Saturday, 25 November 2017

Tips Menenangkan Jiwa Agar Tidak Cepat Marah

Siapa yang selalu sangat cepat sentap? Tak kena sket je cepat sangat nak marah. 

Anak bising kita mengamuk. Anak selerakkan rumah kita membebel. Suami lamabat balik kerja kita dah muncung.

Kenapa kita jadi cepat marah? Biasanya sebab kita penat dan tertekan. Kadang-kadang kita rasa diabaikan. Semuanya boleh jadi sebab kita jadi cepat marah.

Antara sebab lain kita cepat marah ialah kerana badan dan otak kita KURANG NUTRISI. Kak Jaz berbesar hati nak kongsi tips menenangkan jiwa agar tidak cepat marah dengan melengkapkan keperluan badan kita.


1. Vitamin D
Kebiasaannya kita selalu dengar Vitamin D penting untuk penyerapan kalsium tetapi sebenarnya ia juga diperlukan oleh otak untuk menjalankan fungsinya dengan baik.

Vitamin D ini terdapat dalam Ostematrix. Ia membantu badan lebih tenang dan relaks.

2. Asid Amino
Asid amino yang diperlukan oleh badan tidak dapat dihasilkan sendiri oleh badan kita. ESP membekalkan kesemua asid amino perlu yang badan kita perlukan. Ia penting supaya badan kita lebih bertenaga, perasaan lebih terkawal dan kita jadi lebih bermotivasi dan kurang tertekan.

3. Vitamin-vitamin B
Vitamin B seperti asid folik berfungsi untuk membina sel-sel otak kita serta membantu melancarkan fungsi serotonin. Vitamin B membantu kita lebih tenang, jadi insyaAllAh kurang depresi dan mengurangkan rasa cepat nak marah.

4. Omega 3
Otak kita terdiri daripada daripada Omega 3. Kekurangan Omega 3 ini memberi kesan besar kepada mood, kawalan tekanan dan ingatan kita. Ia juga membantu mengawal dan melancarkan peredaran darah dalam badan.

5. Multivitamin
Makanan harian kita mempunyai lompong nutrisi yang cukup nyata. Kekurangan nutrisi ini memberi impak yang cukup besar pada badan, minda dan perasaan kita. Jadi multivitamin membantu melengkapkan segala lompong yang ada.

Nutrisi yang lengkap membantu badan kita jadi lebih bertenaga. Tiada lagi isu kepenatan yang melampau yang boleh mengakibatkan kita cepat marah.

Lengkapkan nutrisi badan dan otak kita agar jiwa kita lebih tenang dan kita tidak cepat marah tanpa sebab. 


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
   FB : Jazilah Ilyas  


*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari