Wednesday, 6 December 2017

Semakin Pendek Telomeres, Semakin Berisiko Untuk Dapat Penyakit Kronik

Badan yang sihat bermula daripada sel yang sihat. Malangnya sel badan kita rosak setiap hari akibat persekitaran, radikal bebas, stress dan pemakanan kita.

Keadaan menjadi lebih teruk apabila telomeres semakin rosak dan memendek setiap hari.

Secara purata, TELOMERES lelaki lebih cenderung memendek berbanding wanita. Kenyataan ini ada logiknya kerana kebiasaannya jangka hajat lelaki lebih pendek daripada wanita.

APAKAH TELEMORES?


Telomeres adalah 'penutup' yang berada di hujung kromosom dan DNA kita. Ia melindungi kromosom yang mengandungi maklumat genetik setiap daripada kita. Kiranya macam surat beranak dan IC kita. Ada details tentang diri kita pada kromosom dan DNA.

Penutup ini (telomeres) boleh rosak sepanjang kitaran hidup kita. Ia juga memendek seiring dengan masa dan persekitaran dan gaya hidup. Akibatnya sel badan akan berhenti berfungsi dan mula menghantar isyarat yang salah dan bercelaru pada setiap sel yang lain.

Macam rumah kita la kan. Tiba-tiba bumbung bocor atau tercabut, mau segala isi dalam rumah tu rosak dan kacau bilau kan? Bumbung bocor pun kita dah kelam kabut takut barang dalam rumah rosak, inikan pula penutup DNA dan kromosom kita. Harus kacau bilau sistem badan kita jika ianya rosak.

Semakin pendek telomeres, kita akan jadi semakin berusia, boleh jadi secara fizikal berdasarkan umur kronologi atau tua sebelum usia yang sepatutnya berdasarkan umur biologi.

APA JADI BILA SEL TIDAK DILINDUNGI?


Bila sel kita jadi kacau bilau, kita sangat berisiko untuk dapat 3 PENYAKIT KRONIK - 
     ~ Diabetes
     ~ Kanser
     ~ Kardiovaskular

BAGAIMANA NAK JAGA TELOMERES


Kita kembali pada asas kehidupan dan kesihatan.
    ~ Bersenam
    ~ Nutrisi lengkap dan terbaik
    ~ Mengamalkan makanan tambahan yang mampu melindungi lompong nutrisi harian kita.

VIVIX ANTIOKSIDAN & ANTIAGING TERBAIK


Vivix sudah terkenal sebagai suplemen antioksidan dan antiaging terbaik. Kandungan resveratrol dan polifenol terbukti mampu meneutralkan radikal bebas dan melambatkan proses penuaan pada SEL.

Dalam kajian klinikal, ramuan Vivix menunjukkan ia memberi impak pada 4 mekanisma utama penuaan:

    ~ Melindungi dan membaiki sel DNA
    ~ Meningkatkan dan mengoptimakan 'performance' sel
    ~ Meningkatkan tenaga sel dengan menggalakkan biogenesis mitokondria
     ~ Melambatkan pembentukan protein AGE

Jika nak sihat di usia tua, dan TAK NAK TUA SEBELUM USIA, amalkan pemakanan tinggi resveratrol dan polifenol. Yang sudah terbukti dengan kajian klinikal, pastinya VIVIX Shaklee!


Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931
* DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari