Friday, 24 November 2017

Cara Atasi MIGRAIN Tanpa Painkiller

Benarkah ada cara atasi migrain tanpa painkiller? Atau ia hanya sekadar omongan kosong?

Menjadi pesakit migrain bertahun lalu buatkan Kak Jaz sangat faham apabila ada yang mengadu mereka diserang sakit kepala. Migrain lebih kronik berbanding sakit kepala biasa.


cara atasi migrain tanpa painkiller, kesan painkiller untuk pesakit migrain, suplemen untuk migrain, vitamin kurangkan sakit kepalacara atasi migrain tanpa painkiller, kesan painkiller untuk pesakit migrain, suplemen untuk migrain, vitamin kurangkan sakit kepala


Apabila migrain menyerang, biasanya kami tidak mahukan keadaan yang terang. Kami lebih prefer suasana gelap yang sunyi dan menenangkan. Pancaran lampu boleh menyebabkan kesakitan semakin teruk. Bunyi bising juga boleh menambah tekanan kesakitan.

Migrain boleh terjadi kerana beberapa sebab, namun ada masanya ia tetap menyerang walaupun tanpa sebarang tanda. Seorang doktor perubatan mengatakan migrain ini boleh terjadi akibat stress, penat yang melampau, makanan, persekitaran dan banyak lagi. Artikel ini ada dimuatkan di Portal MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia.

Migrain boleh menyerang dalam jangka masa yang panjang. Ia boleh berlarutan lebih 24 jam dengan kesakitan tanpa henti. Paling teruk pesakit migrain boleh hilang kesedaran diri. Kak Jaz pernah hantuk kepala ke dinding (beberapa kali) apabila diserang migrain. Kesakitannya memang tidak tergambar dengan kata-kata.

Kebiasaannya apabila migrain menyerang, parents akan terus membawa Kak Jaz ke Emergency Department. Hanya suntikan painkiller yang mampu mengurangkan sakit ini. Biasanya kesakitan hanya akan hilang selepas 2 kali suntikan.

Kesan Kerap Mengambil Suntikan Painkiller Sepanjang Migrain

Salah satu kesan yang cukup ketara ialah masalah GASTRIK. Dahulu Kak Jaz sangat pelik kenapa dua penyakit ini seolah berantai. Rupanya ia adalah kesan painkiller yang diambil untuk mengurangkan migrain.

Kesakitan di sekitar abdomen juga merupakan salah satu kesan pengambilan painkiller ini. Selain itu terdapat kesan mahu muntah atau muntah yang teruk apabila berterusan bergantung pada painkiller ini.

Komplikasi selepas mengambil painkiller untuk mengurangkan MIGRAIN ada diterangkan dalam satu artikel di laman web terkenal ini. Artikel bertajuk Migrain daripada Mayo Clinic ini boleh membantu anda memahami migrain dengan lebih jelas.

Cara Atasi Migrain Tanpa Painkiller

Kekurangan SEROTONIN dikatakan antara penyebab migrain. Semasa serangan migrain ini, otot juga menjadi lebih tegang dan stress.

1. B COMPLEX

Vitamin B6 yang merupakan komponen dalam B Complex berfungsi menghasilkan neurotransmitter seperti serotonin dan depomin. B Complex juga membantu badan kita menjadi lebih tenang dan kurang tekanan sekaligus mampu mengurangkan rasa sakit semasa serangan migrain.

2. OMEGA GUARD

Apabila migrain menyerang, tekanan darah juga boleh meningkat dengan laju kerana ketegangan otot dan saraf. Omega Guard yang lengkap dengan EPA & DHA membantu melancarkan pergerakan darah dan mengurangkan risiko peningkatan tekanan darah secara mendadak.

3. OSTEMATRIX

Kekurangan magnesium juga merupakan punca seseorang boleh diserang sakit kepala dan migrain. Ostematrix didatangkan lengkap dengan kalsium, magnesium dan vitamin D yang membantu otot badan lebih relaks. Kita juga lebih senang tidur dengan pengambilan Ostematrix setiap malam.

4. VIVIX

Ia satu-satunya suplemen yang menjaga dan merawat hingga ke sel DNA badan manusia. Sel-sel yang rosak akan dibaiki, aliran darah akan menjadi lebih lancar dan sistem badan akan berubah menjadi lebih baik dan produktif.

Kualiti Kehidupan Lebih Baik Tanpa Painkiller

Sedar tak sedar 4 tahun kebelakangan ini Kak Jaz sudah bebaskan diri daripada painkiller. Dan migrain juga semakin menjauh. Jarang-jarang sekali sakit kepala ringan akan menyerang.


Dengan bebasnya diri ini daripada kebergantungan pada painkiller, kualiti hidup rasa sangat baik dan lebih positif. Kak Jaz sarankan untuk anda yang kerap sakit kepala dan ada migrain, cuba amalkan suplemen semulajadi ini sebagai satu ikhtiar kita untuk mengatasi migrain tanpa painkiller.

Bergantung pada ubat pasti memberi kesan buruk untuk jangka masa panjang.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931

*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari