menjaga sel yang sihat dan memperbaharui sel yang sudah rosak.

Sel adalah asas utama badan kita. Sel yang sihat adalah asas badan yang sihat. Vivix akan mengoptimakan prestasi sel badan kita dengan memperlahankan AGE protein. AGE (Advanced Glycation End-Product) protein adalah interaksi antara protein dan gula yang berlebihan.




Vivix juga mampu meningkatkan tenaga sel badan kita dan membantu TELOMERES kekal panjang. Telomeres bertindak seperti 'topi' untuk menjaga DNA kita.

Vivix juga sudah dipatenkan oleh Shaklee. Takkan ada suplemen lain yang boleh menyamai Vivix.

Vivix sebenarnya tidak mahal, tetapi ia sangat berbaloi dan setanding dengan kualitinya. Apa bandingan ribuan ringgit yang terpaksa dilaburkan bila sudah sakit berbanding mencegah dengan Vivix yang hanya ratusan ringgit?










Ramai pengguna Vivix yang sangat berpuas hati dengan kesan yang mereka dapat selepas mengamalkannya. Produk yang berkualiti memang berharga.

Tak gitu?

Jika anda berminat untuk mencuba Vivix untuk mencegah daripada penyakit-penyakit kronik, boleh whatsapp saya seperti nombor tertera di bawah.

Anda boleh membeli Vivix terus daripada Shaklee Malaysia dengan menggunakan kad debit atau kredit. Klik imej di bawah untuk urusan pembelian.






Share:

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari