Thursday, 14 December 2017

Cara Kurangkan Kaki Bengkak Semasa Hamil

Bengkak kaki semasa hamil boleh terjadi pada mana-mana ibu hamil. Apabila usia kandungan mencecah 20 minggu dan janin mula membesar, kemungkinan kaki membengkak boleh terjadi bila-bila masa sahaja.cara kurangkan kaki sembap semasa hamil, set hamil shaklee, vitamin semasa hamil

Cara Kurangkan Kaki Bengkak Semasa Hamil

  • Banyakkan minum air kosong. Minum air kosong secukupnya akan membantu peredaran darah dalam badan kita menjadi lebih lancar dan mengelakkan darah membeku yang menyebabkan kaki menjadi bengkak. Badan juga tidak terhidrat.


  • Tinggikan kedudukan kaki semasa tidur supaya kedudukan kaki lebih tinggi daripada jantung.

  • Banyakkan bergerak dan jangan kekal statik di suatu tempat untuk jangka masa yang lama. Bergerak membantu darah mengalir lebih lancar.

  • Baring mengiring ke sebelah kiri. Ia mengelakkan janin menekan salah satu saluran dan pengaliran darah ke jantung menjadi lebih lancar.

  • Pakai compression stocking yang boleh membantu darah bergerak lancar di kawasan kaki.

Kaki yang membengkak semasa hamil ini biasanya normal. Tetapi jika ia berlarutan kebiasaannya doktor akan monitor keadaan ini kerana ia boleh jadi salah satu simpton pre-eclampsia.

Pada usia kandungan mencecah 32 minggu doktor mengesan kaki Kak Jaz sedikit sembap/bengkak. Jadinya kena ambil tekanan darah setiap 2 hari sekali.

Alhamdulillah selepas 2 sesi kaki dah nampak OK tetapi masih perlu ke klinik kesihatan untuk check tekanan darah. Takpelah kan. Better safe than sorry.

Kak Jaz juga mengamalkan Set Vitamin untuk Kehamilan yang lengkap daripada Shaklee. Pengalaman menggunakan set vitamin ini sangat berbeza berbanding semasa hamil sebelum ini.

Jika anda berminat dengan rangkaian produk Shaklee boleh whatsapp Kak Jaz seperti nombor di bawah.Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931


*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari