Tuesday, 21 August 2018

7 Cara Meningkatkan Kolesterol Baik HDL Dalam Badan

Dengar je mengenai kolesterol pastinya kita terbayang ia merosakkan kesihatan. Kebiasaannya dikatakan punca sakit jantung dan strok. Malah selalu digelar sebagai pembunuh senyap.

Hakikatnya kolesterol juga diperlukan oleh badan kita untuk membina sel-sel yang sihat. Namun kolesterol yang melebihi paras yang diperlukan badan sememangnya akan meningkatkan risiko sakit kronik seperi sakit jantung dan strok.

Untuk mengatasi kolesterol jahat seperti Low Density Lipoprotein (kolesterol LDL), kita wajib meningkatkan kolesterol baik iaitu High Density Lipoprotein (kolesterol HDL). Bagaimana caranya?

1. Pilih jenis lemak yang sihat seperti lemak tidak tepu. Gunakan minyak zaitu dalam masakan.

2. Limitkan pengambilan lemak tepu seperti daripada daging merah. 

3. Limitkan lemak trans yang terdapat dalam biskut, pastri dan  makanan-makanan ringan yang digemari ramai.

4. Ambil sumber makanan berunsurkan Omega 3. Omega 3 mampu meningkatkan kadar kolesterol HDL . Ia boleh didapati daripada beberapa sumber ikan seperti ikan tuna, sardin dan salmon. Omega Guard Shaklee juga membekalkan kandungan Omgea 3 tulen untuk manfaat kesihatan kita.

5. Berhenti merokok. Kandungan zat kimia akrolein dalam rokok mampu menurunkan kolesterol baik.

6. Lakukan olahraga secara rutin sekitar 30 minit sehari.

7. Kurangkan berat badan berlebihan kerana setiap penurunan berat badan 3kg dapat meningkatkan kadar HDL sekitar 1mg.

Di Shaklee, selain daripada Omega Guard, terdapat satu lagi suplemen yang berfungsi khusus untuk menurunkan kadar kolesterol LDL iaitu Phytocol-ST.


Cara kurangkan kolesterol LDL


Fitosterol yang terdapat dalam Phytocol-ST mempunyai struktur yang sama seperti kolesterol dan saling bersaing untuk serapan ke badan.

Phytocol-ST ini akan menghalang kolesterol LDL daripada menempel di arteri saluran darah kita dan ini membantu merendahkan kadar kolesterol LDL.

Hubungi saya untuk pembelian dua produk terbaik untuk mengawal dan menurunkan kadar kolesterol dalam darah secara semulajadi.

Jazilah Ilyas
Whatsapp / SMS : +6016-992 7392
Shaklee ID : 1070931

Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Jazilah

Saya Jazilah
Seorang ibu yang menyokong penuh penyusuan susu ibu. Didiagnos cervical incompetence dan berpengalaman menggunakan Arabin Pessary dan cervical cerclage. Seorang wanita yang inginkan kebebasan kewangan, berdikari dan berkarisma.

Follow Jazilah

Beli sekarang

Paling digemari