Tuesday, 19 December 2017

Ibu Cervical Incompetence Perlu Hadkan Bilangan Anak?

"Sudah-sudahlah hamil tu, kesian je tengok"

Kak Jaz banyak kali juga dapat  'saranan' begini. Terutama daripada saudara mara yang lebih berusia.

Mereka tahu tentang keadaan kehamilan ini. Didiagnos cervical incompetence dan dicerclage. Cuma kali ini Kak Jaz pilih untuk guna Arabin Pessary.

Mungkin ia kedengaran agak rumit bagi mereka. Dan ya ia agak rumit bagi kebanyakan ibu. Tidak Kak Jaz nafikan.




Ada yang terpaksa dimasukkan ke wad berminggu-minggu bahkan berbulan-bulan. Ada yang keluar masuk wad. Macam-macam situasi.

Kak Jaz juga pernah rasa keadaan begitu. Pada tahun 2011 pertama kali diikat (cerclage) memang keluar masuk wad. Prem contraction yang paling kerap.

2014 kali kedua dicerclage. Keadaan agak berbeza. Pada kandungan itu Kak Jaz dah start amalkan Set Hamil Shaklee dan kandungan rasa jauh lebih kuat.

Hanya 2-3 kali warded sahaja sepanjang 40 minggu kehamilan.

Tahun ini 2017 hamil lagi dan Kak Jaz gunakan kaedah Arabin Pessary. Hanya sekali sahaja dimasukkan ke wad semasa proses nak ikat cerclage (pada mulanya). Itupun keluar pada hari yang sama 😊

Kandungan dah mencecah 33 minggu dan alhamdulillah Kak Jaz masih mampu bertahan tanpa sebarang kemasukan ke wad lagi. Harapnya bertahan hingga minggu ke36 untuk proses mengeluarkan pessary ini.

Soalannya adakah semua ibu yang didiagnos cervical incompetence ini perlu hadkan bilangan anak?

Personally Kak Jaz rasa tidak. Jika badan kita sihat dan kuat tiada salahnya beranak ramai. Kita yang tahu keadaan diri kita. Bukan orang lain.

Cuma memang jadual checkup lebih banyak berbanding kandungan yang tiada masalah. Yang ni perlu dilalui walau camana sekalipun.

Kak Jaz lalui kehamilan kali ini dengan aktif dan sihat (except for GDM). Bed rest yang sangat minima. Mampu uruskan anak-anak bertiga, drive ke sana sini dan bergerak aktif.

Malahan banyak kali Kak Jaz rasa seperti lebih kuat berbanding orang yang tak hamil 😂

Kuncinya?

Kuatkan diri kita terlebih dahulu. Dan kita akan dapat melalui tempoh kehamilan yang menggembirakan.

Kak Jaz sangat percaya jika kita bagi badan kita apa yang diperlukannya, insyaAllah kita akan dapat badan yang sangat-sangat membantu. Seperti pengalaman Kak Jaz sendiri, Set Hamil Shaklee sangat-sangat membantu.

If you want to experience the same, do whatsapp me.


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931



* DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

2 comments:

  1. Bagus info kak Jaz ni. Boleh bantu ibu-ibu yang tak tau ada penyelesian untuk masalah begini.

    Dan salute kak Jaz. Hebat dugaan nak mengandung. Banyak pahala kak Jaz. Aminn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin amiin. Moga Allah mudahkan urusan kelahiran baby terbaru ni nanti 😊

      Delete

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Google+ Followers

Paling digemari